Kajian MacBook Pro 2023: Generasi kedua yang diperhalusi

Salah satu kesan sampingan yang menarik dari langkah Apple ke arah menggunakan silikonnya sendiri dalam Mac ialah kitaran kemas kini Mac kini kelihatan lebih seperti iPhone: kebanyakannya boleh diramalkan, kemas kini biasa yang menawarkan peningkatan sederhana dari generasi ke generasi kepada prestasi dan mungkin. beberapa pemurnian tambahan atau ciri baharu.

Begitu juga dengan MacBook Pro 2023. Untuk kebanyakan maksud dan tujuan, ia ialah MacBook Pro 2021. Satu-satunya perbezaan ialah kemasukan cip M2 Pro dan M2 Max baharu untuk CPU, grafik dan prestasi pembelajaran mesin yang dipertingkatkan berbanding M1 Pro dan M2 Max 2021, serta beberapa peningkatan sambungan yang secara langsung menangani beberapa masalah kecil kami dengan yang terbaik. model 2021.

Walaupun begitu, MacBook Pro 2021 jauh daripada mengecewakan apabila ia dilancarkan, dan pasaran tidak cukup berubah sejak dua tahun lalu untuk menjadikan model 2023 yang kebanyakannya serupa kurang menarik. Ini masih merupakan komputer riba terbaik yang boleh anda beli untuk banyak kes penggunaan—dengan syarat anda tidak kisah membelanjakan sedikit wang, iaitu.

Spesifikasi dan reka bentuk

Untuk sebahagian besar, kedua-dua MacBook Pro 14-inci dan 16-inci adalah sama tahun ini seperti tahun lepas.

Malah, reka bentuk mereka adalah sama. Model 16-inci dengan M2 Max masih mempunyai berat 4.8 paun (2.2 kg) dan berukuran 0.66 kali 14.01 kali 9.77 inci (1.68 kali 35.57 kali 24.81 sm). Model 14-inci dengan cip yang sama mempunyai berat 3.6 paun (1.63 kg) dan berukuran 0.61 kali 12.31 kali 8.71 inci (1.55 kali 31.26 kali 22.12 cm). Tiada apa-apa yang ketara berbeza tentang salah satu daripada mereka berbanding pendahulu 2021 mereka, sekurang-kurangnya dari luar.

Saya masih merasakan, seperti yang saya lakukan pada tahun 2021, bahawa model 16-inci adalah besar dan agak sukar digunakan mengikut piawaian hari ini, manakala 14-inci adalah hampir sempurna kecuali untuk hartanahnya yang sedikit sempit, tetapi perbatuan anda mungkin berbeza-beza. Untuk pemikiran yang lebih terperinci tentang reka bentuk, lihat kembali ulasan MacBook Pro 2021 kami.

Satu-satunya isu lain yang saya ada dengan reka bentuk komputer riba ialah keputusan Apple untuk menyertakan takuk kamera gaya iPhone di bahagian atas paparan untuk menambah sedikit lagi hartanah skrin secara keseluruhan. Pada masa ini, kebanyakan segelintir apl yang mempunyai beberapa isu mengenai reka bentuk ini telah dikemas kini, tetapi masih terdapat kelebihan di sana sini.

Itu adalah pengecualian dan bukannya peraturan, jadi saya percaya kebanyakan orang akan terbiasa dengan takuk dengan cepat.

Pelabuhan dan ketersambungan

Pelabuhan sebahagian besarnya sama juga. Kedua-dua saiz termasuk tiga port Thunderbolt 4 USB-C yang menyokong sehingga 40GB/s, port MagSafe, bicu fon kepala 3.5 mm dan slot kad SDXC. Port HDMI juga kembali dari 2021, tetapi ia telah mendapat peningkatan, menangani satu-satunya kritikan kami terhadap model terdahulu. Anda tidak lagi terhad kepada HDMI 2.0, bermakna anda kini boleh mencapai 4K pada kadar muat semula yang lebih tinggi daripada 60 Hz melalui HDMI atau tolak 8K pada 60 Hz.

Apple mendakwa bahawa port itu juga boleh menguruskan 4K pada 240 Hz yang hebat. Itu mengejutkan kerana HDMI 2.1 melakukan 48Gbps, tetapi itu biasanya tidak mencukupi untuk 4K melebihi 120 Hz. Beberapa jenis pemampatan strim paparan nampaknya mungkin di sini, tetapi saya masih belum dapat mengesahkannya kerana saya tidak mempunyai monitor 4K 240 Hz di tangan semasa ujian.

Terdapat sebab kami tidak mempunyai monitor 4K 240Hz di tangan, walaupun: Hampir tidak wujud. Untuk masa hadapan yang boleh dijangka dengan serta-merta, 4K pada 120Hz adalah kira-kira seperti yang diperlukan oleh kebanyakan orang, jadi sebarang perbahasan tentang 4K pada 240 Hz kebanyakannya bersifat akademik sekarang.

Walau apa pun, ia bagus untuk melihat benjolan pada HDMI 2.1. Jelas sekali mungkin untuk mencapai 4K pada 120 Hz melalui Thunderbolt dalam MacBook Pro sebelumnya, tetapi nampaknya pelik bahawa peranti ultra-tinggi seperti itu menggunakan standard HDMI yang lebih lama. Itu kini telah diselesaikan, dan komputer riba sedikit lebih menarik untuknya.

Bagi penyambungan wayarles, MacBook Pro kini menyokong Wi-Fi 6E, bonjolan daripada Wi-Fi 6 unit sebelumnya dan satu lagi jawapan alu-aluan kepada salah satu masalah kecil kami sebelum ini. Bluetooth 5.3 juga boleh digunakan.

We would like to say thanks to the writer of this post for this outstanding content

Kajian MacBook Pro 2023: Generasi kedua yang diperhalusi


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/