Kebocoran Apple Baharu Mendedahkan Kejutan Bateri iPhone 14

06/28 Kemas kini di bawah. Jawatan ini pada asalnya diterbitkan pada 25 Jun

Reka bentuk iPhone 14 Apple berubah bocor beberapa bulan lalutetapi spekulasi mengenai prestasi mereka telah terbukti jauh lebih kontroversi. Dan kini kebocoran baharu telah menyebabkan lidah bergelut tentang hayat bateri mereka.

Dikongsi oleh orang dalam industri yang boleh dipercayai ShrimpAppleProBaidu baharu jawatan telah menerbitkan apa yang didakwanya sebagai kapasiti bateri untuk semua model iPhone 14. Ini adalah kali pertama kapasiti dilaporkan untuk julat baharu dan sementara tiga model menerima peningkatan bateri yang kecil, penurunan untuk iPhone 14 Pro mungkin bermakna wang anda lebih baik dibelanjakan di tempat lain. [06/25 update – Baidu post now removed, this is often seen as a sign of accuracy because accurate data is more sensitive and posters come under significant pressure but it is impossible to know for sure]

Kebocoran itu memecahkan kapasiti bateri seperti berikut:

  • iPhone 14 – 3279 mAh (iPhone 13 – 3,227 mAh)
  • iPhone 14 Max – 4325 mAh (T/A)
  • iPhone 14 Pro – 3200 mAh (iPhone 13 Pro – 3,095 mAh)
  • iPhone 14 Pro Max – 4323 mAh (iPhone 3 Pro Max – 4,352 mAh)

Berita besar datang daripada telefon besar dan, jika nombor ini betul, terdapat setiap peluang bahawa iPhone 14 Max baharu akan mengatasi iPhone 14 Pro Max perdana.

Kemas kini 06/27: Mark Gurman dari Bloomberg telah menerbitkan banyak maklumat mengenai produk Apple yang akan datang, termasuk barisan iPhone 14, dalam terbaharunya Power On Newsletter.

Selain kebocoran yang mengelilingi pelbagai peranti berasaskan M2 baharu — model Mac Mini, Mac Pro dan iPad Pro yang akan datang “akhir tahun ini” menggunakan pelbagai cip M2, M2 Pro, M2 Max, M2 Ultra dan M2 Extreme, cip sederhana Peningkatan Apple Watch 8 menggunakan cipset yang sama seperti Watch 7, HomePod dan AirPods Pro generasi kedua dan Apple TV berasaskan A14 — Gurman turut memperincikan beberapa peningkatan iPhone 14.

“Seperti Apple Watch, iPhone 14 Pro akan dapat menunjukkan widget yang memaparkan cuaca, kalendar, stok, aktiviti dan data lain sementara skrin kekal pada kecerahan dan kadar bingkai yang rendah,” tulis Gurman, sambil menambah beratnya kepada mendedahkan kod beta iOS 16 yang membayangkan ciri itu awal bulan ini.

Gurman menambah butiran lanjut juga, mengatakan “akan ada tetapan-juga seperti Apple Watch-yang menghalang data sensitif daripada muncul pada skrin kunci untuk dilihat semua.” Ini akan memerangi salah satu kebimbangan besar pengguna iPhone telah menyatakan tentang ciri ini.

Gurman juga menggandakan kebocoran industri sebelum ini yang mengatakan model iPhone 14 Pro akan mempunyai “kamera menghadap hadapan yang lebih baik, sistem kamera belakang baharu yang merangkumi sensor 48 megapiksel, bezel yang lebih nipis, cip A16 yang lebih pantas dan reka bentuk semula. takuk dengan potongan berbentuk pil untuk Face ID dan penebuk lubang untuk kamera.”

Sebaliknya, model standard akan menjana “kurang keseronokan” kerana “Telefon yang lebih rendah akan kekal dengan cip A15 yang sama seperti iPhone 13, walaupun saiz mini 5.4-inci akan digantikan dengan model 6.7-inci.” Sementara itu, walaupun iPad peringkat permulaan bertukar kepada USB-C pada musim luruhGurman berkata model iPhone 14 akan kekal dengan Lightning untuk setahun lagi dengan peralihan akan datang pada 2023. Sama ada kemasukan penyambung legasi yang akan datang tidak lama lagi menangguhkan potensi peningkatan pada 2022, hanya masa yang akan menentukan.

Kemas kini 06/28: Apa yang akan berlaku! Laporan baharu daripada tapak teknologi dan pakar rantaian bekalan Digitimes mendakwa bahawa komponen kini telah dimuktamadkan untuk rangkaian iPhone 14 dan penghantaran telah bermula.

Memetik sumber rantaian bekalan di Taiwan, Digitimes berkata komponen itu — yang diperoleh daripada pelbagai pembekal berbeza — telah dihantar kepada rakan kongsi pembuatan Apple, yang terbesar dan paling lama beroperasi ialah Foxconn. Komponen ini akan disimpan sebelum pengeluaran besar-besaran bermula dalam 1-2 bulan akan datang lebih awal daripada keluaran tradisional September/Oktober.

Berita besar daripada perkembangan ini adalah dua kali ganda. Pertama, spesifikasi untuk telefon baharu adalah kunci. Apple mempunyai kapasiti untuk menukar pembekal kitaran pertengahan tetapi ia hanya untuk komponen seperti-untuk-seperti (cth kapasiti bateri yang sama, resolusi kamera, dll). Syarikat itu tidak pernah menambah baik spesifikasi iPhone untuk mana-mana model selepas jualan telah dimulakan. Itu akan menjejaskan keyakinan pembeli dan berisiko mewujudkan pendekatan naik taraf ‘tunggu dan lihat’.

Ini dapat dilihat walaupun ia mempunyai kesan yang memudaratkan, seperti apabila jelas bahawa hayat bateri iPhone 12 Mini adalah lemah. Sebaliknya Apple menunggu sehingga iPhone 13 Mini untuk membuat penambahbaikan.

Kedua, kebocoran di sekitar siri iPhone 14 kini perlu diperhebatkan. Itu mungkin kelihatan mengejutkan memandangkan jumlah kebocoran yang banyak, tetapi keselamatan yang telah dikuatkuasakan oleh Apple sehingga ke tahap ini cenderung untuk keluar dari tingkap apabila beribu-ribu barisan pengeluaran dan berpuluh-puluh ribu buruh memulakan pengeluaran besar-besaran. Jangkakan gambar komponen, dan telefon itu sendiri pada pelbagai peringkat proses pengeluaran, untuk mula bocor dalam beberapa minggu dan bulan akan datang.

Di mana potensi kontroversi untuk model iPhone 14 terletak pada perbezaan yang lebih besar antara baris tahun ini. Model iPhone 14 Pro akan memaparkan paparan potongan dwi berbentuk i baharu, yang mempunyai pendapat terpolarisasi, bonggol kamera yang lebih besar dan cipset generasi seterusnya yang boleh jauh lebih pantas daripada pendahulunya.

Sebaliknya, sukar untuk membezakan iPhone 14 dan iPhone 13. Penggantinya dijangka mempunyai reka bentuk luaran, spesifikasi kamera dan chipset yang sama. Telefon baharu mungkin ada 50% lebih RAM tetapi semua tanda pada masa ini menunjukkan bahawa model standard akan menjadi peningkatan iPhone generasi yang paling meningkat setakat ini.

Lebih-lebih lagi, jika anda kecewa dengan perkara ini dan mahu menggunakan Pro, nampaknya anda akan melakukannya membayar lebih juga. Apple telah melebarkan jurang antara rangkaian iPad, Mac, MacBook dan juga AirPods sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan iPhone sedang bermain mengejar di sini. Ia adalah strategi yang mungkin tidak popular secara universal tetapi tidak dapat dinafikan kejayaannya.

Sebab untuk ini bukanlah perbezaan pecahan dalam kapasiti bateri mereka tetapi perkara yang akan diminta untuk mereka lakukan. Model iPhone 14 Pro akan mempunyai sensor 48 megapiksels bermakna mereka akan memproses saiz fail 4x lebih besar daripada sensor 12MP yang dikekalkan oleh model standard. Mereka juga dijangka mempunyai lebih banyak RAM yang bermakna prestasi yang lebih baik tetapi peningkatan penggunaan bateri.

Sama ada kecekapan baru daripada Chipset A16 pro-eksklusif dan RAM DDR5 baharu boleh mengimbangi perkara ini masih belum dapat dilihat, tetapi dengan iPhone 14 Max dijangka berharga $300 kurang ia boleh menjadi penurunan taraf yang menarik bagi mereka yang berkenaan dengan melaporkan kenaikan harga iPhone 14 Pro. iPhone 14 Max juga merupakan peningkatan dramatik pada pendahulunya, iPhone 13 Mini (2,406 mAh) yang mana hayat bateri adalah kelemahan terbesarnya.

Melihat lebih luas, peningkatan bateri kecil ke seluruh julat juga membuka mata. Selepas dibayangi oleh telefon Android yang besar selama beberapa generasi, barisan iPhone 13 adalah satu lonjakan besar ke hadapan dan ada harapan Apple akan berusaha untuk melanjutkan penerajunya dalam persaingan, setelah melihat kejayaan daripada MacBook berasaskan M1 yang mendahului hayat bateri. disampaikan oleh pesaing berasaskan Intel dan AMD.

Perlu diingat bahawa ShrimpApplePro mempunyai beberapa keraguan tentang angka itu, menulis “Hmmm” selepas itu tetapi pembocor itu juga mempunyai sejarah hanya berkongsi maklumat yang tepat. Jadi reaksinya mungkin lebih kepada strategi Apple daripada kebocoran itu sendiri.

Strategi itu pastinya akan menjadi satu perjudian. Sejak iPhone 6 Plus dilancarkan pada 2014, model terbesar dan termahal Apple sentiasa mempunyai hayat bateri yang terbaik. Itu kini kelihatan berada di bawah ancaman serius dan ia menjadikan iPhone 14 Max lebih menarik. Tambahan pula, dengan model Pro ditetapkan kepada parit Lightning untuk USB-C pada tahun 2023melangkau model iPhone 14 Pro sama sekali pada 2022 mungkin merupakan pilihan paling bijak.

___

Ikuti Gordon Facebook

Lebih lanjut mengenai Forbes

LAGI DARI FORBESKebocoran iPad Baharu Membuka Pintu Untuk Reka Bentuk Semula Mengejutkan iPhone 15We would like to say thanks to the author of this post for this remarkable content

Kebocoran Apple Baharu Mendedahkan Kejutan Bateri iPhone 14


Find here our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/