Kelab Backlog: Slay The Spire Bahagian Pertama – Jadilah Lebih Kura-kura

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri percubaan baharu kami, Kelab Backlog, di mana kami (Nintendo Life!) memilih permainan yang mungkin berada dalam senarai “permainan yang patut kami mainkan”, dan kemudian kami (NL + anda!) menghabiskan bulan berikutnya bermain permainan itu. Ini ialah titik separuh jalan, Bahagian Satu daripada dua, di mana kami berhenti seminit untuk menyemak permainan, dan betapa kami menikmatinya.

Untuk bulan April 2022, kami bermain Bunuh Spire! Semestinya belum selesai, tetapi kami akan cuba memberikan kesan yang sama.


Besar (14)

Saya tidak percaya “perlahan dan mantap memenangi perlumbaan”. Saya fikir ia adalah sentimen bodoh, walaupun terdapat sedikit kebenaran di dalamnya: Ambil masa, dan berhati-hati, dan anda akan mendapat hasil yang lebih baik. Saya hanya tidak fikir ia memenangi perlumbaan. Dongeng kura-kura dan arnab hanya berfungsi kerana arnab tidur siang! Arnab berhak untuk menang kerana menjadi lebih pantas, dan tidur siang tidak ada kena mengena sama ada kura-kura itu pandai berlumba atau tidak.

Semua mukadimah ini adalah untuk mengatakan bahawa saya perlu menyemak semula keperluan saya untuk kelajuan dalam menghadapi pembina dek seperti roguelike, genre yang sangat saya minati. Slay The Spire — pilihan untuk Kelab Backlog minggu ini — adalah salah satu daripadanya, dan ia adalah sesuatu yang baik. (Oh, dan jika anda tidak pasti apa yang saya maksudkan, lihat pengenalan Backlog Club yang saya tulis beberapa minggu lalu. Ia akan masuk akal sebentar lagi.)

Dalam roguelikes dan deckbuilders, perlahan dan mantap mungkin tidak memenangi perlumbaan (iaitu, kejohanan larian pantas) tetapi ia pasti memenangi permainan.

Taktik biasa saya hanya cuba menyelesaikan perkara secepat mungkin

Dalam kebanyakan permainan strategi, taktik biasa saya hanya cuba menyelesaikan perkara secepat mungkin, mengisi senarai serangan saya dengan apa sahaja yang paling banyak merosakkan, dan berharap saya hanya perlu membuat beberapa langkah untuk membunuh saya. lawan mati. Dalam RPG, saya biasanya akan menggunakan binaan penyangak atau DPS, kerana itu membolehkan saya menekan butang “serangan” sehingga musuh saya tersungkur dalam kekalahan. Saya bukan ahli strategi, kebanyakan masa; Saya hanyalah tangki yang berduri, berpuas hati dengan menukar kerosakan dengan kerosakan asalkan saya menang.

Dan itu sahaja tidak berfungsi dalam permainan deckbuilder berasaskan giliran seperti Slay The Spire. Jadi saya perlu mencuba sesuatu yang baru, walaupun ia bukan perkara baru kepada kebanyakan orang, dan taktik itu adalah sesuatu yang saya suka panggil “sebenarnya mengambil berat tentang pertahanan”. Perkara genius inilah yang sebenarnya saya cuba lakukan membatalkan serangan sebelum ia dibuat, bukannya memusnahkan kerosakan seperti biasa.

Besar (14)

Slay The Spire bukan tentang mengambil hits — dengan hanya 80HP untuk nama anda, anda tidak mampu untuk melakukannya. Sebaliknya, anda perlu menggunakan pelbagai strategi untuk terus hidup, kerana kelangsungan hidup adalah kunci untuk mara ke pertarungan seterusnya, dan seterusnya, dan seterusnya. Anda adalah underdog.

Permainan video lain, terutamanya RPG, cenderung untuk meletakkan anda sebagai Lelaki Penebuk Paling Kuat di Dunia, tetapi Slay The Spire sebaliknya memberikan anda The Ironclad sebagai pejuang permulaan anda, watak jarak pertengahan yang deknya cukup seimbang antara menyerang dan menyekat tanpa sebarang major. strategi luar dinding (watak lain yang boleh dibuka kunci berbeza-beza, tetapi memandangkan kita hanya beberapa minggu dalam Slay The Spire, saya hanya akan menumpukan pada watak pemula). Taktiknya condong ke arah gaya pertempuran tit-for-tat: Strike, block, strike, block, dan sebagainya. Cabarannya adalah untuk bertahan cukup lama untuk menyerang musuh dengan 80+ HP, kerana serangan anda biasanya hanya melakukan 6-15 kerosakan sekali gus.

Besar (12)

Dan bertahan bermakna mengambil sesuatu dengan perlahan. Di mana saya biasanya akan memukul keras dan menerima kerosakan yang sama sebagai balasan, sebaliknya saya perlu menghabiskan sebahagian besar giliran saya untuk mengurangkan kerosakan itu. Saya hanya mempunyai tiga “tenaga” setiap giliran, dan saya boleh menggunakannya untuk memukul, mempertahankan atau menggunakan pelbagai kad unik lain yang meningkatkan statistik, mengurangkan statistik musuh dan sebagainya. Sangat menggoda untuk menggunakan ketiga-tiga mata tenaga untuk menggunakan kad damagey saya yang hebat, tetapi perlahan dan mantap memenangi perlumbaan, jadi sebaliknya saya menggunakan dua mata tenaga untuk bertahan, dan satu lagi untuk menyerang, perlahan-lahan mengurangkan HP musuh. Kata kunci: perlahan-lahan.

Kadangkala anda hanya boleh melakukan yang terbaik untuk menghalang kerosakan, supaya anda boleh pergi ke bilik sebelah atau keesokan harinya

Perkara mengenai Slay The Spire setakat ini ialah ia bukan perlumbaan sama sekali. Anda tidak mendapat mata bonus kerana pantas atau cekap. Apa yang anda dapat ialah ganjaran apabila berjaya ke bilik seterusnya. Tetapi kadangkala, itu sahaja yang anda perlukan — bilik sebelah boleh menyembuhkan anda, menyegarkan anda, menjadikan anda lebih kuat atau lebih berdaya tahan dalam beberapa cara. Anda hanya perlu bertahan.

Dan ya, saya akan membuat analogi yang kekok di sini, pasang tali pinggang: Saya rasa seperti desakan lembut Slay The Spire bahawa anda mungkin harus menjaga diri anda sebelum anda cuba membunuh raksasa adalah pengajaran yang cukup berguna secara umum. Ia adalah keseluruhan “pakai topeng oksigen anda dahulu sebelum membantu orang lain”, semacam. Apabila anda berada dalam acar — sama ada acar itu kerana anda mengalami hari yang teruk, atau bahawa anda sedang melawan sekumpulan jembalang kecil pelik yang terus mengutuk anda untuk mengambil lebih banyak kerosakan — kadangkala anda hanya boleh melakukan terbaik untuk menyekatnya, supaya anda boleh pergi ke bilik sebelah, atau keesokan harinya.

Mempertahankan, melindungi dan bertahan berasa sedikit membosankan dan pasif, tetapi ini boleh menjadi perbezaan antara kekalahan dan kejayaan — walaupun kejayaan itu adalah dari kulit gigi anda.


Jadi, itulah perasaan saya tentang Slay The Spire selepas beberapa minggu! Saya teruja untuk mencuba watak-watak lain — saya baru sahaja membuka kunci The Silent, dan walaupun saya menikmati strategi tidak masuk akal The Ironclad, saya berminat dengan serangan racun pasif The Silent. Dengan The Ironclad, saya berjaya sampai ke bos kawasan kedua, dan dia benar-benar memukul saya. Petua dan petua dialu-alukan!

Dan, sudah tentu, ini hanya separuh jalan: kembali pada penghujung bulan untuk pemikiran penuh kami tentang Slay The Spire, dan untuk bahagian perbincangan Kelab Buku Kelab Backlog!

We would like to thank the author of this article for this awesome material

Kelab Backlog: Slay The Spire Bahagian Pertama – Jadilah Lebih Kura-kura


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/