Intuisi anda adalah nyata. Inilah cara untuk mengukuhkannya | CNN

Nota Editor: Dana Santasyang dikenali sebagai “Pembuat Mobiliti,” ialah pakar kekuatan dan penyaman yang diperakui serta jurulatih badan minda dalam sukan profesional, dan merupakan pengarang “Penyelesaian Praktikal untuk Melegakan Sakit Belakang.”CNN

Ramai pemain berprestasi tinggi merentasi sukan, perniagaan dan seni akan memberitahu anda bahawa mereka bersumpah dengan rasa intuitif mereka. Ia membolehkan mereka membuat keputusan, selalunya dalam sekelip mata, tanpa terlalu memikirkan dan melepaskan peluang.

Lihat pemain besbol. Dengan purata bola laju dalam Major League Baseball bernada pada kelajuan lebih daripada 90 mph, seorang pemukul mempunyai tidak lebih daripada 150 milisaat, yang betul-betul sekelip mata, untuk memutuskan sama ada hendak berayun. Apatah lagi bola itu berkesan tidak dapat dilihat oleh adunan selama 10 kaki terakhir perjalanannya dan dalam julat pukulan selama 10 milisaat sahaja. Tidak kira kerumitan tambahan memukul bola bulat dengan pemukul bulat dengan jumlah kuasa dan ketepatan yang betul.

Namun pemain slugger New York Yankees, Aaron Judge baru-baru ini memecahkan rekod besbol Liga Amerika dalam satu musim dengan 62 larian di tempat sendiri. Sudah tentu, terdapat persediaan dan kemahiran yang terlibat, tetapi tanpa rasa intuitif, bagaimana lagi Hakim nampaknya menentang fizik dalam set langkah yang kompleks dan sepantas kilat ini?

Bagi atlet seperti Hakim, mengetahui bila dan bagaimana untuk membuat langkah yang betul nampaknya datang secara semula jadi dan, pada tahap tertentu, sains mengesahkan bahawa ia berlaku.

Tetapi sains juga mengesahkan bahawa intuisi bukan sekadar rasa istimewa yang dimiliki oleh orang istimewa, seperti atlet yang memecahkan rekod, menurut kajian 2016.

Intuisi adalah sesuatu yang kita semua miliki dan boleh diperkukuhkan untuk memaklumkan pembuatan keputusan setiap hari. Teruskan membaca untuk mengetahui sebab dan bagaimana.

Menurut Max Newlon, presiden syarikat BrainCo yang diinkubasi Harvard Innovation Lab, yang membangunkan produk berdasarkan teknologi antara muka mesin otak, otak manusia mempunyai dua mod pemikiran yang berbeza: analitikal dan intuitif. Ini sering dirujuk sebagai pemikiran otak kiri dan otak kanan, kerana di situlah kajian menunjukkan gaya pemikiran yang berbeza berlaku, katanya.

“Bergantung kepada tugas, sistem pemikiran yang berbeza berfungsi dengan lebih berkesan. Pemikiran otak kanan intuitif dicirikan sebagai pemikiran yang lebih berorientasikan perasaan, kreatif dan gambaran yang lebih besar,” tambahnya.

Newlon berkongsi contoh seseorang yang membuat keputusan untuk membeli rumah: “Seseorang yang bertindak secara intuitif akan mengesahkan keputusan mereka dengan kenyataan tentang menyukai suasana ruang, membayangkan diri mereka tinggal di sana dan membayangkan bahawa keluarga besar mereka akan berasa selesa apabila mereka melawat. Sebaliknya, pembuat keputusan analitikal akan menumpukan pada perkara seperti kualiti sekolah, masa dan jarak berulang-alik ke tempat kerja dan perjanjian kewangan keseluruhan.”

Tetapi bagaimana pula dengan keputusan perniagaan di tempat yang dibuat oleh CEO daripada kerusi panas, atau gerakan separa saat atlet profesional?

“Keupayaan untuk membuat keputusan yang pantas dan intuitif adalah berdasarkan mencipta dan memupuk kepercayaan diri,” kata Dr. Dehra Harris, penolong pengarah penyelidikan prestasi gunaan untuk Toronto Blue Jays.

Membangunkan suara dalaman anda, kata Harris, adalah proses berterusan yang memerlukan dua langkah:

1. Belajar untuk mendengar sendiri.

2. Libatkan diri dalam proses refleksi biasa.

Mulakan dengan senyap seketika dan perhatikan suara yang berbeza di kepala anda, nasihat Harris, bekas penolong profesor psikiatri di Washington University School of Medicine di St. Louis.

“Anda biasanya akan mendengar dua suara. Satu adalah berasaskan ketakutan, dikaitkan dengan perlumbaan, pemikiran bergelung, manakala satu lagi lebih tenang dan sesuai dengan sifat anda, “jelas Harris. “Cara terbaik untuk mengenal pasti mereka adalah dengan melihat perasaan mereka. Suara dalaman anda akan sentiasa menenangkan anda, walaupun dalam menghadapi tugas-tugas besar, manakala suara berasaskan ketakutan anda akan meningkatkan keterlaluan.”

Kedua, Harris menyatakan bahawa mendengar suara dalaman anda bukanlah sistem yang sempurna. Dia mencadangkan refleksi mingguan tentang keputusan.

“Ia mungkin kelihatan berlawanan dengan intuitif untuk mengkaji semula pembuatan keputusan yang intuitif tetapi jika beberapa hasil tidak berjaya, perlu ada anjakan strategi. Ingatlah bahawa intuisi berasal dari telaga pengalaman dan pengetahuan yang terkumpul.”

Albert Einstein pernah menyatakan, “Intuisi hanyalah hasil daripada pengalaman intelektual yang lebih awal.” Newlon bersetuju tetapi mengambil langkah lebih jauh, mencadangkan bahawa intuisi bukan sahaja hasil pengecaman corak daripada terkumpul pengalaman anda tetapi berpotensi “dari beribu tahun evolusi.”

Bekerja secara aktif pada gerak hati anda dan mempunyai amalan harian mempercayainya akan menguatkannya — walaupun dalam menghadapi tekanan. “Tekanan mengurangkan sumber otak untuk membuat keputusan supaya ia membantu untuk pergi ke kemahiran yang telah anda gunakan secara aktif dan telah berusaha untuk hasil yang lebih dipercayai,” kata Harris.

Sambil kita mempertimbangkan keupayaan untuk mengukuhkan pembuatan keputusan intuitif dengan amalan, mari kita lihat lagi Aaron Judge. Dia bukan sahaja menewaskan rekod larian sendiri, tetapi dia juga mencuri 16 pangkalan pada musim yang sama, memecahkan rekod peribadinya. Malah, sehingga 9 Ogos, dia 100% tepat, dengan 13 berbanding 13 pada percubaan mencuri asas, yang merupakan satu lagi pencapaian yang tidak mungkin.

Adakah secara kebetulan bahawa kejayaan Hakim di rumah dan mencuri pangkalan meningkat serentak? Atau adakah ia sebahagiannya disebabkan oleh amalan biasa dan keyakinan terhadap keupayaannya untuk membuat keputusan intuitif yang tepat dan separa saat?

Semasa fikiran analitikal anda memikirkan perkara ini, pertimbangkan bahawa terdapat sedikit hubungan fizikal antara memukul dan mencuri asas.

Untuk melihat sama ada latihan biasa boleh meningkatkan kekuatan dan ketepatan “pukulan” intuitif anda sendiri, cuba tiga latihan ini:

1. Bernafas ke hadapan

Sebagai jurulatih minda badan dalam sukan pro, saya mempunyai keistimewaan untuk bekerja dengan Hakim pada pernafasannya dan bantu dia menyepadukan amalan pernafasan ke dalam rejimen latihannya. Oleh kerana nafas anda sentiasa berlaku pada masa sekarang, ia adalah sambungan terkuat anda ke sini dan sekarang, membebaskan anda daripada pemikiran masa lalu atau masa depan. Dalam keadaan sekarang, lebih mudah untuk mendengar suara hati anda. Cuba latihan pernafasan 5-7-3 ini untuk menenangkan fikiran anda sendiri, supaya anda boleh mendengar gerak hati anda dengan lebih baik.

dana aantas bernafas 01

Latihan pernafasan dalam 90 saat ini akan membantu melegakan tekanan

03:32

– Sumber: CNN

2. Amalkan meditasi otak kanan

Daripada cuba kosongkan fikiran anda semasa meditasi, cuba tumpukan perhatian anda untuk membenarkan otak kanan imaginatif anda mengalir tanpa pertimbangan minda analitikal anda. Latihan yang baik untuk ini ialah mempertimbangkan soalan atau pilihan dan biarkan imaginasi meditasi anda membawa anda melalui kemungkinan hasil yang positif. Jika memainkan keputusan terlalu sukar untuk dilakukan tanpa campur tangan analitikal anda, Harris mencadangkan fokus pada lagu kegemaran dan membiarkan imaginasi anda membawa anda kepada apa sahaja pengalaman yang ditimbulkan oleh lagu itu untuk anda.

3. Bermain dengan alatan kreatif

Jangan takut untuk menjadi kreatif dalam percubaan anda untuk menjadi lebih kreatif. Anda tidak perlu menjadi artis, penulis atau psikik untuk bermain dengan alatan yang membolehkan anda mengetuk otak kanan intuitif anda. Anda boleh mencuba lakaran bentuk bebas, gunakan kad bercerita sebagai gesaan penulisan kreatif atau kad ikrar untuk penetapan niat.

“Bekerja dengan apa sahaja amalan yang membantu anda menggunakan otak intuitif anda secara aktif boleh menjadi sangat berharga, dan kadang-kadang, lebih-lebih lagi, apabila kita menanggalkan mistik dan melihatnya secara rasional,” kata Newlon.

Sekarang setelah anda diberi kuasa dengan pemahaman dan cara untuk mengukuhkan intuisi anda, mengapa tidak mula melihat ke mana arah suara hati anda?

We want to thank the writer of this write-up for this amazing content

Intuisi anda adalah nyata. Inilah cara untuk mengukuhkannya | CNN


Discover our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/