iPhone 14: Satu Perkara Tidak Dijangka Ini Akan Membantu Telefon Baharu Apple Berjaya

Cerita ini adalah sebahagian daripada Titik Fokus iPhone 2022koleksi berita, petua dan nasihat CNET mengenai produk paling popular Apple.

Apabila eksekutif Apple mempamerkan iPhone 14 di California minggu depan, seperti yang dijangkakan secara meluas, anda mungkin tidak akan melihat banyak perubahan pada telefon. Khabar angin mencadangkan kedudukan kedudukan kamera swafoto mungkin lebih kecil, dan Apple mungkin akan menggembar-gemburkan peningkatan kamera atau teknologi skrin sentiasa aktif yang baru diperkenalkan. Tetapi ciri yang paling banyak dipertaruhkan oleh syarikat untuk menarik pelanggan ialah ciri yang diperkenalkan dua tahun lalu: wayarles 5G.

Pasti, bagi sesetengah orang, 5G adalah berita semalam. Bagi yang lain, ia hanya nombor yang lebih besar daripada 4G yang datang sebelum ini. Tetapi semakin hari, data semakin meningkat yang menunjukkan wayarles 5G menjadi hampir sama pentingnya dalam iPhone hari ini sebagai hayat bateri dan storan, dua ciri yang paling diperhatikan oleh orang ramai apabila membeli telefon mereka. Piawaian wayarles semasa, yang telah tersedia selama beberapa tahun sekarang daripada semua syarikat penerbangan utama AS, juga merupakan sebab kedua paling banyak disebut orang ramai memberitahu penyelidik di perundingan Deloitte bahawa mereka telah menukar penyedia mudah alih, di belakang “nilai yang lebih baik untuk wang itu.”

Ini jauh berbeza daripada cara 5G dilihat pada pelancaran dan pada tahun-tahun awal, apabila perkhidmatan dihidupkan dengan banyak keriangan tetapi sedikit liputan sebenar. Tetapi syarikat penerbangan telah mencurahkan berbilion dolar ke dalam infrastruktur dan gelombang udara untuk menyokongnya, yang telah menghasilkan perkhidmatan yang lebih baik di banyak tempat.

Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook ialah salah satu penggalak terbesar 5G, menyebutnya hampir setiap kali dia membincangkan iPhone secara terbuka sejak pertama kali menawarkan teknologi itu dengan iPhone 12 pada tahun 2020. “5G telah menjadi pemecut,” katanya pada bulan Julai apabila membincangkan prospek masa depan untuk telefon bimbit syarikatnya, walaupun inflasi yang meningkat dan a kemelesetan yang menjulang. “Saya rasa ada sebab untuk optimis.”

Baca lagi: Cara Menonton Acara Pelancaran iPhone 14, Siri 8 Apple Watch

Setiap tahun nampaknya ujian kepopularan berterusan iPhone, dan itu akan diteruskan dengan alasan yang kukuh pada tahun ini juga. IPhone ialah produk tunggal syarikat yang paling penting dengan hampir semua ukuran. Apple mencatatkan lebih daripada $191.97 bilion dalam jualan iPhone tahun lepas, yang merupakan lebih separuh daripada pendapatan keseluruhannya. Kebanyakan teknologi iPhone telah meresap ke seluruh perniagaannya juga, dengan produk berkaitan seperti Apple Watch, AirPods fon kepala dan tablet iPad menjadi perniagaan berbilion dolar untuk diri mereka sendiri.

Ia juga membantu melonjakkan nilai Apple kepada lebih daripada $2.5 trilion, meningkat daripada $60.7 bilion Wall Street yang menghargai syarikat itu sebelum peranti itu digunakan. pertama kali diumumkan 15 tahun lalu. Kini, Apple adalah syarikat paling bernilai di planet ini, diikuti oleh gergasi minyak Saudi Aramco, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon dan pembuat kereta elektrik Tesla.

Gambar yang besar

Beberapa bil 5, 10, dan 20 dolar

Ekonomi menjadi isu utama bagi ramai orang sejak inflasi mula meningkat pesat tahun lepas.

James Martin/CNET

Tahun ini, walaupun, kejayaan iPhone bukan sahaja menjadi ukuran jualan yang menambah keuntungan Apple. Ia juga akan menjadi pencetus kepada ekonomi yang lebih besar, memberikan sedikit gambaran sama ada orang ramai sanggup berbelanja pada masa keyakinan kolektif kita terhadap ekonomi telah jatuh ke titik terendah dalam beberapa dekad. Perniagaan besar dan kecil telah memperlahankan pengambilan baru atau mula memberhentikan kakitangan, kerana Snap, pesaing rangkaian sosial yang lebih kecil kepada Facebook, buat minggu lepas.

Namun, 5G, seperti yang layak menguap dalam industri teknologi, mungkin menjadi kunci kejayaan Apple dalam mengemudi ekonomi yang meruncing yang kita semua nampaknya sedang hadapi. Wedbush Securities menganggarkan kira-kira 240 juta daripada 1 bilion iPhone yang digunakan di seluruh dunia belum dinaik taraf dalam tempoh tiga setengah tahun yang lalu dan oleh itu tidak berjalan pada rangkaian 5G.

Pemilik iPhone yang lebih lama mungkin akan menaik taraf pada satu ketika, terutamanya apabila pembawa wayarles mendapat faedah seperti itu perkhidmatan filem dan TV langganan percuma untuk menarik orang ramai untuk menaik taraf. “Kelekatan kitaran naik taraf iPhone masih dipandang remeh, ” tulis penganalisis Wedbush dalam mesej kepada pelabur awal musim panas ini. “Ini terus kekal sebagai kelebihan unik Apple berbanding penyokong teknologi lain.”

Mimpikan sedikit impian 5G

Tim Cook mengumumkan iPhone 5G pertama Apple

Walaupun rangkaian wayarles 5G tersedia sebelum Apple memperkenalkan iPhone berkeupayaan 5G pertamanya pada tahun 2020, ramai orang melihatnya sebagai salah satu pelancaran paling penting untuk perkhidmatan tersebut.

epal

Aspek ganjil kitaran peningkatan 5G mungkin ialah semasa orang ramai membeli — seperti dalam, mereka tidak mahu membeli telefon bukan 5G baharu — 73% responden kepada tinjauan Deloitte berkata mereka mahukan “pemahaman yang lebih baik” daripada apa yang ditawarkan 5G, dan 30% berkata mereka kecewa dengan “kekurangan apl dan perkhidmatan inovatif yang dirasakan yang memanfaatkan 5G.”

Apabila pembawa mula mempromosikan 5G beberapa tahun lalu, mereka bercakap tentang teknologi wayarles generasi akan datang yang boleh membawa kepada masa depan sarat peranti sci-fi baharu. Janji 5G muncul di mana-mana, dari kereta pandu sendiri kepada rawatan perubatan jauh kepada bandar pintar.

Baca lagi: Semua yang Kami Tahu Setakat Ini Mengenai iPhone 14

Setakat ini, 5G sebahagian besarnya telah memenuhi janjinya kelajuan yang lebih tinggi dan peningkatan kebolehpercayaantetapi itu sahaja.

Sementara itu, pembawa telah meyakinkan orang ramai bahawa 5G diperlukan sebahagiannya dengan mematikan perkhidmatan 3G yang lebih lama, dengan berkesan mendorong sesetengah orang untuk menaik taraf dan secara tidak langsung memberi perhatian kepada pengguna 4G bahawa mereka, akhirnya, akan menjadi yang seterusnya.

Kini, dengan ketidakpastian ekonomi di kaki langit, orang ramai perlu memikirkan dengan lebih teliti tentang pembelian peranti yang mungkin tidak mereka tingkatkan lagi selama beberapa tahun.

“Jika anda akan membeli telefon pintar, anda akan membeli yang terbaik yang anda boleh pada titik harga tertentu,” Maribel Lopez, pemerhati industri lama dan ketua Penyelidikan Lopez. “Orang ramai perlu membuat pilihan yang serius apabila mereka melihat pada kenaikan 30% dalam kos makanan dan harga petrol berganda.”

“Tiada sesiapa, melainkan anda memerlukan telefon bernilai, akan membeli telefon 4G hari ini,” tambahnya.

Epal Berkilat

iphone 13 pro dan iphone se pada latar belakang kuning

Apple mencatatkan jualan tertinggi dalam keuntungan selepas mengeluarkan iPhone 13 tahun lepas.

Lexy Savvides/CNET

Semua trend ini tidak bermakna iPhone Apple adalah terjamin, dengan atau tanpa malapetaka ekonomi yang berlaku di seluruh dunia.

Untuk mempermanis pengenalan iPhone 14, pasukan Apple bekerja keras untuk menawarkan kemas kini perisian dengan Kemas kini perisian iOS 16seperti “widget” baharu untuk menambah maklumat pada skrin kunci, buat asal-hantaran dalam Mel dan keselamatan yang dipertingkatkan.

Mereka juga dikhabarkan akan menggilap ciri baharu seperti paparan sentiasa hidup, yang membolehkan iPhone menunjukkan maklumat terhad pada skrin walaupun ia biasanya dimatikan, dan SMS satelit kecemasanyang boleh berguna jika anda terkandas di lebuh raya padang pasir atau di tengah lautan.

Baca lebih lanjut: Setiap Ciri iPhone 14 Saya Ingin Lihat di Acara Seterusnya Apple

Bagi sesetengah orang, semua itu mungkin kelihatan seperti ciri yang tidak diperlukan hanya untuk mempunyai sesuatu yang baharu pada kotak tahun ini. Tetapi penganalisis Strategi KreatifCarolina Milanesi berkata Apple perlu berhati-hati untuk memperkenalkan ciri yang penting kepada pengguna awal pertama dan pembeli premium, yang “penting kepada persepsi jenama.”

“Anda tidak boleh membiarkan pengguna mewah itu berasa ditinggalkan atau dilupakan,” katanya. Dan untuk orang lain, dia menjangkakan pembawa akan melakukannya menawarkan subsidi dan pemberian lain untuk meyakinkan orang ramai bahawa perubahan besar yang sebenar adalah kepada nilai yang mereka perolehi daripada telefon.We wish to thank the author of this post for this outstanding material

iPhone 14: Satu Perkara Tidak Dijangka Ini Akan Membantu Telefon Baharu Apple Berjaya


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/