Laporan: Google dengan senang hati akan membenarkan OEM Android membina peranti Amazon Fire

Besarkan / Mari lihat, anda mendarat di ruang “Google Ads” saya dan dengan tiga rumah… itu akan menjadi $1,400.

Ron Amadeo / Hasbro

Bolehkah pengeluar Android menghantar peranti yang menjalankan fork Android? Itulah soalan yang sukar dan menakutkan untuk ditanya oleh OEM, dan Google mungkin menyukainya. Kontrak OEM Android ditandatangani dengan Google—yang diperlukan untuk melesenkan Gedung Play dan apl Google yang lain—dengan tegas berkata, “tiada garpu.” Google mengatakan bahawa melakukan forking Android akan merosakkan ekosistem Android, jadi OEM mesti berjanji untuk tidak pernah terlibat dalam pengeluaran peranti yang menjalankan fork Android. Beberapa badan kawal selia—iaitu di EU—telah memutuskan bahawa klausa “tiada garpu” kontrak Android ialah tidak sah dan Google tidak boleh menghukum OEM yang sesat di luar taman berdinding. EU tidak mengawal seluruh dunia, jadi walaupun Google tidak boleh menghukum pengeluar di dalam EU, apakah yang berlaku di seluruh dunia?

Klausa anti-garpu Google sentiasa menjadi masalah besar untuk Amazon, yang OS Kebakarannya ialah garpu Android No. 1 di luar sana. Dengan kebanyakan pengeluar teknologi utama terlibat dalam menghasilkan telefon Android, tablet, TV, komputer riba, kereta atau jam tangan, Amazon sentiasa terpaksa cakar dan kikis untuk mencari seseorang yang sanggup membuat peranti Fire. Amazon mengadu tentang ini kepada Suruhanjaya Persaingan India minggu lalu, dengan berkata, “Sekurang-kurangnya tujuh OEM telah menunjukkan bahawa keupayaan mereka untuk menjalin hubungan pembuatan seperti ini dengan Amazon sama ada disekat sepenuhnya atau terhad dengan ketara (cth, dari segi skop geografi) oleh mereka. komitmen kontrak kepada Google.” India ialah pasaran terbesar Android, jadi sebarang keputusan di sana patut diberi perhatian.

TV baharu TCL menjalankan Fire OS Amazon, fork Android.
Besarkan / TV baharu TCL menjalankan Fire OS Amazon, fork Android.

TCL

Laporan baharu daripada Janko Roettgers Protokol mengatakan bahawa Google adalah mengalah pada sekatan ini, sekurang-kurangnya untuk televisyen. Laporan itu mengatakan bahawa Google dan Amazon telah “mencapai perjanjian” membenarkan pengeluar Android membuat TV yang menjalankan Fire TV OS, dan bahawa TCL, Xiaomi, dan Hisense akan menawarkan produk dalam kedua-dua ekosistem. TCL telah pun mengumumkan nama yang penuh kasih sayang “Siri TV Kebakaran CF63K” daripada televisyen—paparan TV Kebakaran 4K, 60 Hz dengan Amazon Alexa. Syarikat itu juga membuat set dengan perisian Android TV dan Roku. Xiaomi, OEM Android yang kukuh, turut mengumumkan Set TV api Mei ini.

Perjanjian Google dengan pengeluar adalah sulit, jadi ia telah berlaku bertahun-tahun kerana kami telah melihat dengan tepat apa yang selalu dipersetujui oleh pengeluar. Namun, secara amnya, pangkalan kod platform Android adalah sumber terbuka, dan apl Google tidak. Pengilang yang bertujuan untuk membina produk yang berdaya maju, semuanya memerlukan akses kepada Gedung Play, semua API teras yang terkunci dalam Perkhidmatan Play dan apl Google yang mematikan seperti YouTube dan Peta Google. Apl ini (dan nama Android, tanda dagangan berdaftar Google) semuanya perlu dilesenkan dan lesen itu mengandungi perjanjian “anti-pemecahan” yang melarang pengilang daripada terlibat dengan peranti yang tidak menjalankan versi yang diluluskan oleh Google daripada Android. Jika pengilang membina peranti bercabang dan melanggar kontrak ini, Google boleh membatalkan lesen apl Google mereka dan menendangnya keluar daripada ekosistem Android. Siasatan Suruhanjaya Persaingan India mengulangi banyak perkara ini, tetapi malangnya semua bit juicy disunting.

Walaupun pengeluar nampaknya mendapat OK daripada Google untuk membuat peranti untuk pesaing, Google masih mengekalkan keadaan yang keruh. Protokol mengatakan bahawa “secara rasmi, kedudukan Google kekal tidak berubah,” dan syarikat itu memberikan kenyataan yang menunjukkan peraturan anti-pemecahan ini masih ada. Walau bagaimanapun, peraturan ini jelas tidak ada dan Google telah diarahkan oleh EU untuk tidak menyediakannya secara khusus. Xiaomi dan TCL Fire TV adalah hanya diumumkan untuk Eropah, jadi mungkin Google akan menggunakan peraturan yang berbeza untuk tempat yang berbeza. Buktinya adalah pada peranti yang dihantar ke negara mana.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Laporan: Google dengan senang hati akan membenarkan OEM Android membina peranti Amazon Fire


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/