Legenda permainan Bernie Stolar meninggal dunia

Berminat untuk mengetahui apa yang seterusnya untuk industri permainan? Sertai eksekutif permainan untuk membincangkan bahagian industri yang baru muncul pada Oktober ini di GamesBeat Summit Next. Ketahui lebih lanjut.


Legenda permainan video Bernie Stolarbekas presiden Sega of America, telah meninggal dunia pada usia 75 tahun, kata rakan-rakan.

Stolar menjadi terkenal. Saya bertemu dengannya semasa dia menjadi presiden dan ketua pegawai operasi Sega of America, di mana dia membantu mengetuai pembangunan dan pelancaran Sega Dreamcast. Dia adalah salah seorang eksekutif yang lebih tumpul dan jujur ​​— serta tidak dapat dilupakan — yang saya temui dalam industri permainan.

Sebelum itu, Stolar ialah naib presiden eksekutif pertama dan ahli pengasas Sony Computer Entertainment America. Dia membantu menyusun permainan asal untuk pelancaran PlayStation asal. Di Sony, dia menandatangani francais permainan termasuk Crash Bandicoot, Ridge Racer, Oddworld Inhabitants, Spyro The Dragon dan Battle Arena Toshinden. Tetapi dia keluar dari pekerjaan itu.

“Saya suka bekerja untuk Sony,” Stolar memberitahu saya dalam temu bual. “Saya betul-betul buat. Tetapi apabila peluang datang untuk pergi ke Sega dan membantu membina semula perniagaan dan menghasilkan perkakasan baharu, saya sangat berminat untuk melakukannya. Saya tidak akan meninggalkan Sony jika saya tidak juga hidup dalam ketakutan untuk dipecat bersama-sama dengan orang lain, walaupun.

Saya bercakap dengannya tentang perkara itu pada tahun 2015.

“1994 adalah ketika saya melakukan itu, ya. Malangnya Steve (Race) dipecat oleh Jeff Sagansky, yang mengendalikan Sony Computer Entertainment America selepas yang lain dipecat. Itu mengubah keseluruhan kompleks syarikat kerana Encik Maruyama, yang merupakan ahli lembaga pengarah utama untuk PlayStation di Jepun, datang untuk menyusun semula keseluruhan syarikat. Orang lain di sana melakukan kerja untuk diupah.”

Dia menambah, “Apa yang berlaku ketika itu, saya berasa bimbang. Semua orang dipecat. Saya rasa saya adalah lelaki terakhir yang berdiri. Saya mendapat tawaran kerja untuk menjadi presiden Sega of America selepas Tom Kalinske pergi.”

Di Sega of America, Stolar tidak membuang masa.

“Apabila saya sampai di Sega, saya segera berkata, ‘Kita perlu bunuh Zuhal. Kita perlu menghentikan Zuhal dan mula membina teknologi baharu.’ Itulah yang saya lakukan. Saya membawa masuk pasukan baru dan membersihkan rumah. Terdapat 300 orang pekerja ganjil dan saya menurunkan syarikat itu kepada 90 pekerja untuk mula membina semula, “kata Stolar.

Stolar membantu mengetuai pembangunan dan pelancaran Dreamcast. Salah satu langkah utama Stolar pada masa itu ialah memperoleh Konsep Visual untuk Sega of America dan mencipta Sukan 2K.

Dreamcast berjaya di AS, tetapi secara global ia kalah kepada Sony PlayStation 2.

“Saya mengambil kedudukan Sega berdasarkan perbualan dengan Hayao Nakayama, yang ketika itu pengerusi syarikat itu,” kata Stolar. “Kami akan memulakan dan membawa masuk sistem perkakasan baharu yang akan melakukan permainan berbilang pemain dalam talian. Itu menjadi Dreamcast. Saya mengetuainya. Malangnya Nakayama telah ditolak keluar dari syarikat oleh Encik Okawa pada penghujung tahun 1999, dan apabila dia ditolak keluar, saya juga bertengkar dengan Jepun. Saya juga ditolak keluar.”

Pada tahun 1999, beliau menyertai Mattel. Dia melihat beberapa kejayaan menjual permainan video Barbie semasa memegang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Mattel Jill Barad, yang telah memperoleh The Learning Company.

“Ia adalah keputusan yang tepat untuk Mattel untuk memasuki perniagaan perisian,” kata Stolar. “Mereka hanya membeli syarikat yang salah. Dia tidak sedar dia membeli sebuah syarikat yang mempunyai hasil atasan tetapi tiada keuntungan. Apabila saya menyertai syarikat itu, mereka kehilangan satu juta dolar sehari. Ketika itulah lembaga meminta saya keluar dari perniagaan, itulah yang saya lakukan.”

Pada penghujung tahun 2005, Stolar menjadi penasihat dan pengarah di Adscape Media, dan dia kemudiannya menjual syarikat itu kepada Google dengan harga $23 juta. Pada masa itu, dia menjadi penginjil permainan di Google dan dia berharap dapat memasukkan mereka ke dalam perniagaan permainan.

“Tiada minat dalam permainan di Google pada masa itu,” kata Stolar. “Saya pergi kepada Ketua Pegawai Eksekutif, iaitu Eric Schmidt, dan berkata, ‘Mengapa kita tidak meletakkan pengiklanan dalam semua permainan ini dan memberikannya secara percuma dalam talian?’ Dia berkata, ‘Kami bukan dalam perniagaan permainan. Saya berkata, ‘Kami tidak akan memasuki perniagaan permainan. Kami tidak membangunkan permainan. Kami mengambil permainan daripada penerbit dan menstrimkannya melalui rangkaian dalam talian kami.’ Dia tidak akan melakukannya. Ketika itulah saya tahu saya harus meninggalkan syarikat itu. Saya mula membantu mereka menginjil, tetapi saya tahu tidak ada masa depan untuk saya.”

Selepas itu, Stolar berpindah ke syarikat permulaan. Dia menjalankan syarikat seperti GetFugu, Zoom Platform, Jordan Freeman Group, dan Cognitoys. Semasa saya melakukan temu bual pada tahun 2015, Stolar berusia 68 tahun ketika dia mengambil peranan di Cognitoys.

Dalam temu bual 2015 itu, saya mengingatkan Stolar bahawa pelawak Martin Short pernah membuat jenaka di pameran anugerah permainan bahawa Bernie telah bekerja di setiap syarikat dalam perniagaan permainan.

“Bagi saya ia mengenai pasukan dan produk. Jika anda tidak mempunyai pasukan yang betul, anda tidak akan menang,” jawab Stolar. “Jika anda melihat apa yang saya lakukan di Sega, pada dasarnya saya memecat semua orang kanan daripada jualan dan pemasaran dan membawa masuk pasukan baharu. Saya membawa masuk Peter Moore, yang pernah bekerja dengan saya di Reebok. Apabila saya membawa Peter masuk, Hayao Nakayama berkata kepada saya, “Mengapa saya mengupah jurujual kasut?” Saya berkata, “Saya tidak kisah tentang itu. Saya percaya bahawa dia memahami cara membina jenama. Saya mahu membina semula jenama ini, kerana sekarang ini kami menunjukkan kepada pengguna bahawa kami rugi. Kita perlu menunjukkan kepada mereka bahawa kita adalah syarikat yang menang. Dia bersetuju dengan saya akhirnya, dan Peter mendapat pekerjaan itu.

Menjelang akhir temu bual kami pada tahun 2015, Stolar berkata, “Saya telah melakukan ini sejak tahun 1980. Saya suka perniagaan ini. Saya menyukainya kerana saya dapat bekerja dengan orang yang muda dan bersemangat. Saya adalah salah seorang lelaki tua berambut kelabu dalam industri ini, tetapi sangat bagus untuk bekerja dengan semua bakat muda ini.”

Stolar bergurau dia boleh menjadi datuk kepada CEO yang dia nasihatkan. Saya bertanya kepada Stolar berapa lama dia akan bekerja.

“Buatlah begini. Saya telah bercakap dengan dua individu mengenai perkara ini, Sumner Redstone dan Rupert Murdoch,” katanya. “Mereka berdua berusia 80-an. Mereka berdua berbilang jutawan. Mereka pastinya tidak perlu bekerja, bukan? Dan mereka berdua berkata kepada saya, ‘Jika anda bersara, anda akan mati.’ Saya percaya itu. Ayah saya, apabila dia menjual kedai araknya dan berhenti bekerja, meninggal dunia tiga bulan kemudian. Saya tidak akan berhenti.”

Upacara pengebumian akan berlangsung pada 11 pagi waktu Pasifik di Tanah Perkuburan Home of Peace di Los Angeles pada hari Ahad.

“Saya akan merindui awak Bernie – saya sentiasa menghargai awak kerana menarik saya ke AdscapeMedia,” kata Jay Randy Gordon, dalam mesej kepada GamesBeat. “Saya akan bersulang dengan awak di rumah kelab apabila saya bermain golf teringat beberapa ungkapan New York anda seperti, ‘F’em jika mereka tidak boleh bergurau.’”

Akidah GamesBeat apabila meliputi industri permainan ialah “di mana semangat bertemu perniagaan.” Apakah maksud ini? Kami ingin memberitahu anda bagaimana berita itu penting kepada anda — bukan sahaja sebagai pembuat keputusan di studio permainan, tetapi juga sebagai peminat permainan. Sama ada anda membaca artikel kami, mendengar podcast kami atau menonton video kami, GamesBeat akan membantu anda mempelajari tentang industri dan menikmati terlibat dengannya. Ketahui lebih lanjut tentang keahlian.

We want to give thanks to the writer of this post for this incredible material

Legenda permainan Bernie Stolar meninggal dunia


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/