Jumlah data yang disimpan Sony tentang aktiviti PlayStation anda adalah gila! – Wololo.net

Beberapa pengguna PlayStation telah meminta Sony menghantar data peribadi mereka, dan hasilnya agak mengejutkan. pengguna Twitter @AlexCheer1 mendapati bahawa Sony mempunyai log dia menjalankan Perisian Tegar Tersuai Adrenalin PSP pada PS Vitanya, sebagai contoh.

Sony tahu anda telah menggodam

AlexCheer1 telah berkongsi beberapa tangkapan skrin tentang rupa datanya (tangkapan skrin di bawah). Dia mendapat tahu bahawa Sony tahu, antara lain:

 1. Apakah pengawal/konsol mudah alih yang anda sambungkan ke konsol anda
 2. Permainan yang anda mainkan dalam talian, dan sama ada F2P/Hujung Minggu Percuma atau di PS Plus
 3. Bahagian menu sistem mana yang telah anda semak imbas

1667472312 127 Jumlah data yang disimpan Sony tentang aktiviti PlayStation anda adalah

1667472312 624 Jumlah data yang disimpan Sony tentang aktiviti PlayStation anda adalah

Sistem mereka juga merekodkan setiap jenis permainan yang anda lancarkan, malah di luar talian (data akan dihantar apabila anda pergi ke dalam talian seterusnya), dan walaupun itu adalah permainan buatan sendiri. Oleh itu, ia tidak benar-benar mengejutkan, tetapi menarik, untuk melihat bahawa mereka tahu dia telah menggunakan Adrenalin (dikenal pasti sebagai PSPEMUCFW).

1667472312 211 Jumlah data yang disimpan Sony tentang aktiviti PlayStation anda adalah

Tambahan pula, mereka menyimpan sejarah panjang semua data ini. Dalam pakej AlexCheer1 yang dihantar, seluruh sejarahnya telah disimpan kembali ke 2012!

Tiada apa-apa yang benar-benar mengejutkan di sana, tetapi ia adalah “kelakar” untuk melihat PlayStation mengetahui tentang penggunaan hack, dan secara keseluruhan ia adalah jumlah data yang sangat besar.

Perkara yang Sony catatkan tentang anda

Ia mungkin tidak mengejutkan kebanyakan orang yang mengikuti blog ini, tetapi Sony memantau banyak maklumat apabila anda menggunakan konsol PlayStation, dan khususnya apabila anda menyambung ke Rangkaian PlayStation.

Secara teorinya, maklumat jenis itu diagregatkan dan tanpa nama dalam kebanyakan kes secara dalaman sebelum digunakan untuk memantau pelbagai metrik (sama ada untuk tujuan pemasaran, undang-undang atau kejuruteraan). Pada peringkat individu, data juga dikumpul atas beberapa sebab undang-undang, seperti yang dinyatakan dalam Terma dan syarat PlayStation.

Walaupun syarat mungkin berbeza bergantung pada negara anda, semua versi peraturan PSN yang kami semak mempunyai variasi “kami tidak bertanggungjawab untuk merekod atau memantau sebarang aktiviti di PSN, walaupun kami mungkin berbuat demikian untuk menyiasat pelanggaran atau menguatkuasakan Perjanjian ini, atau untuk melindungi hak dan harta SIE, rakan kongsinya dan pelanggan.”

Untuk butiran lanjut tentang apa yang sedang dilog, seseorang perlu pergi ke Halaman undang-undang PlayStationpilih negara mereka dan pergi ke Dasar Privasi muka surat. (contoh: untuk Eropah dan Amerika Syarikat)

Di sana, anda boleh melihat senarai cucian tentang perkara yang sedang dikumpulkan: nama anda, nama pengguna, alamat, kaedah pembayaran sudah tentu, serta kandungan yang disimpan dalam pangkalan data mereka seperti pembelian, mesej suara, kandungan sembang, siaran dan banyak lagi secara amnya sebarang kandungan yang dijana pengguna yang disimpan di hujungnya.

1667472312 190 Jumlah data yang disimpan Sony tentang aktiviti PlayStation anda adalah

Bahagian metrik dan pemantauan (“Kami juga mungkin mengumpul maklumat secara automatik atau pasif tentang penggunaan Perkhidmatan kami oleh anda”) adalah tempat ia menjadi menarik. Mereka kata:

Setiap kali anda menggunakan konsol PlayStation atau apl PlayStation pada konsol PlayStation atau peranti lain (seperti telefon mudah alih atau PC), kami mungkin mengumpul maklumat secara automatik tentang penggunaan peranti dan apl tersebut oleh anda. Jika anda log masuk ke Akaun, kami mungkin menggabungkannya dengan maklumat lain yang kami ada untuk Akaun tersebut.

Mengikuti senarai jenis bahan yang direkodkan (penekanan kami). Kami hanya mengeluarkan semula di bawah beberapa daripada mereka, anda perlu menyemak dokumen rasmi untuk keseluruhan senarai.

 • Pengecam peranti seperti ID konsol PlayStation anda, ID peranti mudah alih, ID kuki atau nombor siri
 • Pengecam rangkaian seperti alamat IP dan alamat MAC anda
 • Token pengesahan akaun yang mengelakkan anda perlu log masuk berulang kali
 • Kandungan dan iklan yang dimuat turun ke peranti anda untuk perkhidmatan dalam talian yang anda akses
 • Lokasi semasa dan terkini anda (cth pada PS Vita)
 • Trofi, markah dan kedudukan dicapai dalam talian dan luar talian
 • Maklumat tentang peranti yang anda gunakan, sebarang peranti persisian yang disambungkan (seperti pengawal dan set kepala VR) dan cara anda mengkonfigurasinya
 • Maklumat tentang cara anda menggunakan perisian yang dipasang pada peranti anda (yang mungkin termasuk maklumat tentang penggunaan perisian di luar talian), seperti tarikh dan masa penggunaan, permainan atau muzik yang anda mainkan, kandungan yang anda semak imbas, kongsi atau muat turun, perkhidmatan apa yang anda mainkan. akses dan berapa lamatermasuk kekerapan anda menggunakan sembang dan aplikasi komunikasi lain
 • Tindakan yang anda ambil dalam permainan atau apl yang diterbitkan oleh SIE (cth apakah halangan yang anda lompati dan tahap yang anda capai)
 • Ralat perisian dan butiran masa muatdan jika anda menghidupkan tetapan “Laporkan Ralat Perisian Sistem Secara Automatik”, maklumat terperinci tentang ranap sistem, termasuk tangkapan skrin dan video yang ditangkap sebelum ranap sistem

Jumlah data yang disimpan Sony tentang aktiviti PlayStation anda adalah

Sekali lagi, ia telah diketahui buat seketika oleh penggodam bahawa Sony memantau banyak maklumat, dan mungkin telah menggunakan telemetri sedemikian pada masa lalu untuk menambal kelemahan semasa ia sedang diusahakan. Itulah sebabnya kebanyakan penggodam yang mencari kelemahan sentiasa memastikan mereka menyekat beberapa komunikasi Rangkaian khusus untuk peranti mereka (cth. pada PS5 kami menyekat IP tertentu apabila menjalankan eksploitasi kernel).

Bagaimanakah saya boleh meminta data PlayStation saya daripada Sony?

Jika anda berminat untuk mengetahui perkara yang diketahui PlayStation tentang anda dan aktiviti anda, ikut arahan di bawah.

Sama ada anda boleh meminta Sony menghantar data PlayStation anda kepada anda atau tidak bergantung pada negara tempat anda tinggal. Secara umum, semak dasar privasi mereka untuk mendapatkan butiran mengenainya. Di Eropah, Australia atau NZ, anda boleh menghantar e-mel siee.dpo@sony.com dengan permintaan itu (anda perlu membuktikan identiti anda, biasanya dengan menghantar ID PSN anda bersama beberapa bentuk pengenalan lain). Di AS, anda boleh ikut arahan pada borang ini atau gunakan nombor telefon yang diberikan.We want to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Jumlah data yang disimpan Sony tentang aktiviti PlayStation anda adalah gila! – Wololo.net


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/