Kajian Sonos Ray: bar bunyi permulaan yang tersekat pada masa lalu

Sonos Ray baharu bernilai $279 ialah bar bunyi syarikat yang paling mampu dimiliki, dan ia mempunyai dua tujuan teras. Yang pertama, seperti mana-mana bar bunyi peringkat permulaan, adalah untuk membebaskan anda daripada mendengar pembesar suara terbina dalam TV anda yang mengerikan. Tetapi Ray juga direka untuk menjadi pintu masuk yang menarik ke platform audio berbilang bilik Sonos. Untuk mencapai titik harga di bawah $300, Sonos mengalih keluar banyak ciri lanjutan yang ditawarkan olehnya yang lebih mahal Rasuk dan Arka bar bunyi. Ray tidak menyokong Dolby Atmos, dan ia tidak mempunyai sambungan HDMI sama sekali. Sebaliknya, anda menyambungkannya ke TV anda menggunakan kabel audio optik.

Saya telah menghabiskan beberapa hari menguji Ray, dan ia memberikan bunyi yang mengagumkan untuk bar bunyi yang padat. Terdapat banyak perkara yang disukai tentang prestasinya — baik dari segi audio TV dan main balik muzik. Pembesar suaranya yang menghadap ke hadapan bermakna anda boleh meletakkannya dalam kabinet berdiri media yang ketat, dan bunyinya akan kekal konsisten. Tetapi keputusan Sonos untuk bersandar pada input optik gaya lama telah menimbulkan kesulitan dan kekecewaan yang tidak wujud dengan Beam atau Arc yang didayakan HDMI.

Isu utama berpunca kepada cara anda mengawal bar bunyi. Berbeza dengan Beam dan Arc, yang menerima arahan volum daripada banyak alat kawalan jauh yang berbeza melalui HDMI-CEC, Ray hanya akan berfungsi dengan alat kawalan jauh inframerah (IR). Dan, seperti yang saya pelajari, walaupun begitu keadaan boleh menjadi sukar. Saya mencuba berkali-kali untuk membolehkan Ray berfungsi dengan alat kawalan jauh untuk TV Google 6-Siri TCL. Saya pasti ia adalah alat kawalan jauh IR — halangan antara alat kawalan jauh dan TV boleh menyekat isyarat itu — tetapi, atas sebab apa pun, Ray tidak pernah mengenalinya. Pengalaman anda mungkin lebih baik, terutamanya jika anda mempunyai alat kawalan jauh universal. Tetapi, jika alat kawalan jauh anda berkomunikasi dengan TV melalui frekuensi radio (RF) atau Bluetooth, anda disambungkan. (Sonos mempunyai halaman bantuan untuk menyediakan alat kawalan jauh LG, Apple dan Samsung tertentu.)

1654097975 351 Kajian Sonos Ray bar bunyi permulaan yang tersekat pada masa

Ray hanya menyokong input optik daripada TV dan tidak termasuk sambungan HDMI.

Dalam kes saya, akhirnya saya terpaksa menggunakan aplikasi Sonos pada telefon saya (atau kawalan sentuhan di bahagian atas bar bunyi) untuk melaraskan kelantangan, yang menjadi menjengkelkan. Kemudahan penggunaan telah terjejas secara objektif akibat tiada HDMI. Ini adalah kawasan di mana syarikat itu perkhidmatan kawalan suara baharu boleh membantu jika anda juga memiliki salah satu pembesar suara pintar Sonos, tetapi itu tidak akan menyelesaikan masalah jauh.

1654097975 66 Kajian Sonos Ray bar bunyi permulaan yang tersekat pada masa

Saya mencuba ini berkali-kali, dan Ray tidak mahu dibawa ke alat kawalan jauh TV saya.

Ray mengikuti reka bentuk Arc dan Beam, dengan gril hadapan berlubang dan badan tirus yang mencerun ke luar di hadapan. Bar bunyi ini kecil dan cukup ringan untuk dibawa dengan mudah dengan satu tangan. Dan dimensinya sesuai untuk menggunakan Ray sebagai pembesar suara meja. Tetapi di sini sekali lagi, pilihan input terhad sedikit sebanyak mengurangkan potensi itu. Melainkan PC anda mempunyai output optik, mendapatkan audio berwayar untuk berfungsi mungkin sukar, tetapi anda sentiasa mendapat Spotify Connect, AirPlay 2 Apple dan senarai besar perkhidmatan muzik yang disokong Sonos yang boleh anda gunakan. Input aux 3.5mm pasti bagus. Di bawah TV, Ray kelihatan seperti rumah dipasangkan dengan set 55 inci atau lebih kecil dan agak kecil jika anda meletakkannya di sebelah TV 65 inci. Beam dan Arc yang lebih berkuasa lebih masuk akal untuk skrin yang lebih besar.

1654097975 303 Kajian Sonos Ray bar bunyi permulaan yang tersekat pada masa

Ray mempunyai kawalan sentuhan kapasitif yang sama seperti bar bunyi Sonos yang lain.

Memandangkan ia hanya mempunyai empat pemacu — dua midwoofer berpusat dan dua tweeter yang menyebarkan bunyi ke tepi dengan bantuan pandu gelombang fizikal — akustik Ray sangat mengagumkan dan lebih baik daripada bar bunyi Vizio lama saya yang sangat asas atau sesuatu seperti Roku Streambar. Dalam konfigurasi kendiri, anda hanya akan mendapat bunyi stereo. Tetapi anda boleh mengembangkan kepada sistem sekeliling dengan menambah padanan pasangan Sonos atau Pembesar suara Ikea Symfonisk dan Sonos Sub.

Saya mengesyaki kebanyakan orang akan menggunakan Ray dengan sendirinya, dan walaupun bersendirian, ia tidak menghadapi masalah untuk mengisi bilik tidur saya dengan bunyi. Tetapi saya dapat membayangkan ia bergelut dan kedengaran lebih sempit di ruang tamu yang besar dan terbuka. Terdapat sedikit rasa rendaman atau audio arah kerana Ray tidak mempunyai virtualisasi bunyi sekeliling yang mengagumkan dari Sonos Beam gen kedua atau banyak pemacu tambahan daripada Arc. Sebahagian daripada ini sekali lagi datang ke input optik. Ray hanya menyokong stereo PCM, Dolby Digital dan audio DTS; lupakan tentang Atmos, malah Dolby Digital Plus tidak boleh digunakan.

1654097975 270 Kajian Sonos Ray bar bunyi permulaan yang tersekat pada masa

Sonos Ray kelihatan agak kecil apabila dipasangkan dengan TV 65 inci.

Apabila mendengar muzik, Ray tidak begitu jauh dari pembesar suara pintar Sonos One. Ia mempunyai bunyi yang seimbang dan penuh dengan bes yang saya gambarkan sebagai… cekap. Tetapi ia akan mendapat manfaat besar daripada subwufer khusus; Sub Mini yang dikhabarkan tidak boleh datang segera. Ray mengendalikan permainan dengan agak baik. Saya tidak menghadapi sebarang masalah penyegerakan audio yang ketara semasa menggunakan PS5 saya selama beberapa jam, jadi sambungan optik bukan tanpa faedah. Seperti Beam dan Arc, pemilik iPhone dan iPad boleh mengaktifkan Trueplay dan menggunakan mikrofon pada peranti tersebut untuk mengoptimumkan bunyi Ray untuk bilik tertentu yang berada di dalamnya. Ciri ini kekal tiada pada Android.

Di mana Sonos Ray paling bersinar ialah kejelasan dialog. Suara keluar dari bar bunyi ini dengan pemisahan yang sangat baik dan kekal mudah didengar tidak kira berapa banyak tindakan yang berlaku pada skrin. Ia adalah perbezaan malam dan siang berbanding pembesar suara TV terbina dalam, di mana audio sering berlumpur dan dialog sukar untuk diikuti. Beam dan Arc secara teknikalnya lebih unggul daripada Ray di jabatan ini kerana kedua-duanya mempunyai saluran pusat khusus, tetapi saya berpuas hati sepenuhnya dengan pembiakan suara yang segar pada bar bunyi terbaru Sonos. Ia adalah kekuatan yang ketara apabila mendengar muzik juga.

Ray sesuai dengan lancar ke dalam ekosistem pembesar suara seluruh rumah Sonos dan membolehkan anda menikmati audio secara wayarles daripada setiap perkhidmatan penstriman muzik utama. Saya suka betapa menyelubunginya apabila saya memainkan muzik yang sama di sisi berbeza bilik saya di Play:5 dan Ray. Satu lagi helah yang kemas ialah keupayaan untuk memainkan audio TV pada pembesar suara Sonos anda yang lain di sekitar rumah, jadi anda tidak perlu ketinggalan mendengar berita atau sebarang detik permainan sukan yang besar semasa menyiapkan hidangan di dapur.

1654097975 495 Kajian Sonos Ray bar bunyi permulaan yang tersekat pada masa

Reka bentuk mengambil selepas Arka dan Rasuk.

Sonos bersaing dengan banyak persaingan pada (dan jauh di bawah) harga Ray $279. Kebanyakan bar bunyi bajet tidak menyediakan keupayaan main balik muzik Wi-Fi yang sama, tetapi kebanyakannya sekurang-kurangnya menyertakan Bluetooth — yang tidak dimiliki oleh Ray — dan syarikat seperti Vizio sering digabungkan dalam subwufer untuk mengikuti bar bunyi yang berpatutan. Ini menjadikan Ray sebagai cadangan yang rumit. Jika anda komited untuk menyelami ekosistem Sonos, ia menghasilkan bar bunyi pemula yang sangat berkebolehan dan akan disokong dengan kemas kini perisian untuk beberapa tahun akan datang. Dan ia mempertahankan reputasi syarikat untuk kualiti bunyi, berprestasi pada tahap melebihi kebanyakan bar bunyi peringkat permulaan. Itu benar terutamanya apabila mendengar muzik.

Tetapi, dalam era HDMI eARC, Ray ditahan oleh input optik tunggalnya. Sonos jelas telah mengira bahawa sasaran pasaran untuk Ray tidak akan berfikir dua kali tentang kekurangan sambungan HDMI atau bunyi sekeliling Dolby Atmos yang mengasyikkan. Tidak semua orang mengambil berat tentang mendapatkan yang terbaik, dan ramai orang akan menggunakan bar bunyi ini dengan TV kedua.

Walaupun begitu, anda tidak boleh mengabaikan pertukaran yang lain. The Ray mungkin tidak berfungsi dengan alat kawalan jauh TV anda, dan sesetengah orang pasti akan menolak tanggapan untuk membayar hampir $300 untuk bar bunyi stereo pada tahun 2022. Sub Mini akhirnya terasa seperti bahagian yang sangat diperlukan untuk teka-teki ini. Tetapi berdasarkan kelebihannya sendiri, Ray tidak mengecewakan selagi anda dijual pada semua yang mampu dan tidak kisah dengan konsesi yang Sonos selesaikan dalam membinanya.

Fotografi oleh Chris Welch / The Verge

We would love to give thanks to the author of this article for this outstanding content

Kajian Sonos Ray: bar bunyi permulaan yang tersekat pada masa lalu


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/