Kebocoran Apple Baharu Mendedahkan Kejutan Keluaran iPhone 15

09/18 Kemas kini di bawah. Jawatan ini pada asalnya diterbitkan pada 15 September

Rangkaian iPhone 14 Apple memberikan yang pertama kontroversi: ia adalah julat iPhone pertama yang dikeluarkan dengan generasi chipset yang berbeza. Ramai yang percaya ini adalah satu kali sahaja, akibat daripada kekurangan cip globaltetapi kebocoran iPhone 15 pertama mempunyai kejutan di kedai.

Ya, iPhone 14 baru berusia seminggu, tetapi Apple bekerja bertahun-tahun lebih awal, dan laporan baharu daripada Nikkei Asia menyatakan bahawa syarikat itu telah memutuskan untuk mengehadkan cip A17 generasi akan datang kepada iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max. Dan ini lebih penting daripada yang dilakukan untuk barisan iPhone 14.

manakala perbezaan prestasi antara A15 dan A16 adalah kecil, kedua-dua cip adalah kepala dan bahu di atas persaingan, yang menjadikan perbezaan kurang penting. Kelemahan sebenar adalah tiada peningkatan ketara dalam hayat bateri daripada A16, tetapi ini nampaknya akan berubah dengan A17.

Menurut Nikkei, A17 akan menjadi cip rekaan 3-nanometer pertama Apple selepas varian 5nm digunakan untuk A14, A15 dan A16. Ini adalah teknologi bleeding edge dan, berbanding dengan pendahulunya, 3nm membolehkan A17 berjalan dengan lebih pantas, lebih sejuk dan dengan pengurangan kuasa. Ya, ini akan menjadi cip pertama dalam empat tahun yang memberikan prestasi tahun ke tahun yang ketara dan keuntungan hayat bateri — tetapi hanya untuk pembeli Pro.

“Apple mungkin menggunakan tahap teknologi pengeluaran yang berbeza untuk memperkenalkan perbezaan yang lebih besar antara model premium dan bukan premiumnya,” jelas Dylan Patel, ketua penganalisis dengan Semianalysis, bercakap kepada Nikkei.

Kemas Kini 09/17: Walaupun hanya dihantar kepada pelanggan semalam, pembongkaran iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max yang pertama telah selesai, secara tidak sengaja memberikan butiran penting iPhone 15.

Dipersembahkan oleh YouTuber WekiHome, teardowns mendedahkan bahawa kedua-dua model iPhone 14 Pro menampilkan modem X65 Qualcomm. Berbanding dengan X60 iPhone 13, ia menyokong jalur yang lebih luas dalam spektrum ‘mmWave’ 5G berkelajuan tinggi dan kecekapan yang dipertingkatkan berkat teknologi ‘PowerSave 2.0’ Qualcomm. Ia juga diumumkan sebelum masuk Mei 2021.

Memandangkan kelewatan itu, terdapat spekulasi bahawa barisan iPhone 14 mungkin datang dengan Qualcomm yang lebih baharu ‘X70’, yang diumumkan pada Mei 2022. Qualcomm mendakwa X70 boleh mencapai kelajuan muat turun dan muat naik minda masing-masing 10Gbps dan 3.5Gbps, tetapi tajuk sebenar adalah dakwaan syarikat bahawa ia adalah 60% lebih cekap kuasa.

Dengan X60 dan X65 menyediakan corak yang jelas, X70 kini menjadi kunci untuk rangkaian iPhone 15. Selain itu, gabungan X70 dan cip A17 3nm menunjukkan barisan ini berpotensi untuk menyampaikan hayat bateri yang mengubah permainan. Lemparkan yang diharapkan beralih ke USB-C untuk model Pro, dan 2023 sudah kelihatan seperti ia akan menyediakan beberapa bunga api yang hilang daripada model 2022.

Kemas kini 09/18: bercakap kepada saya, pakar paparan Ross Young telah mendedahkan bahawa Apple akan membawa potongan berbentuk pil dan fungsi ‘Pulau Dinamik’ kepada semua model iPhone 15. Kaveat besar ialah Young masih tidak menjangkakan 120Hz/LTPO ‘ProMotion’ akan datang kepada model iPhone 15 standard kerana “rantaian bekalan tidak dapat menyokongnya.”

Pertama, berita gembira. Pulau Dinamik mencuri perhatian pada pelancaran iPhone 15 Apple minggu ini. Dalam fesyen Apple klasik, syarikat itu mengubah kelemahan fizikal potongan besar melalui perisian pintar menjadi sebab yang boleh dikatakan paling menarik untuk membeli model iPhone 14 Pro. Ia licin, intuitif dan sistem pemberitahuan dan status terbaik yang pernah dimiliki oleh iPhone.

Membawanya ke semua model iPhone 15 adalah tidak mudah, dan sesiapa sahaja yang menangguhkan harga iPhone 14 Pro (yang, tidak termasuk AS dan China, meningkat di kebanyakan negara di seluruh dunia) kini mempunyai sebab yang baik untuk melangkau generasi.

Kedua, berita buruk. Paparan kadar penyegaran tinggi telah menjadi standard pada telefon Android perdana dan juga julat pertengahan selama bertahun-tahun. Untuk Apple mengeluarkan iPhone 15 $800 pada tahun 2023 tanpa ia kelihatan luar biasa.

Young pergi ke jelaskan itu beliau percaya 2024 lebih berkemungkinan kerana rakan kongsi rantaian bekalan Apple BOE secara beransur-ansur meningkatkan pengeluaran paparan LTPO yang digunakan Apple untuk ProMotion. Memandangkan rekod prestasinya yang luar biasa, Young mungkin betul, tetapi saya tidak ragu bahawa Apple boleh mengkonfigurasi semula permintaan rantaian bekalannya jika ia benar-benar mahu membawa ciri tersebut kepada semua pengguna.

Walau apa pun, pengecualian ProMotion yang berterusan amat bermakna secara strategik untuk Apple kerana ia kelihatan memacu baji yang semakin meningkat antara iPhone Pro dan bukan Pro. Lagipun, iPhone 14 telah menunjukkan bahawa Apple gembira untuk meninggalkan model standardnya hampir tidak berubah jika ia akan mencapai matlamat ini.

Terdapat justifikasi untuk strategi ini juga: Kos. Patel menganggarkan peningkatan kos “sekurang-kurangnya 40% untuk kawasan silikon yang sama apabila beralih kepada cip 3-nm daripada keluarga 5-nm.” Semuanya kelihatan seperti Apple klasik: jika anda mahukan yang terbaik, kami akan melakukannya, tetapi anda perlu membayar premium.

Dan ini ialah strategi ‘Pro’ Apple secara ringkas: terus meluaskan jurang antara peranti Pro dan bukan Pro dalam semua kategori (iPhone, iPad, Mac dan MacBook) untuk mewujudkan pembahagian yang jelas dan mendorong peningkatan jualan. Ia adalah taktik yang nampaknya telah berjaya. Penganalisis berpengaruh Ming Chi-Kuo laporan bahawa prapesanan model iPhone 14 Pro jauh mengatasi persamaan bukan Pro mereka.

Nikkei berkata TSMC, Intel dan Apple (tidak menghairankan) enggan mengulas mengenai maklumatnya, tetapi ia memetik tiga sumber berbeza untuk maklumat itu. Yang mencadangkan kita harus mengambilnya dengan serius.

Dengan USB-C juga sangat menarik untuk model iPhone 15 Pro, iPhone generasi seterusnya Apple sudah pun membentuk peranti terobosan. Tetapi jangan terkejut jika harga mereka mencerminkan ini.

___

Ikuti Gordon Facebook

Lebih lanjut mengenai Forbes

LAGI DARI FORBESKeluaran Apple iOS 16: Patutkah Anda Meningkatkan?We would like to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

Kebocoran Apple Baharu Mendedahkan Kejutan Keluaran iPhone 15


You can find our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/