Jangan buka Apple Watch Ultra anda

Apple Watch Ultra baru sahaja mula tiba di tangan pelanggan, dan tidak seperti Apple Watches sebelumnya, ia mempunyai empat kepala skru terdedah di bahagian bawah peranti. Saya suka melihat bahagian dalam teknologi saya, sama ada mahu tambahkan pad haba pada M2 MacBook Air untuk meningkatkan prestasi atau hanya untuk melihat apa yang ada di dalam membuat teknologi berfungsi. Sebaik sahaja saya melihat skru di bahagian bawah Apple Watch Ultra, saya tahu saya mahu mengintip ke dalam. Tetapi saya mungkin tidak sepatutnya …

Bahagian bawah Apple Watch mempunyai empat skru pentalobe P5. Ini adalah jenis skru yang sama yang dipegang pada bahagian bawah MacBook, dan walaupun ia tidak sama seperti pemutar skru Philips atau kepala rata, pemutar skru pentalobe tidak jarang juga. Selepas saya mengeluarkan empat skru itu, komplikasi pertama timbul – terdapat cincin-o yang sangat kecil di sekeliling setiap skru. Ini, tidak syak lagi, adalah sebahagian daripada penarafan kalis air yang melampau bagi jam tangan pintar mewah Apple. Semasa saya menyambung semula empat skru awal itu, hampir mustahil untuk mengetatkannya tanpa gelang-o tergelincir sebahagiannya daripada tempatnya.

Walau bagaimanapun, saya meneruskan, sedar pada ketika ini bahawa beberapa kalis air jam tangan boleh terjejas. Dengan skru itu keluar, satu-satunya cara untuk meneruskan ialah menggunakan a spudger dan shims nipis untuk memisahkan bahagian belakang seramik jam tangan daripada sarung titanium. Ia telah dimeterai dengan baik, dan pada saat ia menarik diri kalis air nipis itu telah musnah. Selain itu, terdapat dua kabel reben nipis yang menyambungkan bahagian belakang jam tangan dan semua penderia kesihatannya, kepada bateri, skrin, pemproses dan badan jam tangan. Saya terpaksa berhati-hati semasa memisahkan kedua-duanya untuk mengelakkan kerosakan kabel.

Mencungkil buka Apple Watch Ultra

Menanggalkan panel belakang tidak mendedahkan terlalu banyak bahagian dalam. Terdapat komponen hitam yang besar dengan logo Apple, tetapi dua butang yang digunakan untuk melepaskan jalur Apple Watch keluar, dan tiga daripada empat mata air hilang ke dalam jurang permaidani saya.

Dengan panel belakang jam tangan dialih keluar, tiada apa-apa jenis ralat serta-merta daripada jam tangan, tetapi ia, difahami, tidak dapat menyambung ke telefon saya. Terdapat tiga lagi skru – kali ini sayap tiga – dan plat logam kecil yang menahan komponen hitam itu, tetapi sebaik sahaja saya mengeluarkannya dan mula mengangkatnya, ia menjadi jelas bahawa tugas itu agak terlalu besar. Nampaknya terdapat berbilang kabel reben yang disambungkan ke bahagian lain, dan dari bahagian belakang jam tangan, nampaknya tidak ada cara yang baik untuk memutuskan sambungannya. Untuk mencapainya mungkin melibatkan mengalih keluar paparan dengan melembutkan pelekat dan kemudian menggunakan pilihan pembuka untuk memisahkannya. Begitulah cara anda boleh mengakses dalaman pada Apple Watches sebelumnya, tetapi jahitan paparan pada Ultra nampaknya tidak mempunyai cara yang bagus untuk membukanya yang saya yakin saya boleh lakukan tanpa memecahkan paparan. Paparan Apple Watch Ultra adalah nilam, yang, walaupun lebih tahan calar, berpotensi lebih mudah retak. Itu mungkin sebahagian daripada sebab Apple memanjangkan badan logam jam tangan di sekeliling sisi rata paparan.

Pada ketika itu, saya menyusun semula segala-galanya sebaik mungkin. Ia terbukti agak sukar untuk memasang semula dua kabel reben yang disambungkan ke bahagian bawah peranti. Butang untuk menanggalkan jalur jam tangan, yang kini tidak mempunyai mata air kecil, berdering dengan haptik jam tangan. Dan, gelang-o getah kecil di sekeliling skru menonjol sedikit. Dengan gelang-o tidak pada tempatnya dan pengedap pelekat pecah, kalis air jam tangan pastinya tidak mencapai standard kilangnya. Saya pasti tidak akan mengambilnya selam skuba pada ketika ini.

1663985548 68 Jangan buka Apple Watch Ultra anda

Tidak syak lagi, dalam beberapa hari akan datang, kita akan melihat pembongkaran jam tangan yang lebih lengkap daripada orang ramai iFixit. Mereka pasti akan meneroka lebih jauh ke dalam Apple Watch Ultra daripada saya. Saya pasti seseorang yang lebih mahir daripada saya boleh melakukan kerja yang lebih baik membuka dan memasang semula jam tangan tanpa banyak kerosakan pada kalis air, tetapi malangnya. Saya pastinya mengesyorkan menunggu panduan mereka untuk memupuk rasa ingin tahu anda, daripada mengasingkan jam tangan anda sendiri, kerana jika tidak, anda boleh ditinggalkan dengan versi yang tidak kalis air (atau, lebih teruk lagi, rosak) bagi jam tangan pintar Apple yang paling tahan lama.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.

Jangan buka Apple Watch Ultra anda


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:

We would like to thank the author of this write-up for this remarkable web content

Jangan buka Apple Watch Ultra anda


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/