Kabel Lightning Apple bertukar menjadi 10, tetapi masanya sudah tamat

Pada September 2012, Apple memperkenalkan iPhone 5 — ia lebih besar, lebih pantas dan lebih berkuasa daripada pendahulunya, tetapi mungkin perubahan yang paling revolusioner ialah cara anda mengecajnya. Atas pentas untuk memperkenalkan telefon baharu itu, ketua pemasaran Apple Phil Schiller mengumumkan bahawa syarikat itu beralih daripada penyambung 30-pin yang telah ada pada setiap iPhone sehingga kini ke port baharu kecil yang dipanggil Lightning. Kilat seolah-olah menjadi segala-galanya yang terdahulu dan pesaingnya tidak: boleh diterbalikkan, padat dan teguh. Schiller memanggilnya “penyambung moden untuk dekad yang akan datang.”

Maju pantas ke 2022, dan penyambung telah bertahan sedekad yang dijanjikan oleh Schiller. Setiap iPhone masih disertakan dengan kabel Lightning, dan kabel kekal sebagai kaedah yang boleh dipercayai untuk mengecas peranti dan menyambung ke aksesori dan kereta. Tetapi apabila Lightning menghampiri hari lahirnya yang ke-10, saya, dan ramai lagi, bersedia untuk Apple menutup buku pada penyambung ini dan memperkenalkan perubahan besar dalam cara kami mengecas telefon kami. Ia bukan kerana Lightning secara teknikal ketinggalan zaman; ia adalah kerana pelabuhan lain telah mengatasinya dalam satu kawasan utama — ubiquity.

Untuk menjadi jelas, Lightning adalah – dan masih – penyambung yang sangat baik. Pelabuhan itu revolusioner berbanding segala-galanya di pasaran pada masa itu. Penyambung 30-pin adalah besar, dan port USB Mikro adalah rapuh dan sukar untuk dipalamkan. Sebaliknya, port Lightning adalah kecil dan mustahil untuk dikacaukan, formula yang sangat jelas dan ia mengambil masa yang lama untuk sesiapa sahaja untuk mendapatkannya. di sana. Pesaing Apple tiba-tiba mempunyai kelemahan apabila ia berkaitan dengan pengecasan, penyegerakan data dan kemudahan telefon secara keseluruhan.

Penyambung Lightning juga mahir dari segi teknikal. Malah pada hari ini, port itu kekal sepenuhnya mampu untuk bagaimana kebanyakan kita menggunakan telefon kita — ia boleh mengecas iPhone moden daripada mati kepada 50 peratus bateri dalam lebih kurang setengah jam; dengan kabel yang betul, anda boleh memasangkan satu set fon kepala ke dalamnya; malah ia akan membawa isyarat video 1080p. Ia juga mampu mencapai kelajuan USB 3.0, walaupun ia belum pernah berlaku disokong secara meluas. Saya sebenarnya tidak dapat memikirkan apa-apa yang perlu saya lakukan dengan telefon saya yang tidak dapat dilakukan oleh Lightning. Itu biasanya tidak berlaku untuk piawaian penyambung yang telah wujud selama sedekad — pastinya, piawaian seperti XLR dan bicu fon kepala 3.5mm (apa yang mati mungkin tidak akan mati) telah wujud selama ini. cara lebih lama, tetapi mereka juga tidak melakukan hampir sama seperti Lightning.

Penyambung Lightning Apple memberi kuasa kepada iPhone lama dan baharu — tetapi hujung kabel yang satu lagi ini menggunakan USB-C supaya ia sebenarnya boleh menyambung kepada produk Apple yang lain.
Foto: Mitchell Clark / The Verge

Tetapi untuk semua kekuatannya, ada satu perkara yang bukan penyambung Apple: universal. Pada tahun 2022, kebanyakan peranti kami menggunakan port serba boleh boleh balik untuk mengecas dan menyambung — dan ia bukan Lightning. USB-C pada asasnya pada setiap telefon Android, dan ia semakin menjadi port lalai untuk pelbagai alat seperti GoPros dan konsol permainan. Malah Apple menggunakannya sebagai penyambung perdana untuk semua MacBook dan hampir semua iPadnya.

Hari ini, semakin sedikit peranti yang benar-benar menggunakan Lightning. Anda akan menemuinya pada iPhone, satu model iPad (untuk sekarang), dan beberapa aksesori, seperti Tetikus Ajaib Apple, Papan Kekunci Ajaib dan AirPods. Ini bermakna jika anda memiliki iPad Air dan iPhone, atau MacBook dan Magic Mouse, atau komputer riba Windows dan sepasang AirPod, anda memerlukan sekurang-kurangnya dua pengecas berasingan untuk menghidupkannya.

Adakah itu kerumitan terbesar di dunia? Sudah tentu tidak. Tetapi ia menimbulkan sedikit kesulitan apabila anda melancong atau mengelilingi rakan-rakan dengan telefon yang dilengkapi USB-C atau malah hanya duduk di bahagian sofa yang hanya boleh dicapai oleh pengecas komputer riba anda. (Baiklah, yang terakhir itu mungkin hanya masalah saya.)

Malangnya, ia nampak tak Apple merancang untuk memperkenalkan USB-C kepada barisan iPhone dengan iPhone 14 yang akan datang. Tetapi pengawal selia mungkin akhirnya memaksa tangan Apple untuk menyingkirkan Lightning pada telefon lebih awal daripada kemudian. EU ialah dalam proses menjadikan USB-C sebagai standard pengecasan yang dimandatkan secara sah untuk telefon. Apple sentiasa boleh menjual telefon USB-C di Eropah dan telefon Lightning di tempat lain, tetapi sukar untuk membayangkan bahawa Apple pemotongan pendapatan berterusan daripada aksesori Lightning pihak ketiga akan menebus kos tambahan dan kerumitan menjual iPhone dengan dua port berbeza.

Khabar angin baru-baru ini telah mencadangkan bahawa iPhone 2023 Apple akan menyertakan USB-C sebagai tindak balas kepada undang-undang EU. Itu akan meletakkan Apple kira-kira setahun lebih awal daripada tarikh akhir musim luruh 2024 yang dicadangkan, yang masuk akal – jika syarikat itu mahu meneruskan prosedur operasi standardnya untuk terus menjual telefon tahun sebelumnya, telefon itu juga perlu mempunyai USB-C. Menambah penyambung pada iPhone 15 akan membolehkan Apple terus menjualnya tanpa sebarang masalah selepas ia melancarkan iPhone 16, mungkin sekitar musim luruh 2024.

Saya menyesal untuk memberitahu anda, walaupun, Apple itu mungkin boleh mengikuti undang-undang EU dengan membuang port fizikal sepenuhnya dan menggunakan semua pengecasan wayarles MagSafe, sebagai khabar angin yang sentiasa ada cadangkan boleh. Itu, pada pendapat saya, pilihan yang lebih buruk daripada hanya beralih kepada USB-C — ia mempunyai banyak kelemahan yang sama, seperti memaksa orang ramai untuk menaik taraf peralatan dan kabel lama, yang berpotensi membawa kepada lonjakan dalam e-waste dan sangat sedikit kelebihan untuk pengguna. Namun begitu, nampaknya pemerintahan Lightning semakin menghampiri penghujungnya.

Jika iPhone adalah satu-satunya alat yang saya gunakan, saya tidak akan tergesa-gesa untuk melihat penyambung Lightning dimatikan — saya memasangkan telefon saya untuk mengecas, mendengar muzik atau menyegerakkan ke kereta saya beberapa kali sehari, dan ia berkemungkinan akan melakukan kerja yang hebat dalam tugasan tersebut untuk satu dekad yang akan datang. Tetapi saya, seperti ramai orang lain, menggunakan banyak peranti lain, yang semuanya bergantung pada USB-C. iPhone, AirPods, trackpad dan alat kawalan jauh Apple TV saya telah menjadi sedikit kesulitan untuk mengecas dalam lautan peranti yang menumpukan pada menjadikan hidup saya sebagai pengguna lebih mudah.

Ia tidak seperti Apple harus malu dengan Pencahayaan; ia bertahan selama-lamanya dalam pasaran telefon pintar dan mempengaruhi pengeluar lain untuk beralih kepada standard yang kompetitif dan mudah. Apple boleh berbangga dengan kerja yang telah dilakukan dan menyedari sudah tiba masanya untuk meneruskan — dan apabila seseorang membelanjakan lebih $86,000 hanya untuk kebaharuan memiliki iPhone yang diubah suai untuk mempunyai USB-C, sudah pasti masanya untuk meneruskan.

We would love to give thanks to the author of this article for this remarkable web content

Kabel Lightning Apple bertukar menjadi 10, tetapi masanya sudah tamat


We have our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/