iOS 16 Beta 2 Tidbits: Warna Kertas Dinding Baharu, Sandaran Melalui LTE, Penapisan SMS dan Banyak Lagi

Apple hari ini menyemai beta kedua iOS 16 dan iPadOS 16 kepada pembangun untuk tujuan ujian, dan beta baharu memperkenalkan ciri baharu dan memperhalusi beberapa perubahan yang dibuat Apple dengan keluaran pertama ‌iOS 16‌.

Penyesuaian Kertas Dinding Foto Skrin Kunci

Apabila menyesuaikan foto pada Skrin Kunci, terdapat dua pilihan tindanan DuoTone dan Color Wash baharu untuk menukar rupa foto.

Penyuntingan Foto Kertas Dinding

Jika anda menetapkan foto sebagai kertas dinding anda, Apple memberitahu anda bahawa anda boleh menggunakan gerak isyarat cubit untuk melaraskan pemangkasan imej.

ios 16 picit untuk memangkas

Sandaran Melalui LTE

iPhone dan iPad pengguna boleh menyandarkan peranti mereka melalui sambungan selular LTE, sebagai tambahan kepada sambungan 5G atau WiFi. Apple memperkenalkan sokongan untuk sandaran 5G dalam iOS 15dan telah mengembangkannya kepada LTE dalam ‌iOS 16‌.

Lokasi Kertas Dinding Astronomi

Kertas dinding Astronomi kini menunjukkan titik hijau untuk memberitahu anda di mana anda berada. Titik itu muncul dalam pilihan kertas dinding Earth, tetapi ia tidak kekal pada kertas dinding pada setiap masa dan sebaliknya hanya kelihatan semasa mengedit kertas dinding. Kertas dinding dinamik ini juga kini tersedia pada iPhone lama.

lokasi kertas dinding astronomi ios 16

Penyuntingan Kertas Dinding

Dalam apl Tetapan, bahagian Wallpaper telah diubah suai untuk memudahkan anda menyesuaikan kertas dinding berbeza yang anda tetapkan untuk Skrin utama dan Skrin Kunci. Terdapat pilihan “Sesuaikan” baharu di bawah pilihan Skrin Kunci dan ‌Skrin Utama‌ untuk menjelaskan dengan lebih jelas bahawa terdapat tetapan yang boleh dilaraskan.

sesuaikan tetapan kertas dinding ios 16
Apabila anda memilih rupa anda, terdapat juga pilihan untuk “Tetapkan sebagai Pasangan Kertas Dinding”.

Apple Cash dan Apple Card

Antara muka “Hantar dan Minta” Apple Cash telah ditukar dalam beta kedua ‌iOS 16‌. Ia kini menjadi satu butang digabungkan dan bukannya dua butang berasingan, dan baki ditunjukkan dengan lebih jelas.

permintaan hantaran tunai epal ios 16

Untuk Kad Apple, bahagian “Aktiviti Mingguan” juga memberitahu anda berapa banyak Apple Cash yang anda perolehi untuk minggu itu. t

Tangkapan skrin

Kini terdapat pilihan “Simpan ke Nota Pantas” apabila menyimpan tangkapan skrin, yang menyertai Simpan ke FotoSimpan ke Fail dan Padam pilihan Tangkapan Skrin.

tangkapan skrin nota pantas ios 16

Padamkan Skrin Kunci

Kini lebih mudah untuk memadamkan Skrin Kunci dengan meleret ke atas.

padamkan skrin kunci ios 16

Penapisan SMS

Menurut nota keluaran Apple, pembangun dapat mengklasifikasikan mesej SMS masuk daripada nombor yang tidak diketahui kepada 12 subkategori dengan kategori Transaksi dan Promosi untuk organisasi yang lebih baik.

Untuk pengguna India, Messages menyokong pengekstrakan acara daripada SMS. Mesej acara dan janji temu ditunjukkan sebagai Siri cadangan dan turut dikemukakan kepada pengguna dalam urutan Mesej dan peti masuk Kalendar.

Pengurus Peringkat iPadOS 16

Dalam ‌iPadOS 16‌ beta 2 pada iPad yang serasi, terdapat tetapan Pengurus Peringkat baharu di bawah bahagian “Skrin Utama‌ dan Dok” apl Tetapan. Ia memaparkan pilihan untuk menyembunyikan apl terbaharu dan menyembunyikan dok semasa menggunakan Pengurus Peringkat.

Pelaporan Sampah Mesej

Bagi sesetengah pembawa AS, Messages dalam ‌iOS 16‌ beta 2 memanjangkan ciri “Laporkan Sarap” untuk membolehkan pengguna melaporkan sampah SMS/MMS kepada pembawa.

laporkan mesej sampah ios 16

Terjemah

Apl Terjemah kini menyokong bahasa Turki, Thai, Poland, Indonesia dan Belanda.

API HealthKit

Bagi pembangun, API senaman HealthKit menyokong senaman berbilang sukan dengan aktiviti yang termasuk berenang, berbasikal dan berlari.

‌iOS 16‌ beta 2 juga menambah sokongan HealthKit untuk metrik senaman larian baharu yang diumumkan Apple di WWDC. Metrik senaman termasuk kuasa larian, masa sentuhan tanah, ayunan menegak, kelajuan larian dan panjang langkah.

Ciri Baharu Lain

Tahu ciri baharu dalam ‌iOS 16‌ yang kami tinggalkan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

We would love to say thanks to the author of this article for this incredible web content

iOS 16 Beta 2 Tidbits: Warna Kertas Dinding Baharu, Sandaran Melalui LTE, Penapisan SMS dan Banyak Lagi


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/