Kickstand Dek Steam Deluxe Ini Membuat Perbezaan yang Besar

Stim Deck, dilihat dari belakang, bersandar pada kaki kaki Deckmate yang dipasang.

Foto: Kotaku

Sementara Dek Stim, PC mini Valve, menawarkan pelbagai pengalaman permainan dalam format mudah alih, kekurangan kickstand telah menjadi masalah. Masuk ke Deckmate: Pendakap plastik ringkas yang membolehkan anda memasang bukan sahaja kaki kaki yang sangat berguna, tetapi juga beberapa penyelesaian pelekap khusus lain pada bahagian belakang Dek.

The Deckmate adalah cetusan idea jurutera reka bentuk produk Siri Ramos. Ramos telah menerangkan bagaimana Komuniti Steam Deck semangat dan sokongan telah membantu mereka mengembangkan apa yang pernah menjadi projek peribadi yang menyeronokkan kepada produk yang ditampilkan sepenuhnya. Yang pasti, kecintaan masyarakat terhadap projek ala pembuat kecil terserlah hanya dengan menatal r/SteamDeck. The Deckmate berkembang daripada satu siri prototaip dan bahagian awal cetakan 3D kepada produk akhir yang berperasaan profesional. Kini setelah menggunakannya selama beberapa minggu, ia terasa seperti lanjutan Dek saya yang sangat semula jadi, yang mempunyai beberapa kejutan tersendiri.

Di tengah-tengah “sistem” Deckmate, sebagaimana pencipta menyebutnya, adalah “cengkaman,” cakar plastik ringkas yang, dengan baik, mencengkam belakang PC mini seperti ketam kepala pada zombi yang lemah. Dan seperti ketam itu, ini adalah lampiran yang cukup lancar, yang tidak mengganggu kes perlindungan stok sistem. Cengkaman juga boleh memegang dua kad SD ganti, dan seperti ketam kepala, berkemungkinan mahu kekal di tempat anda meletakkannya. Saya telah memindahkannya ke Steam Deck lain sekali sahaja, dan membengkokkan plastik ke belakang untuk melepaskannya terasa seperti sesuatu yang saya hanya mahu lakukan beberapa kali paling banyak.

Klip kelihatan pada bahagian atas dan bawah peranti apabila melihatnya dari hadapan, tetapi warna dan tekstur plastik sebati dengan Dek. Saya hampir tidak menyedarinya lagi, dan tidak merasakannya dengan tangan saya semasa bermain.

Dek Stim dengan cengkaman Deckmate terpasang menghadap ke bawah dalam bekas.

Pendakap “cengkaman” terpasang dengan kemas dan menyediakan titik lampiran untuk semua yang lain.
Foto: Kotaku

Pendakap cengkaman itu sendiri tidak banyak membantu. Sebaliknya, ia membenarkan pelbagai “lekap” dimasukkan ke bahagian belakang peranti. Ini terkunci pada tempatnya dengan sepasang mata air. Lekap yang tersedia termasuk kaki kaki yang sangat berguna, “keping” dengan pelekat untuk mengikat bateri atau hab USB-C, pelekap di dinding dan juga pelekap VESA 75mm seperti yang anda lihat di belakang monitor PC.

Walaupun saya menggunakan salah satu pucks saya untuk hab USB-C yang berguna yang membolehkan saya memasangkan pelbagai peranti USB bersama-sama dengan kabel ethernet untuk mempercepatkan muat turun, kickstand itu dirasakan paling penting bagi saya.

Anda mungkin tidak terlalu memikirkan kickstand; ia adalah peranti dan konsep yang sangat asas. Tetapi memandangkan saiz dan berat Steam Deck, dapat melampirkan satu ke belakang adalah seperti mengembangkan lengan ketiga, terutamanya apabila bermain di atas sofa atau katil.

Ini menyedari saya apabila saya memutuskan untuk bersemangat Spider-Man: Remastered satu malam. Berbaring di atas katil, dengan kaki berdiri di tempatnya, saya hanya boleh meletakkan peranti di hadapan saya untuk menonton cutscene pembukaan, kemudian mengambilnya apabila saya bersedia untuk mula berayun di sekitar pulau Manhattan. Itu mungkin tidak kelihatan begitu mendedahkan jika anda tidak menghabiskan terlalu banyak jam di Dek, jadi izinkan saya memberikan sedikit konteks.

Steam Deck duduk tegak dengan kaki kaki dari Deckmate.

The Deckmate serasi dengan matahari, walaupun saya tidak.
Foto: Kotaku

Steam Deck adalah seberat yang kelihatan. Ia adalah peranti yang besar! Dan bermain untuk jangka masa yang lama, sekurang-kurangnya bagi saya, agak membuatkan tangan saya berduri dan kemudian, kebas. Dapat meletakkannya dengan skrin masih menghadap saya dan memberi rehat pada tangan saya semasa cutscenes bukan interaktif telah membolehkan saya meluangkan lebih banyak masa bermain permainan. Kaki kaki juga mempunyai jumlah pelarasan yang bagus. Ia boleh bergerak 120 darjah penuh, dan ia tidak pernah terasa seperti sekeping sampah yang sangat tipis yang melekat pada Nintendo Switch, yang selalu kelihatan mengancam untuk dipatahkan terus. Kaki kaki Deckmate juga sesuai untuk meletakkan unit di atas meja dan menyambungkan papan kekunci.

Baca Lagi: Ya, Anda Boleh Menggunakan Dek Stim Sebagai Komputer (Begini Caranya)

Satu faedah yang tidak dijangka melibatkan pengeluaran haba yang tinggi Deck. Mampu menopangnya dengan kipas ekzos menghala ke arah yang lebih menegak rasanya seperti cara yang lebih baik untuk meletakkan peranti itu ke bawah semasa ia memuat turun sesuatu atau memainkan adegan potongan yang intensif secara grafik. Jika Reddit boleh dipercayai, mungkin juga ada aromaterapeutik faedah kepada nikmatilah.

Satu lagi penggunaan kickstand yang mengejutkan ialah, semasa berbaring di atas katil atau di atas sofa, saya boleh menggunakannya seperti monopole, membiarkannya menyokong lebih berat peranti. Akibatnya, tangan saya tidak melakukan kerja memainkan peranti dan memegangnya. Secara keseluruhannya, Deckmate dengan aksesori kickstand baru sahaja menjadikan Deck sebagai mesin yang lebih selesa untuk saya.

Walaupun saya dapati kickstand sebagai bintang persembahan, yang lain mungkin mendapati lebih banyak kegunaan dalam memasang aksesori tambahan pada kepingan pelekat. Seperti yang diberi amaran oleh tapak Deckmate, pelekat yang digunakan pada kepingan ini hampir kekal. Oleh itu, jika anda ingin mematuhi pek bateri besar atau hab USB atau apa sahaja, ketahui bahawa anda sedang mencipta ikatan yang cukup kekal antara lampiran rias dan aksesori. Mereka akan menjadi kawan seumur hidup.

Bahagian belakang Steam Deck menunjukkan hab USB-C yang dipegang pada tempatnya dengan pelekap keping Deckmate.

Banyak perkara yang saya lakukan di sana sekarang.
Foto: Kotaku

Beberapa kaveat lain wujud. Jika anda mempunyai sejenis sarung gaya telefon pintar yang dibalut di sekeliling Dek anda, dengan itu meningkatkan ketebalannya, asas gkurungan koyak mungkin tidak sesuai dengannya. Nasib baik, a Penyesuai Deckmate yang memakai pelekat 3M yang sama seperti pucks menawarkan cara alternatif untuk mengikat gkoyak ke belakang kes pihak ketiga. Walau bagaimanapun, mungkin mustahil untuk menyelesaikan konflik dengan dok tertentu. Walaupun Soalan Lazim Deckmate kelihatan sangat optimis tentang ia sesuai dengan sesuatu seperti a dok JSAUXsaya dapati pendakap cengkaman agak terlalu besar dan menjadikannya tidak stabil apabila duduk di dok saya.

Anda juga boleh hanya menggunakan satu pelekap pada satu masa, jadi jika anda mahu kedua-duanya menggunakan kaki berdiri dan mengecas peranti dengan bateri luaran, anda perlu memilih yang akan dipasang pada peranti. Memang, jika anda menggunakan kaki kaki, anda mungkin mempunyai permukaan yang rata untuk meletakkan bateri itu.

Steam Deck terletak di sebelah pelbagai lampiran Deckmate. Kord di sebelah menunjukkan tanda-tanda Photoshop yang rapuh.

Steam Deck, dengan cengkaman dipasang, terletak di sebelah pelbagai lampiran Deckmate (p paling kananuck dipatuhi pada hab USB-C generik).
Foto: Kotaku

Secara kritikal, jika anda menggunakan hab USB-C, anda harus memberi perhatian yang teliti pada panjang kabel, terutamanya apabila membuat keputusan muktamad untuk melekatkan kepingan pada hab. Dalam kes saya, saya mengesyaki saya mematuhi puck yang terlalu rendah pada hab saya, dan akibatnya, kabel USB-C mempunyai ketegangan yang terlalu tinggi apabila mencapai semua jalan sehingga ke port USB-C tunggal Deck saya. Saya berkemungkinan akan mencuba dan meletakkan semula ini, tetapi memandangkan pelekat itu adalah satu kali penggunaan, saya mungkin perlu menjadi kreatif. Moral cerita: Ukur panjang kabel anda dan gunakan penyesuai sudut kanan di mana ia masuk akal.

Setelah ditanggalkan, kaki kaki dan mana-mana peranti yang dilengkapi dengan kepingan akan mudah dimuatkan dalam bekas simpanan yang disertakan dengan Dek. Anda hanya boleh memasukkannya ke dalamnya petak di bahagian bawah yang dimiliki oleh ramai pengguna Steam Deck dijumpai kreatif kegunaan untuk. Walau bagaimanapun, jika aksesori anda perlu dilanjutkan ke pad permainan, papan kekunci dan peranti lain yang lain, anda memerlukan beg yang lebih besar. Untuk masa-masa anda ingin melakukan perjalanan yang ringan, anda boleh tanggalkan pelekap Deckmate dan biarkan pendakap “cengkaman” yang hampir tidak ketara.

Bahagian Deckmate muat dengan kemas di dalam petak bahagian bawah bekas stok Steam Deck.

Bahagian Deckmate muat dengan kemas di dalam petak bahagian bawah bekas stok Steam Deck.
Foto: Kotaku

Jika anda hanya ingin mendapatkan kaki kaki, anda memerlukan pendakap cengkaman, yang berharga $20, dan kemudian kaki kaki dipasang sendiri dengan tambahan $15. Kepingan individu adalah $7 setiap satu. Anda juga boleh memilih untuk membeli “Keseluruhan Sistem”, yang termasuk cengkaman, dua keping, lekap VESA, lekap di dinding dan penyesuai agnostik kes pada harga $49. Walaupun anda pasti boleh mencari pilihan kickstand yang lebih murah di Amazon dan di tempat lain, sistem Deckmate terasa kukuh dan boleh dipercayai. Duduk Dek dengan kaki kaki Deckmate, ia tidak pernah terasa seperti ia akan tumbang (selagi sudut ditetapkan betul). Saiz dan kualiti binaannya kelihatan seperti padanan yang baik untuk Dek itu sendiri.

Anda juga boleh pergi ke laluan DIY dengan memuat turun fail digital Deckmate dan cetak sendiri. Saya bayangkan ia akan mengambil beberapa percubaan dan kesilapan, tetapi fail adalah percuma dan diedarkan, seperti yang sepatutnya, di bawah lesen Creative Commons.

Secara keseluruhannya, Deckmate, terutamanya dengan kickstandnya, ialah aksesori Steam Deck yang hebat yang berkembang di mana (dan bagaimana) saya boleh bermain permainan di atasnya. Ia berkualiti tinggi, kelihatan baik dan bercantum dengan baik dengan semangat DIY peranti. Dengan apa-apa nasib, kami akan melihat lebih banyak projek berkualiti dan unik seperti ini apabila Dek memasuki landskap perkakasan permainan yang lebih luas.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Kickstand Dek Steam Deluxe Ini Membuat Perbezaan yang Besar


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/