Komuniti Internet sedang berjuang untuk piksel

Oleh kerana setiap pengguna hanya boleh meletakkan satu jubin kecil setiap lima minit, adalah mustahil untuk membina sendiri. Masa menunggu selama lima minit mengurangkan keupayaan mana-mana individu untuk menguasai kanvas. Pengguna sebaliknya terpaksa bekerjasama dan membina komuniti yang diselaraskan untuk menghasilkan karya seni piksel kolektif.

Subreddit besar-besaran seperti r/pokok dan r/ukraine mula mengatur kempen mereka lebih awal, secara kolektif mengisi ruang dengan daun ganja besar dan bendera Ukraine masing-masing. Pengguna dari r/starwars mencipta semula keseluruhan poster filem. Komuniti trans meletakkan bendera trans besar-besaran pada skrin.

Hasil akhir ialah kolaj gergasi, imej dan perkataan piksel. Secara estetik, ia mengingatkan Laman Utama Juta Dolarlaman web yang dibina oleh Alex Tew, seorang usahawan berusia 21 tahun yang berharap dapat membayar melalui kolej dengan menjual 1 juta piksel ruang iklan Internet dengan harga $1 setiap satu di halaman utama pada tahun 2005. Tetapi tidak seperti halaman utama, r/Place adalah sentiasa menjana semula.

Fandom bersatu untuk mengatasi imej komuniti lain atau bersaing untuk mendapatkan ruang di papan tulis. Sesetengah pengguna cenderung untuk memusnahkan. Pada tahun 2017, gumpalan hitam amorf besar yang dipanggil “kosong” timbul dan cuba untuk menggantikan projek itu. Ia muncul semula tahun ini juga, tetapi hanya seketika. Sesetengah orang cuba mensabotaj ciptaan kumpulan lain dengan aliran piksel ungu.

“R/Place mengaktifkan kesukuan tertentu pada orang yang membuat mereka berebut untuk mendapatkan sebarang simbol yang memberi mereka sumber identiti dan melakarnya pada peta besar yang tidak bermakna,” tulis penulis Annie Rawerda dalam Input. Kanvas ini menganjurkan ekosistem meme, rujukan budaya dan simbol komuniti khusus yang sentiasa berkembang.

Walaupun Place ialah fenomena Reddit (ia telah dimulakan oleh Josh Wardle, yang kemudian mencipta permainan perkataan Wordle yang viral, ketika dia bekerja di Reddit), kejayaan projek tahun ini telah didorong kuat oleh kebangkitan platform berorientasikan komuniti lain. seperti Discord dan Twitch.

Pengguna telah membina pelayan Discord khusus untuk merancang pengambilalihan mereka ke sudut tertentu kanvas, termasuk saluran “Kedutaan” di mana kumpulan berbeza boleh bekerjasama dan membentuk pakatan. Terdapat banyak logo dan bendera kolej dari pelbagai negara yang diwakili. Universiti Purdue dan kumpulan yang ingin mengekalkan bendera Ireland di atas kanvas membentuk pakatan. “Kami meletakkan sedikit hati di antara keduanya, yang mewakili pakatan antara puak jiran,” kata Ian Jones, seorang jurutera perisian di Chicago.

Penstrim Twitch yang besar juga menyumbang kepada pertumbuhan Place, mengarahkan ribuan peminat mereka untuk menandai kanvas dengan logo atau simbol penstrim kegemaran mereka. Pencipta Twitch seperti xQc, Mizkif, Sodapoppin, Pokimane, Hasan Piker, Myth dan Asmongold meminta orang ramai menonton jubin diletakkan dan membantu mencipta imej baharu. Jack Manifold, seorang YouTuber Inggeris dan penstriman Twitch menggalakkan peminatnya menggunakan piksel mereka untuk masukkan cermin mata 3D pada imej orang dan haiwan di Place, membawa kepada kekeliruan seketika.

Jika Place berkata apa-apa tentang Internet, ia adalah bukti kuasa komuniti yang semakin meningkat dalam talian. Sejak lelaran terakhirnya, platform dalam talian telah mengalami pemecahan yang hebat.

“Orang ramai lebih menyukai komuniti dalam talian sejak covid menjadi sesuatu,” kata Casey Holmes, seorang penyalur Twitch di Austin. “Media sosial berada di tempat yang berbeza berbanding sebelum kali terakhir Place keluar.”

Kini lebih ramai pengguna, terutamanya yang lebih muda, berusaha untuk berhubung dengan orang lain dalam komuniti tertutup atau kumpulan dalam talian seperti Discord atau platform serupa yang dipanggil Geneva, dan bukannya di tapak media sosial yang besar dan terbuka.

Tetapi trend ke arah kumpulan dan lebih banyak pengalaman sosial yang terkandung dalam talian juga boleh menyebabkan orang ramai mendambakan penglibatan dengan orang ramai. Place telah bertukar menjadi dataran awam de facto Reddit sejak beberapa hari lalu, kata Brian Lynch, seorang peguam dan moderator Reddit di San Diego. “Walaupun Internet sedang melalui perpecahan dengan komuniti ini, saya fikir kumpulan ini masih mencari dewan bandar pusat atau ruang tengah itu,” katanya.

Adalah ketara bahawa Place tidak pernah mengenai semua pengguna yang bekerja bersama, tetapi lebih kepada ruang untuk komuniti menggunakan pengaruh mereka. Eugene Wei, seorang usahawan teknologi di San Francisco, melihat Place sebagai metafora yang sempurna untuk Internet moden, di mana kuasa individu untuk membentuk wacana atau memberi pengaruh dalam talian hanya sekuat kumpulan mereka menjadi sebahagian daripadanya.

“Semua orang memerlukan kultus pada zaman Internet, semua orang memerlukan kumpulan,” kata Wei. “Sebahagian daripada sebab anda memerlukan kultus ini adalah landskap media sosial. Anda memerlukan askar dalam tentera anda untuk melawan dan bertahan terhadap sesuatu. Internet membenarkan kumpulan orang untuk menguatkan impak mereka dengan menyelaraskan. Dengan cara ini Place adalah versi tulen daripada itu.” Dalam erti kata lain, jika anda tidak mempunyai kumpulan untuk menyelaras dan menguatkan mesej anda, piksel atau suara individu anda akan terbalik dan dipadamkan.

Harapan Internet ialah ia akan menghubungkan manusia dengan cara yang membolehkan semua orang menyelaras dan membina sesuatu secara berskala, tetapi pada hakikatnya, sementara rangkaian besar gelembung dan kumpulan kadangkala membentuk pakatan untuk mencipta, mereka juga bersaing dan berperang. “Mungkin kekecewaan Internet ialah tidak ada lagi contoh yang boleh ditunjukkan oleh orang tentang penyelarasan manusia berskala besar untuk mencipta sesuatu,” kata Wei.

Christopher Torres, artis piksel dan pencipta Kucing Nyan, telah membuat beberapa sumbangan kepada Place. “Ia agak ketagih untuk cuba melindungi bahagian yang anda bina,” katanya. β€œIa seperti perang rumput, tetapi ia adalah kenyataan sosial juga. Seperti, kita perlu mempertahankan penguin kecil ini di sudut kepada lelaki ini yang melemparkan tompok ungu ke arahnya.”

Kebanyakan imejan yang muncul di Place mencerminkan nilai komuniti yang mengambil bahagian. Bendera Ukraine berkibar besar di atas kanvas sepanjang hari Sabtu, begitu juga dengan bendera trans dan pelbagai bendera LGBT. Orang ramai menggunakan Place untuk menyatakan sentimen anti-NFT; yang lain, seperti Wall Street Bets, mengepam saham meme. Fandom kumpulan seperti BTS dan permainan anime dan video lain dengan cepat merampas ruang di atas kanvas. Sesetengah pengguna mencipta “lorong basikal” mengelilingi jalan yang dibuat pada kanvas.

Alexa Jakob, seorang kanan di Cooper Union yang merupakan sebahagian daripada subreddit yang khusus untuk meningkatkan kesedaran tentang kesan alam sekitar kereta, membantu mewujudkan tempat letak kereta yang besar di Place. “Kami memilih untuk melakukan tempat letak kereta ini untuk menunjukkan sebab subreddit wujud,” katanya. “Kami ingin menunjukkan tempat letak kereta adalah pembaziran ruang yang sangat besar dan kereta sangat membazir. Tempat ialah cara untuk komuniti berbeza menunjukkan nilai yang mereka hargai.”

Hakikat bahawa Place belum sepenuhnya dibanjiri dengan troll yang menyiarkan simbol kebencian adalah bukti kepada komuniti berdedikasi yang menumpukan pada mengawal puak radikal. Pada 2017, beberapa swastika kecil telah dibatalkan dengan cepat oleh komuniti lain. (Satu adalah segera berubah menjadi logo Windows 95.) “Saya sebenarnya terkejut kerana tidak banyak imejan sayap kanan,” kata Jakob. Mungkin walaupun suara-suara itu lantang dalam talian, mereka akhirnya dibutakan oleh fandom dan kumpulan besar lain yang mendominasi kanvas.

Sebahagian daripada populariti projek itu ialah rasa kolektivisme yang kelihatan semakin jarang berlaku apabila Internet menjadi lebih retak dan terpolarisasi. Untuk bersaing dengan permintaan yang melonjak tahun ini, Reddit telah mengembangkan kanvas digital dan menambah lebih banyak pilihan warna pada palet setiap hari. Projek ini tamat pada 9 malam waktu Pasifik pada hari Isnin.

“Ia benar-benar menyatukan orang ramai,” kata Ava Pape, pelajar baru sekolah menengah di Virginia Utara. β€œTerdapat banyak pergolakan di peringkat antarabangsa dan nasional dengan politik, tetapi anda melihat ramai orang menyerah begitu sahaja. Anda pergi untuk meletakkan jubin atau membuat jenaka daripada sesuatu atau membuat karya seni, dan anda berada di sana bersama ramai orang lain. Anda mungkin tidak pergi menyemak akaun orang tersebut untuk melihat siapa mereka, tetapi anda masih bekerjasama dengan mereka untuk mencipta sahaja.”We would love to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Komuniti Internet sedang berjuang untuk piksel


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/