Kegemaran Apple terhadap kerahsiaan hampir menyekat inovasinya

Sepanjang dekad yang lalu atau lebih, kami telah didedahkan kepada beberapa rahsia terdalam Apple. Sama ada berita kecil, bocor imej bahagian, atau peranti – kami telah melihat semuanya. Pada satu ketika isu itu menjadi begitu berleluasa, sehingga Apple mencipta satu pasukan petugas macam-macam untuk mengatasi masalah. Tetapi disebabkan ini, Apple menghadapi titik kritis, memerlukannya untuk menilai semula dan mengubah beberapa amalan dalamannya.

Chris Deaver, yang pernah menjadi Rakan Kongsi Perniagaan Kanan HR dan “Pemimpin Budaya & Rakyat” di Apple, memberi kita gambaran yang jarang berlaku dalam tempohnya di sana. Deaver menyertai Apple pada tahun 2015 dan segera kagum. Pada zahirnya, beliau melihat beberapa tokoh terhebat, menyampaikan beberapa perkakasan dan perisian terbaik dalam industri. Tetapi di bawah bahagian luarnya yang berkilat, terdapat masalah. Masalah yang timbul dari kegemaran syarikat untuk kerahsiaan.

“Saya mula tertanya-tanya apa maksud semua ini. Saya akan mendengar satu demi satu pekerja baharu, orang yang bijak, bertanyakan soalan penting: “Bagaimana saya boleh beroperasi seperti ini? Jika saya hanya boleh berkongsi maklumat dengan orang tertentu, bagaimana saya tahu siapa dan bila? Saya tidak mahu dipecat atau dipenjarakan.””

Apple telah lama terkenal dengan kerahsiaannya, dengan pembangunan produk dan perkhidmatan dicapai dalam pasukan kecil. Tetapi, apabila firma itu berkembang, model ini menimbulkan kekecewaan – menyekat inovasi. Deaver melihat proses pembangunan AirPods asal sebagai kajian kes yang sempurna. Seperti biasa, pasukan bekerja secara bebas, hanya bertumpu pada saat-saat akhir. Akibatnya adalah kereta api yang karam, ditimpa dengan kekecewaan dan ketegangan. Walaupun, AirPods Apple akan datang ke pasaran dan terbukti menjadi kejayaan besar, memberikan syarikat satu lagi barisan produk dan aliran hasil. Walaupun proses pembangunan ini berjaya, persoalan sebenar ialah apakah yang boleh dilakukan untuk menjadikan keadaan lebih baik?

Akibatnya adalah kereta api yang karam, ditimpa dengan kekecewaan

Deaver melihat ini sebagai peluang dan untuk mengelakkan sejarah daripada berulang. Dia meminjam idea daripada pengasas bersama Pixar Ed Catmull. Catmull percaya pada idea bahawa berkongsi secara terang-terangan dalam persekitaran yang selamat boleh membuahkan hasil yang terbaik. Persekitaran ini digelar sebagai kepercayaan otak dan merupakan cara untuk kerjasama sejati. Deaver akan meneliti dan memerhati syarikat itu dengan tekun, akhirnya mendapati bahawa jabatan kamera mempunyai kepercayaan otak yang berfungsi. Kerjasama jenis ini adalah apa yang dia perlukan untuk membebaskan Apple daripada bayang-bayang kerahsiaannya, membebaskan pekerjanya sambil meningkatkan potensinya.

Deaver akan terus mencipta amalan terbaik untuk pasukan, dengan komponen teras ialah keupayaan untuk berkongsi secara terang-terangan. Ini membawa kepada pasukan membincangkan butiran tentang cabaran yang mereka hadapi, di mana mereka berada dalam pembangunan, dan yang paling penting, membawa kerjasama supaya mereka boleh berjaya. Menurut Deaver, perubahan ini akan membawa kepada pembangunan AirPods Pro. Sejak masa itu, syarikat itu telah mengeluarkan pelbagai inovasi dan produk. Walaupun tidak jelas berapa banyak kesan yang dihasilkan oleh kaedah Deavers, sukar untuk dipertikaikan apabila Apple mempunyai suku yang paling menguntungkan lagi.

Sumber: Syarikat Cepat

We would love to give thanks to the writer of this short article for this outstanding material

Kegemaran Apple terhadap kerahsiaan hampir menyekat inovasinya


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/