Internet Explorer Microsoft sudah mati

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Anda mungkin menyukainya, anda mungkin membencinya, tetapi anda mungkin membesar dengannya. Sekarang, ia sudah tiada.

Gergasi teknologi Microsoft telah “memberhentikan” pelayar web Internet Explorernya pada hari Rabu. “e” biru dan putih yang ada di mana-mana, kadangkala menampilkan jalur emas, akan hilang daripada komputer di seluruh dunia, dan internet — sekurang-kurangnya sebahagian daripadanya — sedang berduka.

“Saya daripada generasi yang memulakan perjalanan #internet saya pada awal 2000-an melalui IE. Terima kasih IE kerana meluaskan pengetahuan saya semasa zaman kanak-kanak, melalui klik butang,” menulis satu poster di Twitter, tempat #RIPInternetExplorer menjadi sohor kini.

“Sedih melihatnya pergi,” tweeted satu individu; “terakhir pengawal lama,” berkata yang lain.

Ramai dalam talian menjadi nostalgia tentang pelayar web yang dilancarkan pada tahun 1995 dan dominan selama bertahun-tahun semasa zaman internet dail. Lain-lain mengeluh kekurangan kelajuan dan berkata selamat.

“Saya akan terlepas menggunakan Internet Explorer untuk memuat turun pelayar lain sahaja,” diusik seorang individu seperti ramai merujuk kepada populariti pelayar pesaing seperti Google Chrome, Apple Safari dan Mozilla Firefox.

Keputusan itu berkuat kuasa Rabu tetapi diumumkan oleh Microsoft dalam a memo tahun lepas. “Aplikasi desktop Internet Explorer 11 akan ditamatkan dan tidak mendapat sokongan pada 15 Jun 2022, untuk versi Windows 10 tertentu,” syarikat itu berkatamenambah secara berasingan bahawa ia akan terus menyokong beberapa bentuk Explorer.

Sebagai gantinya ialah “Microsoft Edge,” pelayar yang dilancarkan pada 2015, yang dikatakan sebagai “pengalaman menyemak imbas yang lebih pantas, lebih selamat dan lebih moden daripada Internet Explorer.” Mungkin satu keselesaan kepada sesetengah orang bahawa “Microsoft Edge mempunyai mod Internet Explorer (‘mod IE’) terbina dalam, jadi anda boleh mengakses tapak web dan aplikasi berasaskan Internet Explorer warisan tersebut terus daripada Microsoft Edge,” kata syarikat itu.

Microsoft menandatangani perjanjian untuk menghormati penyatuan Activision Blizzard

Walaupun ia adalah penghujung era dalam talian bagi kebanyakan orang, peralihan itu akan membawa akibat kehidupan sebenar di sesetengah negara, kebanyakannya di Asia, yang masih banyak bergantung pada Internet Explorer untuk urusan pentadbiran.

Di Jepun, perniagaan telah memberi amaran bahawa perubahan itu boleh menyebabkan sakit kepala “untuk beberapa bulan” akan datang, Nikkei Asia dilaporkan, memetik seorang pembangun perisian yang berpangkalan di Tokyo yang berkata ia dibanjiri dengan permintaan bantuan daripada agensi kerajaan dan institusi kewangan. The Japan Times juga dipetik tinjauan yang mendapati 49 peratus daripada 350 syarikat Jepun yang ditinjau pada Mac berkata mereka masih menggunakan Internet Explorer.

Di Korea Selatan juga, kebimbangan dilaporkan dalam beberapa agensi kerajaan yang menggunakan pelayar, termasuk Kementerian Tanah, Infrastruktur dan Pengangkutan dan Korea Water Resources Corp., media tempatan dilaporkan.

Amar Nadhir, Min Joo Kim dan Michelle Ye Hee Lee menyumbang kepada laporan ini.We would love to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Internet Explorer Microsoft sudah mati


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/