Kontroversi ‘Manipulasi’ Harga Permainan Retro yang Meningkat Ke Mahkamah

Permainan retro Gred Wata menanti nasib mereka di lelongan Warisan.

Tangkapan skrin: Lelongan Warisan / Kotaku

Kegilaan pasaran yang membawa kepada harga pemecahan rekod untuk permainan retro nampaknya telah perlahan sejak tahun lepas, tetapi kekecewaan terhadap firma penggredan yang boleh dikumpul di tengah-tengah lonjakan itu tidak. Awal minggu ini sebilangan pelanggan Wata Games memfailkan tuntutan mahkamah tindakan kelas yang cuba menamatkan beberapa urusan perniagaan yang kelihatan buruk yang didakwa mencetuskan lonjakan emas baru-baru ini dalam permainan klasik seperti Super Mario 64 dan Lagenda Zelda.

Difailkan di Mahkamah Daerah Pusat California, tuntutan mahkamah tindakan kelas (pertama kali dikesan oleh podcaster Pat Contri) adalah bagi pihak Jacob Knight, Jack Cribbs dan Jason Dohse, serta individu lain yang berpotensi “bertempat yang serupa”. Mereka menuduh Wata Games dan pemilik Collectors Universe melancarkan gelembung di sekitar pengumpulan permainan retro, mengelirukan pelanggan dan “corak aktiviti pemerasan”.

Pada asasnya, cara ia berfungsi ialah pengumpul menghantar permainan mereka kepada Wata untuk menentukan betapa murni dan jarangnya permainan itu. Wata mengenakan bayaran untuk mempercepatkan proses dan komisen sebanyak 2% untuk permainan bernilai lebih $2,500. Dan kini beberapa pengumpul tersebut mendakwa Wata merompak mereka dengan menaikkan pasaran permainan retro dan kemudian mengenakan bayaran premium untuk perkhidmatannya sambil gagal memulangkan pemilik permainan menghantarnya ke gred tepat pada masanya.

Masa menunggu untuk rumah penggredan boleh ditagih telah meningkat semasa wabak, tetapi beberapa kelewatan yang dilaporkan dengan Wata adalah sangat panjang. Anggaran masa menunggu paling lama ialah 150 hari. Walau bagaimanapun, seorang pelanggan menunjukkan Kotaku tangkapan skrin pesanan mereka untuk mendapatkan salinan Lambang Api: Laluan Sinaran untuk GameCube yang digredkan. Ia pada asalnya diletakkan pada November 2020. Mereka berkata mereka hanya mendapatnya semula minggu ini, lebih 18 bulan kemudian.

Wata Games tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Tuntutan lain tuntutan mahkamah mengenai manipulasi pasaran yang luas bukanlah perkara baharu. Malah, kebanyakan dakwaan berpunca daripada a dokumentari mini mengenai subjek tersebut oleh YouTuber Karl Jobst diterbitkan Ogos lalu. Ia menuduh Wata Games, rumah Lelong Warisan, dan pelbagai pengumpul berpakat untuk meningkatkan nilai (kononnya) permainan retro yang jarang ditemui melalui penggredan subjektif, pembida rahsia dan harga jualan yang memecahkan rekod.

Kebanyakan kritikan daripada Jobst dan yang lain pada masa itu tertumpu pada beberapa peristiwa penting. Harga tertinggi untuk permainan retro pada 2017 ialah $30,000 untuk salinan tertutup berkualiti tinggi Super Mario Bros. Pada tahun 2019, salinan permainan yang sama digredkan Wata dijual dengan harga $100,150 yang memukau mata melalui lelongan persendirian yang dihebahkan secara meluas. Pembeli termasuk tiga orang, salah seorang daripadanya ialah pengasas rumah Lelong Warisan, Jim Halperin. Kemudian pada tahun yang sama, pengasas Wata Deniz Kahn (ketua penggred) pergi ke rancangan TV Bintang Pajak untuk mengatakan bahawa salinan yang sama bernilai sebanyak $300,000. Menjelang tahun lepas, apa yang Wata gambarkan sebagai variasi kotak dan tertutup yang sangat jarang berlaku Super Mario Bros. telah dijual dengan harga $2 juta.

Salinan Super Mario 64 berkadar VGA dijual di Goldin Auctions.

Kahn, Halperin, dan lain-lain yang dinyatakan dalam dokumentari Jobst menafikan sebarang salah laku, dan untuk bersikap adil tiada bukti sebarang penipuan sebenar pernah muncul. Beberapa bulan kemudian, Wata mula memenuhi satu permintaan pengumpul yang meluas oleh mengeluarkan laporan penduduk untuk pelbagai permainan. Dalam dunia koleksi, laporan populasi adalah anggaran tekaan tentang berapa banyak item yang dimeterai, permainan dalam kes ini, dengan kualiti tertentu yang masih wujud di alam liar berdasarkan penyelidikan dan kerja lepas. Mereka sangat membantu pengumpul, dan menunjukkan persembahan ketelusan yang lebih tinggi daripada Wata. Terutama, beberapa bulan selepas itu tidak melihat sebarang lelongan permainan retro yang memecahkan rekod lagi.

Dalam sebuah video yang dikemas kini yang disiarkan pada Disember lalu, Jobst menegaskan bahawa dua salinan Super Mario 64 baru-baru ini telah dijual dengan harga yang jauh lebih rendah daripada di lelongan Heritage Auctions awal tahun itu. Pada lelongan Warisan pada Julai 2021, salinan termeterai gred Wata dengan penarafan “9.8 A++” dijual pada harga $1,560,000. Pada lelongan yang dijalankan oleh syarikat lelongan bersaing Goldin Auctions pada bulan September, salinan yang dinilai sama hanya $800,000. Kemudian pada lelongan Goldin pada bulan Oktober, satu salinan permainan (saingan industri penggredan Wata) VGA telah dinilai sebagai “MINT 95” hanya $240,000. Harga tersebut masih tidak dapat dibayangkan hanya beberapa tahun yang lalu, tetapi menandakan pasaran permainan retro mungkin baru-baru ini mengalami pembetulan besar.

Sama ada tuntutan tindakan kelas baharu terhadap Wata akan pergi ke mana-mana adalah persoalan yang sama sekali berbeza. “Plaintif mendapatkan injunksi yang memerlukan [Wata] untuk segera berhenti membuat kenyataan palsu mengenai jangkaan masa pemulihan untuk perkhidmatan penggredan,” bunyinya. Mereka yang menyaman juga mahukan “penggantian” untuk kelewatan dan potensi perbezaan komisen jika harga permainan retro tidak dinaikkan.We want to say thanks to the author of this post for this remarkable content

Kontroversi ‘Manipulasi’ Harga Permainan Retro yang Meningkat Ke Mahkamah


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/