Kegagalan perkakasan Google yang paling teruk telah diperkenalkan 10 tahun lalu hari ini

Nexus Q adalah produk yang sesat sehingga Google memutuskan untuk menarik palam sebelum peranti itu dikeluarkan kepada pengguna. Sepuluh tahun ke hari selepas itu pengenalannya pada I/O 2012, pemain media bernilai $299 yang diposisikan sebagai “peranti penstriman sosial” kekal sebagai masalah unik dalam cerita perkakasan Google. Katakan apa yang anda mahu tentang Google Glass, tetapi usaha pertama syarikat itu ke dalam teknologi boleh pakai sekurang-kurangnya menarik perhatian orang ramai. Sebaliknya, Nexus Q adalah contoh perkara yang boleh berlaku apabila syarikat menjadi sangat tersesat di taman berdindingnya sendiri.

Terdapat aspek yang menjanjikan kepada Q; di belakang, anda boleh melihat dengan jelas asas dan DNA awal Chromecast Google di dalamnya. Tetapi segala-galanya tentang pelaksanaan itu pada asasnya rabun — dan agak pelik. Dalam video promosi di bawah yang dikeluarkan Google pada hari ia mengumumkan Nexus Q, seseorang menerangkan produk itu sebagai “objek asing yang hidup ini.”

“Ada sesuatu di dalamnya. Ia mahu keluar.” Perkara biasa. Enam puluh saat dalam video, anda masih tidak tahu apa benda ini atau apa yang dilakukannya. Akhirnya, kami mengetahui bahawa Nexus Q ialah “komputer kecil yang dikuasakan Android” yang boleh memainkan muzik atau video daripada awan.

Diketepikan dari pemasaran yang berlebihan, Nexus Q tidak mendapat sambutan. David Pogue menulis dalam The New York Times bahawa ia “membingungkan” dan “terbina secara liar.” Kami memberikannya 5. Ulasan daripada CNET, Engadget, dan yang lain semuanya berkongsi konsensus yang sama: walau bagaimanapun mengagumkan perkakasannya, Q tidak cukup untuk mewajarkan harga yang jauh lebih tinggi daripada Roku atau Apple TV pada masa itu. Peranti yang hanya berfungsi dengan perkhidmatan Google tidak praktikal atau menarik untuk ramai orang.

Pemain penstriman itu akan dikeluarkan di Amerika Syarikat, yang tidak syak lagi menyumbang kepada harga yang mengejutkan.

Direka oleh Google, dibuat di Amerika Syarikat

Tetapi sial adakah ia kelihatan sejuk. Nexus Q benar-benar memberikan getaran sci-fi (terutamanya apabila palam pisang dan kabel A/V lain kehabisan) berkat reka bentuk perindustrian berbentuk bola dan gelang LED yang bercahaya. Ini sudah lama sebelum Amazon’s Echo muncul, ingat. Q kelihatan seperti sesuatu yang boleh membawa anda ke dalam matriks. Dan semuanya asli. Tidak seperti peranti Nexus lain, yang merupakan kerjasama dengan rakan kongsi seperti LG, Samsung, Asus, Huawei dan lain-lain, Nexus Q dikonsepkan sepenuhnya oleh Google.

gif;base64,R0lGODlhAQABAIAAAAUEBAAAACwAAAAAAQABAAACAkQBADs

Ia mungkin nampak familiar sekarangtetapi Nexus Q mempunyai reka bentuk yang sangat hebat pada zamannya.
GIF: Google

Yang paling mengejutkan ialah ia direka dan dikeluarkan di Amerika Syarikat. Google tidak pernah benar-benar menyerlahkan atau memainkan sedikit pembuatan AS – mungkin untuk mengelakkan sebarang tanggapan bahawa ia akan menjadi trend – tetapi ia sudah pasti menyumbang kepada harga $299 yang dirancang oleh Q. (Moto X asal kemudiannya berkumpul di AStetapi inisiatif itu tidak bertahan lama.)

Di dalam sfera itu terdapat penguat 25 watt “gred audiofil” yang boleh menggerakkan pembesar suara pasif — ini kekal sebagai komponen perkakasan paling unik Q — bersama-sama dengan sambungan untuk optikal, HDMI Mikro dan ethernet. Port USB Mikro hadir “untuk menggalakkan keupayaan penggodaman umum,” menurut pengarah perkakasan Matt Hershenson. Nexus Q dikuasakan oleh cip telefon pintar yang sama seperti Galaxy Nexus. Anda boleh memutar bahagian atas sfera untuk mengawal kelantangan atau mengetiknya untuk meredam apa sahaja yang sedang dimainkan. Semua ciptaan peranti ruang tamu yang hebat ada di sana. Tetapi mengehadkan had perisian merosakkan potensi itu.

1656339521 30 Kegagalan perkakasan Google yang paling teruk telah diperkenalkan 10 tahun

Penguat terbina dalam Nexus Q ialah kemasukan yang luar biasa. Anda tidak menemui penyambung bicu pisang pada banyak pemain penstriman.
Foto oleh Chris Welch / The Verge

Nexus Q hanya menyokong perkhidmatan Google termasuk Muzik Play, Filem & TV Play dan YouTube. Tiada Netflix atau Hulu, dan tiada Spotify. Google menghadapi masalah memasang penguat, namun ahli audio tidak mempunyai cara untuk mendapatkan audio tanpa kehilangan daripada penyambung analog.

Q tidak mempunyai antara muka pengguna pada skrin dan tidak disertakan dengan alat kawalan jauh; anda hanya boleh mengawalnya menggunakan apl Android khusus. Sebahagian daripada itu akan terdengar biasa kepada pemilik Chromecast. Tetapi terdapat perbezaan besar antara Nexus Q dan Chromecast, yang tiba setahun kemudian, yang menjadikan dongle penstriman $35 begitu berjaya. Setelah mempelajari pengajaran yang sukar daripada kedegilan yang memihak kepada perisiannya sendiri, Google membetulkan kursus dan membuat dorongan berat untuk aplikasi pihak ketiga yang popular untuk menerima pakai penghantaran. Dan yang penting, Chromecast juga menyokong iOS.

Penstriman sosial

Selain daripada fungsi teras Nexus Q untuk memainkan muzik dan video, Google juga cuba menonjolkan produk itu sebagai pengalaman sosial. Berbilang orang akan dapat menyumbang kepada senarai main muzik tanpa menghantar telefon seseorang atau bergelut untuk mengawal pembesar suara Bluetooth. Rakan boleh berkongsi kandungan YouTube atau Filem Play pada skrin TV dengan cara yang sama — selagi mereka menggunakan Wi-Fi anda.

Itu semua baik dalam teori, tetapi sekali lagi, ini adalah pra-Chromecast. Proses untuk penstriman “sosial” adalah… katakan, menyusahkan. Jika anda benar-benar mahu membuat senario “semua orang di parti boleh DJ” berlaku, semua rakan anda akan juga perlu memuat turun dan memasang apl Nexus Q sebelum mereka boleh menambah lagu pada baris gilir. Walaupun begitu, ulasan merungut tentang perisian itu tidak intuitif ketika mengurus senarai main muzik. Terlalu mudah untuk memainkan lagu secara tidak sengaja dan meletupkan campuran kolaboratif yang sedang diusahakan.

Maju pantas beberapa tahun dan, akhirnya, perkhidmatan muzik penstriman teratas mengetahuinya hanya boleh menyelesaikan ini sendiri. Kini, anda boleh membuat senarai main kolaboratif di Spotify (atau YouTube Music) — tiada peranti khas atau apl rawak diperlukan.

gif;base64,R0lGODlhAQABAIAAAAUEBAAAACwAAAAAAQABAAACAkQBADs

Anda boleh memutar — atau membelai, dalam kes ini — bahagian atas Nexus Q untuk melaraskan kelantangan.
GIF: Google

Tamat barisan

Google mendengar ulasan negatif dan “itu sahaja yang dilakukan?” kritikan terhadap Nexus Q dengan lantang dan jelas. Menjelang akhir Julai 2012, hanya sebulan selepas pengumumannya, syarikat itu mengumumkan ia menangguhkan pelancaran produk oleh pengguna “semasa kami berusaha untuk menjadikannya lebih baik.” Pelanggan prapesanan awal akan menerima peranti itu secara percuma sebagai tanda terima kasih atas minat awal mereka.

Tetapi Nexus Q tidak pernah berjaya menyimpan rak. Menjelang akhir tahun 2012, Google mengalih keluar produk secara senyap-senyap daripada tapak webnya. Pada tahun 2013, aplikasi syarikat itu bermula memecahkan keserasian dengan peranti kesemuanya. Dengan begitu sedikit unit Q di dunia, Google tidak membuang masa meninggalkannya di cermin pandang belakang.

1656339521 721 Kegagalan perkakasan Google yang paling teruk telah diperkenalkan 10 tahun

Sekurang-kurangnya bencana ini membawa kepada Chromecast setahun kemudian.
Foto oleh Chris Welch / The Verge

Selepas Google meninggalkan perkakasan itu, pembuat tinker dan pembangun mod menghabiskan beberapa tahun mencuba untuk memberi Nexus Q nafas baru untuk kehidupan. Ia membuatnya ke litar CyanogenModdan seorang pun berjaya mengubahnya menjadi peranti audio USB untuk mengambil kesempatan daripada amp bersepadu itu. Tetapi tidak banyak peranti dalam edaran, jadi usaha itu sebahagian besarnya telah pudar dalam sejarah.

Nexus Q adalah kegagalan sepenuhnya produk, tetapi Google tidak salah tentang “gelombang ketiga elektronik pengguna” yang akan menggunakan awan dengan lebih baik untuk memastikan semua hiburan anda (muzik, filem, TV) dekat . Kami melihatnya di mana-mana hari ini, dan kini anda boleh menambah permainan pada persamaan. Ia adalah satu kesilapan yang memalukan, tetapi pemain media $299 yang dibatalkan oleh Google menunjukkan bahawa pengguna mempunyai jangkaan yang tinggi terhadap peranti hiburan ruang tamu — malah syarikat teknologi gergasi tidak mampu melakukannya sendiri.

We wish to thank the writer of this post for this amazing material

Kegagalan perkakasan Google yang paling teruk telah diperkenalkan 10 tahun lalu hari ini


We have our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/