Kajian iPhone 14 dan 14 Pro: Gambar bernilai seribu dolar

Sama ada kita bercakap tentang iPhone 14yang iPhone 14 Proatau iPhone 14 Pro Maxkemas kini tahun ini memfokuskan pada kamera.

Ya, model Pro mempunyai paparan sentiasa hidup dan pendekatan Apple yang oh-so-sangat-untuk menggantikan takuk skrin yang kontroversi. Tetapi sehebat faedah itu, ia tidak sepatutnya menjadi sebab anda membeli telefon ini.

Kamera kini begitu menonjol—terutamanya dalam model Pro—sehingga ia mula berasa seperti kita harus memanggil peranti ini sebagai “kamera pintar” dan bukannya telefon pintar.

The telefon pintar telah disempurnakan lebih kurang selama ini; tidak banyak sempadan baharu untuk diterokai di ruang itu. Tetapi dari segi besar dan kecil, Apple (bersama-sama pesaingnya) terus mencari cara baharu untuk meningkatkan pengalaman fotografi digital amatur.

Akibatnya, model iPhone 14 ialah beberapa kamera pintar terbaik yang boleh anda beli—walaupun ia bukan peningkatan revolusioner ke atas peranti yang datang sebelum mereka.

Mengenai iPhone 14

Oleh kerana iPhone 14 adalah kemas kini tahun ke tahun yang sederhana, kami telah menggabungkannya dengan 14 Pro dalam ulasan ini. Kebanyakan semakan akan membincangkan 14 Pro dan 14 Pro Max, tetapi kami akan membincangkan 14 biasa secara ringkas dalam bahagiannya sendiri di sini, dan kami akan menilai telefon bersama-sama dalam bahagian prestasi dan kamera semakan.

iPhone 14 hampir tidak meningkat berbanding tahun 2021 iPhone 13. Ia mempunyai reka bentuk yang sama dan, sekurang-kurangnya semasa pelancaran, set ciri yang sama. Ia juga mempunyai sistem-on-a-cip (SoC) yang sama, A15, jadi ia menawarkan prestasi yang sama, walaupun haba dilaporkan lebih baik sedikit untuk prestasi yang mampan, dan terdapat tweak yang sepatutnya meningkatkan sedikit prestasi grafik juga.

Kelebihan iPhone 14 yang paling penting berbanding iPhone 13 adalah dalam hayat bateri dan kualiti foto. Walaupun iPhone 13 mengiklankan sehingga 19 jam main balik video, iPhone 14 menjanjikan sehingga 20. Ia tidak banyak melompat (dan kami tidak menyedarinya) tetapi hei, kami akan mengambil apa yang kami boleh dapatkan kerana beberapa perkara adalah lebih penting daripada hayat bateri.

Bagi kualiti foto, kami akan melihat beberapa tangkapan perbandingan dalam bahagian kamera ulasan ini, tetapi berikut ialah ringkasannya: terdapat kamera TrueDepth menghadap hadapan baharu dengan apertur yang lebih pantas dan sokongan untuk autofokus. Manfaat praktikal utama daripada penambahbaikan tersebut ialah kamera harus mempunyai prestasi cahaya rendah yang lebih baik.

Kamera sudut lebar di bahagian belakang iPhone 14 mempunyai sensor yang lebih besar dan apertur yang lebih pantas, dan ia menjanjikan prestasi foto cahaya rendah 49 peratus lebih baik daripada pendahulunya. Apple telah mengembangkan suite perisian untuk kamera sedikit sebanyak untuk menawarkan prestasi cahaya malap yang lebih baik pada semua kamera pada telefon. Dalam erti kata lain, iPhone 14 biasa mendapat beberapa faedah yang dilihat dalam model Pro tahun lepas.

Apabila kedai pembaikan/penerbitan iFixit merobohkan iPhone 14, ia mendapati sesuatu yang tidak diiklankan oleh Apple: iPhone 14 lebih mudah diservis dan dibaiki berbanding iPhone terbaharu yang lain—termasuk saudara Pronya—terima kasih kepada panel kaca belakang yang boleh ditanggalkan. Bagi kebanyakan pengguna, itu tidak penting, tetapi bagi sesetengah orang, ia boleh meningkatkan umur panjang peranti dan menjimatkan wang untuk pembaikan sekiranya anda melangkau AppleCare+, langganan perkhidmatan pembaikan Apple.

Pada 7 Oktober, Apple merancang untuk melancarkan model iPhone 14 baharu yang dipanggil iPhone 14 Plus. Ia berkemungkinan sama dengan iPhone 14, hanya dengan skrin 6.7 inci (saiz yang sama dengan iPhone 14 Pro Max) dan bukannya 6.1 inci.

Tahun ini, iPhone 14 Plus menggantikan iPhone 13 mini 5.4-inci yang jauh lebih kecil dalam barisan utama, walaupun Apple masih menjual iPhone 13 mini untuk pengguna yang lebih suka telefon sebelah tangan dengan kos saiz skrin dan hayat bateri.

Kami sama sekali tidak akan mengesyorkan untuk menaik taraf daripada iPhone 13 kepada iPhone 14. Kami tidak akan mengesyorkan untuk pergi dari 12 kepada 14, benar-benar—ada penambahbaikan berulang, tetapi walaupun selama beberapa generasi ia tidak menambah sehingga apa-apa yang radikal, terutamanya dalam model bukan Pro.

Tetapi jika anda menggunakan XS atau lebih awal, terdapat beberapa peningkatan yang ketara di sini; untuk maklumat lanjut tentang mereka, lihat kami Semakan iPhone 13 dan 13 Pro dari tahun lepas. Hampir semua yang dikatakan di sana tentang 13 terpakai di sini juga.

Spesifikasi

Spesifikasi sepintas lalu: iPhone 14, 14 Pro, 14 Pro Max
Skrin 2532×1170 OLED 6.1 inci (14), 2556×1179 OLED 6.1 inci (14 Pro), 2796×1290 OLED 6.7 inci (14 Pro Max)
OS iOS 16
CPU Apple A16 Bionic
Ram 6GB
GPU Apple A16 Bionic
Penyimpanan 128, 256 atau 512GB untuk 14; 128, 256, 512GB atau 1TB untuk 14 Pro/Max
Rangkaian Wi-Fi 6, Bluetooth 5, 5G
Pelabuhan kilat
Kamera Dua kamera belakang 12 MP (sudut lebar, sudut ultra lebar) untuk 14; tiga kamera belakang (48 MP sudut lebar, 12 MP sudut ultra lebar, 12 MP telefoto) untuk 14 Pro/Max; kamera hadapan 12 MP; Tangkapan video Dolby Vision HDR 4K
Saiz 146.7×71.5×7.8 mm (14), 147.5×71.5×7.85 mm (Pro), 160.7×77.6×7.85 mm (Pro Max)
Berat badan 172 g (14), 206 g (Pro), 240 g (Maks)
Harga permulaan $799 (14), $999 (Pro), $1,099 (Maks)
Faedah lain MagSafe, Face ID, Dynamic Island (model Pro), paparan sentiasa hidup (model Pro)

iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max ialah peranti pertama yang menggunakan SoC A16 baharu Apple, cip iPhone pertama yang dibina pada proses 4 nm.

A16 mempunyai bilangan teras yang sama seperti pendahulunya—iaitu, ia mempunyai CPU enam teras dengan dua prestasi dan empat teras kecekapan, GPU enam teras dan NPU 16 teras yang dipanggil Enjin Neural—tetapi Apple berkata ia sepatutnya menawarkan prestasi sehingga 10 peratus lebih pantas. A16 mempunyai 50 peratus lebih lebar jalur memori daripada A15, yang sangat penting untuk permainan 3D dan sedikit untuk ciri fotografi pengiraan.

Jadi A16 bukanlah lonjakan prestasi yang besar ke hadapan, selain daripada bahagian lebar jalur memori. Tetapi kemas kini cip ini tidak benar-benar tertumpu pada kelajuan. Sebaliknya, ia bertujuan untuk memudahkan ciri baharu. Paling penting, cip itu mempunyai ISP baharu, yang membolehkan beberapa ciri kamera baharu dan kesetiaan tambahan. Ia juga mempunyai enjin paparan baharu. Tweak enjin paparan menjadikan dua ciri baharu yang paling mencolok mungkin: paparan sentiasa hidup dan kefungsian Pulau Dinamik yang menggantikan takuk.

Seperti iPhone 13 Pro, iPhone 14 Pro mempunyai 6GB RAM.

Sementara itu, iPhone 14 kekal dengan A15 tahun lepas, yang masih lebih pantas daripada mana-mana SoC telefon lain di pasaran pada kebanyakan tugas. Ia mendapat peningkatan daripada 4GB RAM kepada 6GB.

Saiz skrin dan resolusi paparan untuk ketiga-tiga telefon adalah sama seperti tahun lepas: 6.1 inci dan 2,556×1,179 piksel untuk iPhone 14 Pro, 6.7 inci dan 2,796×1,290 untuk iPhone 14 Pro Max, dan 6.1 inci dan 2,532×1,170 untuk iPhone 14. Dari segi ketumpatan piksel, ketiga-tiga jam masuk pada 460 ppi. Dan ketiga-tiganya menggunakan teknologi OLED, yang dijangkakan untuk hampir mana-mana telefon pintar utama mewah hari ini, dan untuk alasan yang baik.

iPhone 14 menawarkan 800 nits kecerahan maksimum biasa dan 1,200 nits kecerahan HDR puncak—sama seperti iPhone 13.

iPhone 14 Pro dan adik-beradiknya yang lebih besar menawarkan 1,000 nits kecerahan maksimum biasa dan 1,600 nits kecerahan HDR puncak, serta keupayaan baharu untuk mencapai 2,000 nits dalam senario luar yang cerah. Itu lebih baik daripada TV HDR mewah yang terbaik, dan lebih baik daripada mana-mana monitor komputer kecuali perkakasan yang digunakan oleh profesional video. Malah, kecerahan HDR puncak 1,600 nit sepadan dengan $5,000 Pro Display XDR Apple.

Ujian kami sebahagian besarnya menanggung tuntutan ini, yang agak mengagumkan. Ini mungkin akan menjadi skrin berkualiti tinggi yang pernah anda miliki, tidak kira jenis peranti yang kita bincangkan.

Tahun lepas, Apple memperkenalkan ProMotion kepada iPhone, membolehkan kadar penyegaran dinamik daripada 10 Hz hingga 120 Hz. Itu masih ditawarkan di sini, tetapi ciri itu kini boleh turun ke 1 Hz untuk menyokong paparan sentiasa hidup. (Lebih lanjut mengenainya tidak lama lagi.)

Terdapat juga penderia cahaya tambahan pada telefon, menjadikan kiraan kepada dua.

Akhir sekali, terdapat suite penderia yang dikemas kini untuk mendayakan ciri keselamatan pengesanan ranap sistem baharu. Jika ia mengesan ranap sistem, ia akan menggesa untuk melihat sama ada anda sihat dan meminta bantuan jika anda tidak. Ciri ini memerlukan penderia yang dikemas kini, jadi ia tidak akan tersedia dalam iPhone lama, tetapi ia tersedia di seluruh barisan iPhone 14 serta model Apple Watch baharu yang dilancarkan tahun ini.

Apple merancang satu lagi ciri keselamatan: menghantar mesej teks ringkas dan data lokasi kepada responden kecemasan melalui satelit apabila anda berada di luar grid dan memerlukan bantuan. Walau bagaimanapun, ciri itu tidak akan dilancarkan sehingga November.

Satu perkara yang kami harap Apple telah bertambah baik ialah pengecasan pantas. Semua iPhone baharu ini masih mengecas jauh lebih perlahan daripada beberapa perdana Android, berwayar dan tanpa wayar, yang sayangnya. Itulah jenis perkara kecil yang boleh membuat perbezaan praktikal dalam kehidupan seharian pengguna. Di sini berharap kita akan melihat sedikit peningkatan pada tahun hadapan.

Seperti biasa, hanya ada satu port: Port Lightning proprietari Apple. Seperti kebanyakan negara lain di dunia, kami berharap Apple akan beralih ke USB-C.

Walau apa pun, Apple menjanjikan hayat bateri yang dipertingkatkan secara sederhana dalam iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max. Kami masih menjalankan ujian bateri rasmi, tetapi secara anekdot rasanya telefon baharu menawarkan hayat bateri yang hampir sama, atau mungkin lebih teruk.

We wish to say thanks to the author of this post for this awesome content

Kajian iPhone 14 dan 14 Pro: Gambar bernilai seribu dolar


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/