Isu antitrust AS Google yang seterusnya: Peta Google

Besarkan / Mari lihat, anda mendarat di ruang “Google Ads” saya dan dengan tiga rumah… itu akan menjadi $1,400.

Ron Amadeo / Hasbro

Sakit kepala antitrust terbaru Google datang daripada kerajaan AS, yang mula mengambil isu tentang cara Google menggabungkan Peta Google dan menyekat pembangun daripada menggunakan perkhidmatan bersaing. Belum ada yang rasmi, tetapi Sumber Reuters berkata Jabatan Kehakiman AS “memberi nafas baru dalam penyiasatan Peta Google untuk menentukan sama ada menggabungkan perkhidmatan itu bersama-sama perisian Google yang lain secara haram menyekat persaingan.”

Siasatan DOJ berkenaan dengan dua strategi Peta Google. Yang pertama adalah menghairankan tentang Android Automotive—perhatikan bahawa ini bukan Android Auto, apl telefon. Android Automotif (dieja sepenuhnya) ialah sistem pengendalian penuh yang boleh dihantar oleh pengeluar pada kereta mereka. Kami menutupnya pada Polestar 2 tahun lepas. Seperti pada telefon, Google menggabungkan aplnya pada Android Automotive. Peta Google ialah apl pembunuh dalam kereta, tetapi jika pengeluar mahukan Peta Google, Google memerlukan mereka untuk menggunakan Gedung Play, Google Assistant, YouTube Music dan mana-mana apl kereta lain yang dibuat oleh syarikat itu. Jabatan Kehakiman bimbang bahawa keperluan ini menyekat persaingan.

Apa yang mengejutkan tentang langkah DOJ ini ialah AS tidak pernah membuat Google melakukan apa-apa tentang penggabungan aplikasi pada telefon, yang merupakan pasaran yang lebih besar. Android Automotive ialah OS yang sangat baharu dan sangat terhad, tersedia pada sekitar 10 kenderaan sahaja, seperti Polestar 2, kenderaan Volvo lain seperti Caj semula XC40yang GMC Hummer EVdan sebagainya 2023 kenderaan Ford. Android, sementara itu, menggunakan kira-kira 2.5 bilion telefon di seluruh dunia. AS telah mengejar Google untuk mengehadkan persaingan kedai aplikasi pada Android, membayar untuk menjadi carian lalai enjin pada kebanyakan platform, mempromosikan perkhidmatannya sendiri dalam pencarian, dan tingkah laku antipersaingan dalam pasaran pengiklanan. Tetapi Google masih bebas untuk menggabungkan aplikasinya pada telefon.

Android Automotive pada Polestar 2.
Besarkan / Android Automotive pada Polestar 2.

Polestar

EU, sebaliknya, memaksa Google nyahhimpun Chrome dan Carian daripada Android dan telah menghentikan Google daripada menghukum pengeluar Android yang menggunakan kod sumber Android untuk membuat fork Android. Pembangunan Android secara tradisinya disokong iklan melalui aplikasi Google yang digabungkan, tetapi kini pengeluar EU mempunyai pilihan untuk membayar untuk Android jika mereka tidak mahu menggabungkan semua perkhidmatan Google. Jika penyiasatan DOJ berakhir dengan memaksa Google menyahhimpun aplnya daripada kereta, pelan pembayaran seperti ini mungkin akan diterima pakai.

Isu kedua DOJ ialah dengan cara Google mengehadkan penggunaan data Peta untuk pembangun apl dan tapak web. Berikan Platform Peta Google syarat perkhidmatan bacaan pantas dan anda akan menemui senarai besar perkara yang anda tidak dibenarkan lakukan dengan data Peta Google. Seksyen 3.2.3, “Sekatan Terhadap Penyalahgunaan Perkhidmatan” disertakan dengan klausa liar seperti “Tiada Mencipta Semula Produk atau Ciri Google.” Pada asasnya, anda tidak dibenarkan menggunakan data Peta Google untuk bersaing dengan Google dalam apa jua cara. Anda tidak boleh menggunakan data Peta dengan perkhidmatan teks ke pertuturan, kerana Google sudah melakukannya. Anda tidak boleh menggunakan Peta data untuk membuat perkhidmatan navigasi, kerana itu akan bersaing dengan Peta Google. Anda tidak dibenarkan sama sekali menggunakan API Peta Google di dalam kereta, kerana itu akan bersaing dengan Android, Android Automotive dan sekumpulan produk lain.

Kalkulator harga Platform Peta Google. Ini berterusan untuk halaman.
Besarkan / Kalkulator harga Platform Peta Google. Ini berterusan untuk halaman.

Klausa seterusnya, “Tiada Guna Dengan Peta Bukan Google,” mengatakan anda tidak dibenarkan untuk menggabungkan data Peta Google dengan mana-mana perkhidmatan pemetaan lain. Anda tidak boleh menunjukkan data peta lain pada yang sama skrin sebagai data Peta Google dan anda tidak boleh memautkan kandungan Peta Google kepada kandungan bukan Peta Google.

Pembangun yang menggunakan Platform Peta Google perlu bayar Google untuk setiap permintaan pengguna data Peta. Disana ada berpuluh-puluh API untuk perkara seperti arah, autolengkap, butiran tempat, foto tempat, foto paparan jalan, peta statik, peta dinamik dan carian zon waktu, yang semuanya terus mengumpul bil anda. Sebagai pembangun, anda boleh secara teorinya membeli-belah untuk mendapatkan harga terbaik untuk setiap panggilan API daripada vendor yang berbeza, membandingkan Google dengan perkhidmatan seperti Peta Microsoft Azure, Here, TomTom, OpenStreetMap dan banyak pembekal lain. Sebenarnya, syarat Peta Google menuntut bahawa jika anda menggunakan satu API Peta Google, anda perlu memberikan Peta Google monopoli ke atas perkhidmatan anda.

Buat masa ini, siasatan ini dalam peringkat awal, dan penyiasat belum mengesyorkan saman lagi. Tetapi tuntutan mahkamah akan menjadi langkah seterusnya.

We want to thank the author of this article for this incredible content

Isu antitrust AS Google yang seterusnya: Peta Google


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/