iPhone 15 dan iPhone 15 Pro: Apa yang dikatakan khabar angin awal tentang ciri baharu

The iPhone 14 dan iPhone 14 Pro barisan baru berusia hampir sebulan, tetapi kilang khabar angin sudah heboh dengan apa yang diharapkan daripada iPhone 15 dan iPhone 15 Pro tahun depan. Buat masa ini, iPhone 15 dan iPhone 15 Pro tahun depan akan menjadi peningkatan yang ketara: USB-C, Pulau Dinamik untuk semua orang, dan banyak lagi…

iPhone 15 dan iPhone 15 Plus

Saiz skrin

Barisan iPhone 14 membuat perubahan besar kepada saiz skrin yang tersedia, menjatuhkan pilihan “mini” iPhone 5.4 inci memihak kepada iPhone 14 Plus baharu dengan paparan 6.7 inci. Manakala iPhone 14 Plus pula jual rupanya lebih buruk daripada jangkaan Apple, khabar angin adalah bahawa syarikat itu merancang untuk meneruskan strategi ini pada tahun hadapan.

Ini bermakna kita boleh menjangkakan iPhone 15 dengan paparan 6.1 inci bersama iPhone 15 Plus dengan paparan 6.7 inci.

Ciri paparan

Perubahan paling ketara pada paparan ialah penambahan Pulau Dinamik untuk iPhone 15 dan iPhone 15 Plus. Pada masa ini, Dynamic Island terhad kepada iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max. Pulau Dinamik menggantikan takuk dan, sebaliknya, memilih dua potongan paparan berasingan yang dibuat supaya kelihatan seperti satu dengan menggunakan penyepaduan perisian yang mengagumkan.

Tetapi manakala iPhone 15 dan iPhone 15 Plus kehendak menampilkan Pulau Dinamik, mereka tidak akan mendapat dua ciri paparan lain yang eksklusif untuk model “Pro” dan “Pro Max”. Pertama, khabar angin mengatakan bahawa iPhone 15 dan iPhone 15 Plus tidak akan mendapat teknologi paparan ProMotion Apple yang menawarkan kadar penyegaran 1Hz sehingga 120Hz.

Oleh itu, iPhone 15 dan iPhone 15 Plus juga tidak akan menambah sokongan untuk paparan sentiasa hidup, kerana ciri ini bergantung pada teknologi paparan ProMotion dan LTPO.

USB-C

Apple adalah hampir pasti akan menukar iPhone 15 dan iPhone 15 Plus kepada USB-C untuk sambungan, menggantikan penyambung Lightning yang berusia sedekad. Peralihan datang sebagai Kesatuan Eropah melaksanakan keperluan baharu bahawa semua telefon pintar dan peranti lain menggunakan port pengecasan biasa, yang akan menjadi USB-C buat masa ini.

Kamera

Setakat ini, khabar angin agak tidak jelas tentang jenis kemas kini kamera yang diharapkan daripada iPhone 15 dan iPhone 15 Plus. iPhone 14 menambah segelintir peningkatan kamera, termasuk Enjin Fotonik untuk pemprosesan yang lebih baik dan kamera menghadap hadapan yang lebih baik secara dramatik.

Kami menjangkakan Apple akan membina perkakasan kamera sedia ada tahun depan, sama ada dengan perkakasan kamera yang dinaik taraf atau ciri perisian baharu. Lebih banyak khabar angin akan muncul dalam beberapa bulan akan datang.

Prestasi

Akhirnya, yang iPhone 15 dan iPhone 15 Plus dijangka untuk dikuasakan oleh cip A16 Bionic yang kini digunakan dalam iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max. Ini meneruskan strategi Apple untuk menduakan prestasi iPhone antara model Pro dan bukan Pro, strategi yang mula-mula bermula tahun ini.

The iPhone 14 Pro dan Pro Max mendapat cip A16 terbaharuSementara iPhone 14 dan iPhone 14 Plus dikuasakan oleh A15 – walaupun mereka mendapat varian 6 teras daripada iPhone 13 Pro.

iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max

Lihat apl iPhone pertama yang menyokong Aktiviti Langsung dan Pulau Dinamik dengan iOS 16.1

Saiz skrin dan ciri paparan

Bagaimana pula dengan iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max? Kami menjangkakan lebih sedikit perubahan di sini dari segi saiz skrin dan teknologi paparan. Malah, setakat ini, nampaknya keadaan akan kekal sama.

Ini masuk akal memandangkan iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max menampilkan peningkatan paparan dramatik dengan penambahan Pulau Dinamik dan paparan sentiasa hidup. Sebaliknya, nampaknya tumpuan Apple adalah untuk menyempurnakan ciri-ciri ini sambil turut membawa Dynamic Island turun pasaran kepada iPhone 15 dan iPhone 15 Plus, seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Satu tweak reka bentuk kecil yang boleh kita lihat ialah Apple menggantikan kelantangan klik dan butang kuasa dengan butang keadaan pepejal, sama seperti apabila ia menggantikan butang Laman Utama fizikal pada iPhone 7 dengan butang keadaan pepejal.

USB-C

Sama seperti iPhone 15 dan iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max juga dijangka beralih kepada USB-C. Kami masih menunggu beberapa butiran lanjut di sini, seperti kelajuan pemindahan data dan kelajuan pengecasan.

Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan ialah kemungkinan iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max menggunakan sambungan Thunderbolt bersama USB-C. Ini sepadan dengan strategi yang telah diambil oleh Apple dengan barisan iPad, di mana semua model generasi terbaharu mempunyai USB-C tetapi model iPad Pro paling tinggi turut menyokong Thunderbolt.

Gunakan kamera iPhone 14 Pro 48MP

Kamera

Pada mulanya, ia adalah dikhabarkan bahawa model iPhone 15 Pro akan menampilkan “8P” baharu atau lapan kanta plastik, kamera menghadap belakang. Lagi laporan terkini berkata ini mungkin tidak berlaku selepas semua. “8P” di sini adalah merujuk kepada bilangan elemen dalam kanta. Apabila pengeluar mengambil reka bentuk kanta sedia ada dan menambah elemen, ini biasanya dilakukan untuk mengurangkan herotan.

Walaupun ia tidak terdengar seperti iPhone 15 Pro akan menerima sebarang peningkatan kamera utama, iPhone 15 Pro Max adalah cerita yang berbeza. Jangkaan ialah iPhone 15 Pro Max akan menampilkan lensa periskop baharu buat kali pertama.

Kanta periskop bergantung pada prisma yang memantulkan cahaya kepada berbilang kanta dalaman pada 90 darjah ke sensor kamera. Ini membolehkan panjang kanta menjadi lebih panjang daripada kanta telefoto, yang menghasilkan zum optik yang lebih baik. Kanta telefoto pada model iPhone 14 Pro hanya menawarkan zum optik 3x dan zum digital 15x.

Sebagai perbandingan, Galaxy S22 Ultra daripada Samsung sudah mempunyai lensa periskop yang membolehkan zum optik 10x dan zum digital sehingga 100x. satu khabar angin telah berkata Apple boleh memilih zum optik 5x. Butiran yang lebih khusus untuk pelaksanaan kanta periskop Apple pada iPhone 15 Pro Max tidak jelas, tetapi idealnya, ia akan membawa iPhone lebih dekat dengan apa yang telah ditawarkan oleh perdana Samsung.

Prestasi

Pasaran telefon pintar global | iPhone 14

iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max akan meneruskan perarakan Apple ke arah cip Apple Silicon yang lebih berkuasa. Ia pertama kali dilaporkan tahun lepas bahawa Apple akan menjadi salah satu syarikat pertama di dunia untuk menerima pakai proses 3nm baharu dan bahawa kita akan melihat cip pertama ini pada tahun 2023.

Model iPhone 14 Pro terbaharu menggunakan cip A16, yang sesetengahnya disebut sebagai 4nm, tetapi lebih tepat untuk mengatakan bahawa ia adalah cip 5nm yang die-shrunk.

iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max tahun depan dijangka menggunakan pemproses A17 Bionic, yang mungkin berdasarkan proses 3nm. Mengecilkan saiz proses membawa kepada perubahan besar dari segi prestasi serta kecekapan, yang boleh membuat peningkatan hayat bateri yang ketara tahun depan.

Penamaan dan strategi

iPhone-15-Ultra

Dari segi penamaan dan strategi, Apple dilaporkan mempunyai beberapa perubahan dalam simpanan untuk barisan iPhone tahun depan. Syarikat itu dikatakan merancang untuk membezakan lagi iPhone 15 Pro daripada iPhone 15 Pro Max. Ini paling jelas dalam peningkatan kamera yang dikhabarkan, tetapi pasti ada cara lain yang boleh dilakukan oleh syarikat itu juga.

Selain itu, terdapat spekulasi bahawa Apple mungkin menjenamakan semula iPhone paling tinggi untuk menjadi “iPhone 15 Ultra.” Ini sepadan dengan apa yang kami lihat dengan Apple Watch tahun ini, dengan Apple Watch SE, Apple Watch Series 8 dan Apple Watch Ultra.

Akhirnya, kita masih berada di peringkat awal khabar angin iPhone 15 dan iPhone 15 Pro. Kami akan mempunyai lebih banyak lagi pada tahun hadapan yang akan membantu melukiskan lagi gambaran rancangan Apple.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.

iPhone 15 dan iPhone 15 Pro Apa yang dikatakan khabar


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:

We would love to say thanks to the author of this post for this amazing web content

iPhone 15 dan iPhone 15 Pro: Apa yang dikatakan khabar angin awal tentang ciri baharu


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/