iPhone 14 Mungkin Hanya Membawa Peningkatan Prestasi ‘Terhad’ Berbanding iPhone 13

foto iPhone 13

iPhone 13
Foto: Caitlin McGarry/Gizmodo

Apabila mendedahkan produk baharu, Apple sering meluangkan masa bercakap tentang sejauh mana ia lebih pantas daripada model sebelumnya dan sejauh mana ia bersaing dengan pesaing. Tuntutan seperti “Macbook Air lebih pantas daripada 98% komputer riba PC,” menjadi tajuk utama, sama ada ia tepat atau tidak. Ia merupakan pendekatan pemasaran yang berkesan, tetapi Apple mungkin memilih untuk mengelak apabila ia melancarkan MacBook Air dan iPhone 14 seterusnya.

Jika laporan terkini adalah tepat, cip A16 iPhone 14 Pro akan menggunakan proses pembuatan yang sama seperti A15 Bionic yang dalam iPhone 13. Penganalisis Apple terkenal Ming-Chi Kuo menulis dalam benang tweet bahawa syarikat teknologi Cupertino akan tetap dengan proses N5P TSMC untuk A16. Ini berlaku selepas pembocor ShrimpApplePro, memetik “sumber yang agak boleh dipercayai,” mendakwa A16 akan berdasarkan proses 5nm TSMC. Peningkatan yang lebih kecil akan datang melalui RAM LPDDR5 dan GPU yang lebih kuat.

Kuo berkata TSMC akan mengeluarkan proses fabrikasi N3 dan N4P yang dipertingkatkan dengan ketara, tetapi tidak sehingga 2023. Oleh itu, Apple mempunyai pilihan untuk kekal menggunakan N5P 5-nanometer (digunakan untuk mengeluarkan cip A15 Bionic dalam ‌iPhone 13‌ dan iPad mini) atau bertukar kepada N4. Kuo percaya N4 tidak memberikan sebarang kelebihan yang bermakna, jadi Apple juga boleh kekal dengan N5P, menghasilkan “peningkatan prestasi dan penjimatan kuasa yang terhad daripada A16.” Apple masih boleh mengira sehingga 16 untuk “tujuan pemasaran” walaupun ini bukan pemproses generasi akan datang. Laporan terbaru lain mendakwa iPhone 14 standard akan kekal dengan A15 manakala hanya model Pro akan mendapat A16.

MacBook Air seterusnya mungkin mengalami had yang sama yang disebabkan oleh kesesakan yang sama. Daripada menaik taraf kepada pemproses M2, Apple mungkin memilih untuk kekal dengan M1 pada MacBook Air dan fokus pada reka bentuk semula yang dikhabarkanyang sepatutnya melibatkan yang baru pilihan warna. Kuo mengatakan bahawa walaupun “tidak ada yang buruk” dengan menamakan kemas kini kecil “M2”, Apple akan bijak untuk menyimpan nama itu untuk keluaran yang lebih penting, seperti apabila MacBook Pro 14 dan 16 tiba tahun depan. ShrimpApplePro percaya pemproses M2 akan berdasarkan proses 3nm, melangkau 4nm sama sekali.

Walau apa pun, saya bersetuju dengan Kuo. Apple memulakan permulaan yang kukuh dengan cip siri M1nya, tetapi syarikat itu ingin mewujudkan jangkaan yang kukuh untuk pemproses tersuainya yang akan datang. Walaupun jurang semakin mengecil, cip M1 masih kuat berbanding pesaing AMD dan Intelnya. Dan seperti yang dinyatakan oleh Kuo, orang ramai akan lebih melabur dalam reka bentuk semula MacBook Air yang telah lama ditunggu-tunggu daripada apa-apa peningkatan prestasi. Apple sentiasa boleh melakukan penyegaran lembut MacBook Air tahun depan apabila M2 yang sesuai muncul selepas keluaran model Pro.

Sejauh mana perkara ini penting bergantung pada cara anda menggunakan telefon pintar atau komputer riba anda. iPhone 14 sudah pun menjadi telefon terpantas di pasaran, dan kebanyakan pelanggan tidak hampir mengikis siling kuasanya. Kami masih beberapa bulan lagi untuk Apple mendedahkan barisan telefon pintar utamanya yang seterusnya. Jika ia tidak memberikan kami prestasi yang lebih pantas, harap gergasi teknologi itu memberikan sebab lain untuk meningkatkan.

We want to thank the writer of this write-up for this remarkable content

iPhone 14 Mungkin Hanya Membawa Peningkatan Prestasi ‘Terhad’ Berbanding iPhone 13


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/