iPad reka bentuk semula Apple kebanyakannya bernilai harga yang lebih tinggi | Engadget

Pada tahun 2017, Apple mengeluarkan iPad $329, dan sejak syarikat itu berkata bahawa tablet asas ini adalah yang paling popular. Sangat mudah untuk melihat sebab: Apabila saya menyemak model tahun lepas pada musim luruh yang lalu, saya mendapati bahawa peranti yang agak sederhana ini boleh melakukan hampir semua perkara yang biasa saya lakukan dengan iPad Pro 11 inci saya yang lebih mahal. Walau bagaimanapun, dalam dunia di mana Apple telah menyingkirkan butang rumah dan memangkas bezel pada semua tabletnya, iPad asas mula berasa basi.

Jadi tahun ini, untuknya generasi kesepuluhEpal membina semula iPad, mengambil inspirasi yang jelas daripada iPad Air. Ia mempunyai skrin bersaiz yang sama, kamera, port USB-C, rangkaian 5G pilihan dan butang kuasa yang didayakan Touch ID, semuanya merupakan penambahbaikan berbanding model tahun lepas. Ia juga mempunyai cip A14, yang tidak bertindan sehingga M1 dalam iPad Air dan M2 dalam iPad Pro baharu, tetapi ia masih merupakan sekeping silikon yang mampu. Apple juga mereka bentuk papan kekunci dan folio pad jejak baharu, papan kekunci iPad pertama yang dibuat oleh syarikat itu dengan baris kekunci fungsi.

Sudah tentu, Apple terpaksa memotong beberapa sudut untuk membezakan iPad ini daripada Air. Kompromi biasa ada di sini — iaitu, skrinnya tidak begitu baik seperti yang ada di Udara, tanpa salutan penuh pada kaca hadapan, salutan anti-reflektif atau sokongan untuk gamut warna P3 yang lebih luas. Ia juga masih hanya menyokong Apple Pencil generasi pertama, yang merupakan masalah besar bagi sesiapa yang mencari pengalaman stylus yang dipertingkatkan.

Nathan Ingraham / Engadget

Dan semua perubahan yang dibuat oleh Apple bermakna iPad tidak lagi bernilai tinggi — ia kini berharga $449, manakala iPad generasi ke-9 tahun lepas kekal dalam barisan pada harga asalnya $329. Saya akan memberikan ulasan penuh iPad baharu tidak lama lagi, tetapi sementara itu, berikut ialah tanggapan pertama saya selepas menghabiskan beberapa hari dengannya.

Walaupun iPad baharu adalah lebih besar sedikit dan lebih tebal daripada Air, perasaan pertama saya mengambilnya adalah satu kebiasaan yang lengkap. Rasanya hampir sama seperti Air, tetapi ia jelas merupakan pengalaman yang sama sekali berbeza daripada menggunakan model tahun lepas dengan butang Laman Utama lama. Walaupun paparan 10.9-inci tidak jauh lebih besar daripada skrin 10.2-inci lama, ia hanya cukup besar untuk menjadikan berbilang tugas lebih selesa. Saya merindui perkara seperti paparan berlamina penuh iPad Pro dan kadar penyegaran ProMotion 120Hz, tetapi saya perhatikan “jurang udara” antara skrin dan kaca hadapan kurang pada iPad ini berbanding mana-mana model asas yang lebih lama. Walaupun iPad Air secara teknikalnya mempunyai skrin yang lebih baik daripada tablet ini, perbezaan antara kedua-dua model telah dikurangkan dengan ketara.

Di antara skrin yang lebih besar dan Folio Papan Kekunci Ajaib yang dilengkapi pad jejak, saya berasa jauh lebih produktif pada iPad baharu berbanding model tahun lepas. Pad jejak mungkin kecil, tetapi apabila anda menggunakan iPad dengan papan kekunci, ia lebih mudah digunakan daripada mencapai ke atas untuk mengetik skrin setiap kali anda mahu mengalihkan kursor atau menukar apl. Dan deretan kekunci fungsi yang Apple sertakan pada Folio Papan Kekunci Pintar adalah sesuatu yang sepatutnya disertakan pada setiap papan kekunci iPad lain yang dibuat oleh syarikat, jadi saya tidak boleh memberi mereka terlalu banyak kredit kerana akhirnya mendapatkan perkara di sini.

iPad (2022) dan folio dengan kickstand

Nathan Ingraham / Engadget

Walau bagaimanapun, ia masih berguna untuk mempunyai kunci melarikan diri dan beberapa pintasan berguna lain di sana apabila anda memerlukannya. Di antara itu dan pad jejak, anda boleh melarikan diri tanpa perlu menyentuh skrin untuk regangan yang lebih lama berbanding sebelum ini (yang mungkin menyebabkan anda bertanya mengapa anda menggunakan iPad pada mulanya, tetapi saya akan menyimpan soalan falsafah itu untuk semakan penuh saya). Sementara itu, pengalaman menaip adalah jauh lebih baik daripada yang ditawarkan oleh penutup Papan Kekunci Pintar lama, dan kekuncinya berasa agak serupa dengan Papan Kekunci Ajaib untuk iPad Pro dan Air. Saya lebih berkemungkinan menggunakan iPad ini untuk sesi menaip yang panjang berbanding model tahun lepas. Seperti kebanyakan perkara Apple, walaupun, ini datang pada harga – papan kekunci baharu ini berharga $249.

Saya telah menggunakan iPad Pro berkuasa M1, 12.9-inci selama empat bulan yang lalu sebagai peranti ujian untuk iPadOS 16, jadi saya mempunyai sedikit kebimbangan tentang cip A14 pada iPad baharu. Saya tidak sepatutnya bimbang; sementara perkara sekali-sekala seperti meleret ke atas untuk melihat semua apl terbuka saya berasa kurang lancar daripada yang saya mahu, secara keseluruhan iPad baharu bertahan dengan sangat baik setakat ini. Saya boleh meleret pustaka foto RAW saya dalam Lightroom tanpa kelembapan, permainan yang saya cuba setakat ini (termasuk Bandar Skate, Letupan Spire dan Lebuhraya Mini) semuanya telah berjalan dengan sempurna dan apl dimuatkan dengan cepat apabila saya bertukar-tukar antara mereka atau menarik beberapa yang berbeza pada satu masa dalam mod Split View dan Slide Over.

Satu-satunya tangkapan sebenar yang saya perhatikan dengan A14 berbanding cip yang lebih berkuasa seperti M1 ialah apl sering perlu memuatkan semula kandungannya, mungkin kerana terdapat kurang RAM di sini. Sebagai contoh, jika saya menavigasi keluar dari fail yang saya tulis ini, saya biasanya perlu membukanya semula apabila saya kembali ke Google Docs; ia tidak menyimpan fail dimuatkan dalam ingatan.

Sebelum saya dapat menilai sepenuhnya ini iPad baharu, saya perlu meneruskan A14 dengan tugas yang lebih intensif; cuba kamera baharu (termasuk kamera menghadap hadapan berorientasikan landskap!); menggali lebih banyak ciri baharu dalam iPadOS 16; dan hidupkan semula kekecewaan saya dengan Pensil Apple generasi pertama. Tetapi pada pandangan pertama, saya agak kecewa tentang kenaikan harga, tetapi saya menyedari bahawa kemas kini ini adalah peningkatan besar kepada pengalaman iPad. Fikiran saya setakat ini ialah membelanjakan tambahan $120 untuk mendapatkan iPad ini dan bukannya model tahun lepas adalah berbaloi, malah kebanyakan orang akan lebih sukakannya daripada iPad Air yang bernilai $600.

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Semua harga adalah betul pada masa penerbitan.

We would like to give thanks to the author of this short article for this outstanding material

iPad reka bentuk semula Apple kebanyakannya bernilai harga yang lebih tinggi | Engadget


Find here our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/