Lelaki ini menggunakan AI untuk membuat filem — dan anda boleh membantu memutuskan perkara yang akan berlaku seterusnya | Perniagaan CNNCNN

“Salt” menyerupai banyak filem fiksyen sains dari tahun 70-an dan awal 80-an, lengkap dengan rakaman 35mm kapal pengangkut angkasa dan landskap makhluk asing yang murung. Tetapi walaupun ia kelihatan seperti kemunduran, cara ia dicipta menunjukkan perkara yang boleh menjadi sempadan baharu untuk membuat filem.

“Salt” adalah cetusan idea Fabian Stelzer. Dia bukan pembuat filem, tetapi sejak beberapa bulan kebelakangan ini dia banyak bergantung pada alat kecerdasan buatan untuk mencipta siri filem pendek ini, yang dia keluarkan kira-kira setiap beberapa minggu di Twitter.

Stelzer mencipta imej dengan alat penjanaan imej seperti Stable Diffusion, Midjourney dan DALL-E 2. Dia membuat suara kebanyakannya menggunakan alatan penjanaan suara AI seperti Synthesia atau Murf. Dan dia menggunakan GPT-3, penjana teks, untuk membantu penulisan skrip.

Terdapat unsur penyertaan penonton juga. Selepas setiap ansuran baharu, penonton boleh mengundi tentang apa yang sepatutnya berlaku seterusnya. Stelzer mengambil keputusan tinjauan pendapat ini dan memasukkannya ke dalam plot filem masa depan, yang dia boleh putar lebih cepat daripada pembuat filem tradisional kerana dia menggunakan alat AI ini.

“Di studio pejabat rumah kecil saya, saya boleh membuat filem sci-fi tahun 70-an jika saya mahu,” kata Stelzer, yang tinggal di Berlin, dalam temu bual dengan CNN Business dari studio itu. “Dan sebenarnya saya boleh melakukan lebih daripada filem sci-fi. Saya boleh berfikir tentang, ‘Apakah filem dalam paradigma ini, di mana pelaksanaan semudah idea?’”

Plotnya, sekurang-kurangnya buat masa ini, masih kabur. Sebagai treler itu menunjukkan, ia secara amnya memfokuskan pada planet yang jauh, Kaplan 3, di mana kelebihan yang pada mulanya kelihatan sebagai garam mineral membawa kepada situasi berbahaya, seperti entah bagaimana membahayakan kapal angkasa yang hampir. Untuk menjadikan perkara lebih mengelirukan (dan menarik), terdapat juga rangkaian naratif yang berbeza diperkenalkan dan, mungkin, juga beberapa anomali temporal.

Many of Stelzer's

Filem yang dihasilkan adalah cantik, misteri, dan tidak menyenangkan. Setakat ini, setiap filem berdurasi kurang daripada dua minit, selaras dengan panjang video maksimum Twitter dua minit dan 20 saat. Kadangkala, Stelzer akan melakukannya tweet imej pegun dan kapsyen yang menyumbang kepada mitologi dunia lain yang pelik.

Sama seperti yang telah dilakukan oleh penjana imej AI mengejutkan beberapa artis, percubaan Stelzer menawarkan contoh awal bagaimana sistem AI boleh mengganggu pembikinan filem. Memandangkan alatan AI yang boleh menghasilkan imej, teks dan suara menjadi lebih berkuasa dan boleh diakses, ia boleh mengubah cara kita berfikir tentang penjanaan dan pelaksanaan idea — mencabar maksudnya untuk mencipta dan menjadi pencipta. Walaupun yang berikut untuk video ini terhad, sesetengah dalam ruang teknologi sedang menonton dengan teliti dan mengharapkan lebih banyak lagi akan datang.

“Sekarang ia dalam peringkat embrio, tetapi saya mempunyai pelbagai idea tentang ke mana saya mahu membawa ini,” kata Stelzer.

Idea untuk “Salt” muncul daripada percubaan Stelzer dengan Midjourney, sistem AI yang berkuasa dan tersedia untuk umum yang pengguna boleh menyuap gesaan teks dan mendapatkan imej sebagai tindak balas. Gesaan yang dia berikan kepada sistem menghasilkan imej yang dia katakan “berasa seperti dunia filem,” menggambarkan perkara seperti tumbuh-tumbuhan asing, sosok misteri yang mengintai dalam bayang-bayang, dan stesen penyelidikan yang kelihatan aneh di planet perlombongan yang gersang. Satu imej termasuk apa yang kelihatan seperti kristal garam, katanya.

“Saya melihat ini di hadapan saya dan seperti, ‘Baiklah, saya tidak tahu apa yang berlaku di dunia ini, tetapi saya tahu ada banyak cerita, perkara yang menarik,'” katanya. “Saya melihat bayangan naratif dan bayangan idea dan benih cerita.”

For this

Stelzer mempunyai latar belakang dalam AI: Dia mengasaskan syarikat bernama EyeQuant pada 2009 yang dijual pada 2018. Tetapi dia tidak tahu banyak tentang membuat filem, jadi dia mula mengajar dirinya sendiri dengan perisian dan mencipta treler “Salt”, yang dia tweeted pada 14 Jun tanpa pengenalan bertulis. (Walau bagaimanapun, tweet itu termasuk emoji penggoncang garam.)

Itu diikuti dengan apa yang dipanggil oleh Stelzer episod pertama beberapa hari kemudian. Dia telah mengeluarkan beberapa setakat ini, bersama dengan banyak imej pegun dan beberapa klip filem ringkas. Akhirnya, dia berharap untuk memotong kepingan “Salt” menjadi satu filem panjang, katanya, dan dia sedang membina syarikat berkaitan untuk membuat filem dengan AI. Katanya, ia mengambil masa kira-kira setengah hari untuk membuat setiap filem.

Getaran sci-fi vintaj sebahagiannya merupakan penghormatan kepada genre yang digemari oleh Stelzer dan sebahagiannya adalah keperluan kerana had teknikal penjana imej AI, yang masih kurang hebat dalam menghasilkan imej dengan tekstur ketelitian tinggi. Untuk mendapatkan AI menjana imej, dia membuat gesaan yang merangkumi frasa seperti “tempat penyelidikan sci-fi berhampiran gua perlombongan,” “rakaman 35mm”, “suasana gelap dan kuning air” dan “kerak garam di dinding.”

Penampilan filem ini juga sesuai dengan gaya suntingan Stelzer sebagai penulis amatur. Disebabkan dia menggunakan AI untuk menjana imej pegun untuk “Garam”, Stelzer menggunakan beberapa teknik mudah untuk menjadikan adegan berasa dianimasikan, seperti menggoncang bahagian imej untuk menjadikannya kelihatan bergerak atau mengezum masuk dan keluar. Ia kasar, tetapi berkesan.

“Garam” mempunyai pengikut yang kecil tetapi menawan dalam talian. Sehingga Rabu, akaun Twitter untuk siri filem itu mempunyai kira-kira 4,500 pengikut. Sesetengah daripada mereka telah meminta Stelzer untuk menunjukkan kepada mereka bagaimana dia membuat filemnya, katanya.

To envision this view of the interior of a freighter, Stelzer fed Midjourney the prompt

Savannah Niles, pengarah produk dan reka bentuk di pembina pengalaman AR dan VR Magnopus, telah mengikuti bersama “Salt” di Twitter dan berkata dia melihatnya sebagai prototaip masa depan bercerita — apabila orang ramai mengambil bahagian secara aktif dan menyumbang kepada naratif yang AI membantu membina. Dia berharap alat seperti yang digunakan oleh Stelzer akhirnya boleh menjadikannya lebih murah dan lebih cepat untuk menghasilkan filem, yang hari ini boleh melibatkan ratusan orang, mengambil masa beberapa tahun, dan menelan belanja berjuta-juta dolar.

“Saya fikir akan ada banyak perkara ini yang akan datang, yang menarik,” katanya.

Ia juga digunakan sebagai alat bantu mengajar. David Gunkel, seorang profesor di Northern Illinois University yang telah menonton filem itu melalui Twitter, berkata dia sebelum ini menggunakan filem sci-fi pendek yang dipanggil “Sunspring” untuk mengajar pelajarnya tentang kreativiti pengiraan. Dikeluarkan pada 2016 dan dibintangi pelakon “Silicon Valley” Thomas Middleditch, ia dianggap sebagai filem pertama yang menggunakan AI untuk menulis skripnya. Kini, dia merancang untuk menggunakan “Garam” dalam kelas teknologi komunikasi musim luruhnya, katanya.

“Ia mewujudkan dunia yang anda rasa terlibat, tenggelam dalam,” katanya. “Saya hanya mahu melihat lebih banyak perkara yang mungkin, dan apa yang akan terhasil daripada ini.”

Stelzer berkata dia mempunyai idea “agak padu” tentang struktur keseluruhan naratif “Garam”, tetapi dia tidak pasti mahu mendedahkannya – sebahagiannya kerana penglibatan masyarakat telah menjadikan cerita itu menyimpang dalam beberapa cara dari apa yang dia rancang.

“Saya sebenarnya tidak pasti sama ada cerita yang ada dalam fikiran saya akan bermain seperti itu,” katanya. “Dan daya tarikan percubaan itu kepada saya, secara intelektual, didorong oleh rasa ingin tahu untuk melihat perkara yang saya sebagai pencipta dan komuniti boleh buat bersama-sama.”We wish to give thanks to the author of this short article for this awesome material

Lelaki ini menggunakan AI untuk membuat filem — dan anda boleh membantu memutuskan perkara yang akan berlaku seterusnya | Perniagaan CNN


Check out our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/