Komen: Google perlu terus menambah baik perkakasan kamera Pixel di samping penalaan perisian

Sukar untuk berhujah bahawa usaha kamera Google dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah berdiri walaupun berterusan dengan penderia Sony IMX363 yang semakin tua. Walau bagaimanapun, peralihan kepada penembak utama 50 megapiksel yang lebih besar dan berkebolehan telah menyerlahkan siri Pixel perlu seiring dengan industri yang lain untuk menawarkan pengalaman kamera terbaik yang mungkin.

Video — Mengapa Google perlu seiring dengan peningkatan kamera Pixel yang lebih kerap

Langgan 9to5Google di YouTube untuk lebih banyak video

Teka-teki kamera utama

Telefon pintar utama harus mempunyai persediaan kamera yang sangat baik dan sejak penubuhannya, siri Pixel telah berdiri dengan bangga di bahagian atas carta kamera berkat gabungan perkakasan kamera pepejal dan pemprosesan perisian terkemuka industri. Pendahuluan Google hampir tidak dapat diatasi untuk seketika dan kenyataan itu pasti bertahan sekurang-kurangnya sehingga keluaran siri Pixel 4 pada akhir 2019.

Perkara yang baik sehingga Pixel 5 tiba dan walaupun ia mempunyai kamera yang bagus, ia pastinya mula melupakan pemain terbesar dalam industri. Menjelang 2020, banyak OEM telah menangkap kamera siri Pixel, apatah lagi, sebilangan kecil telah mengatasinya.

Pemprosesan sahaja hanya boleh pergi setakat ini. Begitu juga dengan keluaran Pixel 6 dan 6 Pro, Google telah menunjukkan dengan jelas bahawa penderia kamera dan persediaan lensa yang dipertingkatkan adalah satu keperluan untuk bersaing dengan yang terbaik dalam perniagaan. Memandangkan saiz dan kualiti penderia kamera telefon pintar meningkat dari tahun ke tahun, oleh itu, adalah penting bagi siri Pixel untuk mengekalkan rentak. Ini bermakna kemas kini sensor lebih kerap.

Saya tidak semestinya mencadangkan bahawa Google cuba membuat perubahan besar dengan setiap keluaran peranti. Itu tidak masuk akal memandangkan “sos rahsia” kamera Pixel ialah pemprosesan pasca yang sangat penting. Cuma penting bahawa peningkatan sensor kamera dilayan dengan cara yang sama seperti SoC. Perkara itu amat penting memandangkan terdapat tumpuan yang lebih besar pada peranti Pixel unggul ihsan cip Tensor dan peningkatan pemprosesan pada peranti yang berkaitan.

Perisian hanya boleh pergi setakat ini

Tidak dapat dinafikan bahawa salah satu titik jualan teras siri Pixel ialah perisian yang bersih dan tidak mengganggu. Walaupun anda boleh berhujah bahawa siri Pixel A membuktikan sebaliknya, perisian hanya boleh membawa anda sejauh ini. Perkakasan amat penting.

Buktinya ialah penukaran daripada penderia Sony IMX363 12.2 megapiksel kepada Penderia 50 megapiksel Samsung ISOCELL GN1. Terdapat serta-merta perbezaan yang ketara, tetapi itu sahaja sebenarnya bukan cerita penuh.

Walaupun peningkatan saiz penderia yang besar-besaran, Google terus menggunakan penjimatan piksel untuk mencapai imej akhir 12 megapiksel. Tanpa mempertikaikan mod Pro khusus, penalaan yang diperlukan dengan telefon Pixel perdana yang lebih lama sebenarnya telah menjejaskan generasi semasa — dan boleh menahan generasi seterusnya akibatnya.

Oleh kerana penderia Sony IMX363 agak kecil, perisian ini menambahkan sedikit penajaman semasa fasa pasca pemprosesan, Pixel 6 dan 6 Pro telah mengalami masalah terputus-putus dengan penajaman yang berlebihan. Masalahnya telah hampir diselesaikan sepenuhnya dengan kemas kini apl Kamera Google tetapi ini tidak akan menjadi langkah pemprosesan kamera yang diperlukan selagi penderia resolusi lebih tinggi digunakan.

Secara berkesan, dengan penderia yang lebih besar, anda diberikan lebih banyak titik data untuk ditala dan dilaraskan mengikut kesesuaian anda. Lebih banyak titik data sama dengan lebih banyak data untuk diproses. Ini mungkin menerangkan pengenalan semula dan penyepaduan Teras Neural Pixel khusus ke dalam cip Tensor untuk pemprosesan imej yang lebih pantas. Jika Teras Neural Pixel bertambah baik dari semasa ke semasa, maka penderia yang lebih besar seharusnya tidak menjadi masalah. Seseorang boleh membaca ini dengan mudah sebagai langkah Google untuk memastikan masalah tidak dihadapi sekiranya itu benar.

Seperti yang kita sedia maklum, Google menyukai data. Ini membantu dengan kesan tambahan, fungsi dan ciri yang kita semua kenali dan suka. Hasilnya tidak selalu jelas apabila membandingkan kamera Pixel 6 bersebelahan dengan Pixel 5. Oleh itu, lihat lebih dalam sedikit dan perbezaannya mula menjadi lebih jelas.

Ciri yang mengagumkan sebelum ini seperti Night Sight telah menjadi mana-mana dalam ruang mudah alih. Sensor yang lebih besar juga membantu dengan pengumpulan cahaya. Ini, seterusnya, bermakna lebih sedikit masa yang diperlukan untuk meningkatkan foto malam pendedahan lama. Samsung, Xiaomi, Oppo, dan banyak lagi telah meningkatkan saiz penderia kamera telefon pintar mereka dan hasilnya boleh dikatakan imej cahaya malap yang lebih baik dengan pemprosesan yang kurang diperlukan. Ini bermakna kurang prestasi yang dicapai untuk CPU dan semua potensi peningkatan bateri yang datang dengan kurang pemprosesan pada peranti.

Kepentingan optik

kamera piksel 3

Bukan sahaja penderia kamera Pixel yang perlu terus berkembang dan bertambah baik. Kita perlu melihat perkembangan optik. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penambahan kanta sudut ultra lebar khusus telah menjadi kemasukan yang kukuh. Terutamanya kerana hampir mustahil untuk meniru medan pandangan sudut lebar menggunakan perisian sahaja.

Tetapi apabila melihat terus pada pengenalan kanta zum periskop khusus pada Pixel 6 Pro dan mudah untuk melihat betapa penambahan ini secara asasnya telah mengubah kamera Pixel dengan cara yang tidak pernah diharapkan oleh generasi terdahulu.

Pada masa lalu, Zum Super Res telah menyediakan penyelesaian yang agak bagus untuk had optik dan sensor tanpa kos yang semakin meningkat. Sukar untuk mempertikaikan bahawa optik yang dipertingkatkan adalah ciri penting pada telefon pintar mewah hari ini — dan bergerak ke hadapan.

Walaupun Oppo dan Huawei mempelopori ciri zum digital hibrid pada telefon pintar, Samsung telah melonjakkan semua orang dengan keupayaan dan kualiti zum yang hampir tiada tandingan. Sehingga satu tahap, Pixel 6 Pro boleh bersaing secara langsung dengan Galaxy S21 Ultra dan S22 Ultra. Walau bagaimanapun, sistem zum hibrid 4x jauh lebih rendah daripada keupayaan hibrid 10x yang terbaik dalam kelas Samsung.

Kami berada pada tahap di mana penderia kamera telefon pintar membuat keuntungan tambahan. Ia adalah optik tempat perubahan terbesar dibuat. Zum ialah salah satu sempadan terakhir fotografi mudah alih dan Google boleh memanfaatkan dengan gabungan Super Res Zoom dan sedikit perkakasan untuk benar-benar mencabar Samsung…dan selebihnya.

Sangat bagus untuk video

kamera piksel

Terdapat kesan ketukan utama yang sering diabaikan apabila kami, sebagai media teknologi, membincangkan peningkatan dan keupayaan kamera telefon pintar. Rakaman video pada Android untuk masa yang lama telah ketinggalan di belakang iPhone.

Memang benar bahawa jurang telah berkurangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi atas sebab apa pun, iPhone masih unggul dalam hal kualiti rakaman video tulen. Ia hampir tidak boleh diperdebatkan apabila anda melihat keputusan akhir sebelah menyebelah. Barisan Pixel sebenarnya telah berjaya dengan baik terima kasih kepada penstabilan imej elektronik (EIS) dan penstabilan imej optikal (OIS) yang mengagumkan, dan anda pastinya akan mendapat klip video yang menyenangkan tanpa memerlukan sistem kamera khusus, tetapi mendahului kelas? Tidak cukup.

Google secara tradisinya mengagumkan dalam pegun dan hanya bersaing dalam keupayaan video. Contoh utama: Pixel 5 mengambil masa untuk menambah rakaman 4K 60fps apabila banyak OEM lain mula menambahkan pilihan rakaman 8K dan lebih banyak ciri daripada yang anda boleh goncangkan.

HDR langsung untuk setiap bingkai video ihsan HDRNet adalah perubahan terbesar, dan hasilnya ialah pemprosesan 498 juta piksel sesaat. Sensor yang lebih besar bermakna rakaman resolusi yang lebih tinggi adalah mungkin. Ia juga mempunyai faedah lain yang mungkin anda tidak sedari. Oleh kerana penderianya lebih besar, ini bermakna pemangkasan digital digunakan apabila beralih kepada video — sesuatu yang diperlukan untuk EIS berfungsi dengan berkesan — tidak begitu jelas. Hasil akhirnya ialah kesetiaan yang lebih tinggi tanpa pengorbanan kualiti yang besar.

Video adalah penting pada masa ini dan dengan gabungan penderia dan kanta terbaik serta beberapa keajaiban perisian Google, tiada sebab kami tidak boleh mendapatkan teman penggambaran poket yang sempurna.

Akibat yang tidak diingini: Pemisahan siri A

Anda mungkin tertanya-tanya di mana siri Pixel A sesuai dengan senario ini, kerana Pixel 6a akan datang ditetapkan untuk melepaskan peningkatan besar sensor 50 megapiksel dan menggunakan persediaan yang telah dicuba dan diuji seperti yang terdapat pada Pixel 4a 5G melalui Pixel 5a.

Daripada perspektif pemasaran semata-mata, ini boleh menjadi satu cara untuk benar-benar membezakan antara barisan Pixel unggul dan usaha jarak pertengahan. Sekurang-kurangnya sehingga lewat 2021, membeli peranti siri A hanya mengalih keluar beberapa ciri yang bagus untuk dimiliki seperti paparan kadar penyegaran tinggi, pengecasan wayarles dan pensijilan IP — Pixel 5a walau bagaimanapun pada titik terakhir itu.

Barisan yang mengelirukan bukanlah rupa yang kukuh dan hakikat bahawa siri A telah menawarkan banyak perkara yang boleh dilakukan oleh Pixel perdana adalah positif dan negatif utama. A positif kerana kami, sebagai pembeli, mendapat renjer pertengahan yang hebat yang menafikan tanda harganya. Negatif untuk Google, kerana anda sudah pasti akan memilih model yang lebih murah diberikan menyediakan 90% daripada pengalaman “Pixel”. tetapi pada harga yang dikurangkan dengan ketara.

Mencipta garisan yang berbeza dalam pasir antara objektif “terbaik” dan jarak pertengahan boleh dilakukan dengan mudah dengan penggunaan penderia kamera yang lebih rendah sedikit. Google boleh memanfaatkan ini dengan menggunakan penderia yang lebih lama pada mid-renjer jika atau apabila peningkatan telah dibuat kepada sistem kamera utama. Ini bukan sahaja bermakna hasil kamera yang hebat tetapi pembeli tidak akan berasa agak berubah. Penalaan kamera yang diasah tidak akan sia-sia, kerana anda mendapat pengalaman kamera Pixel klasik jika anda mahu.

Walaupun saya sangat suka siri Pixel A untuk terus menyediakan pengalaman Pixel “keutamaan” tanpa harga yang berkaitan, memandangkan perubahan arah, perpecahan barisan produk pasti akan berlaku pada satu ketika jika itu berlaku kerana kamera , maka ia pasti dibenarkan.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:

We want to say thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Komen: Google perlu terus menambah baik perkakasan kamera Pixel di samping penalaan perisian


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/