Lenovo ThinkPad X1 Fold hands-on: Peningkatan besar, dalam dan luar | Engadget

Sebagai komputer riba pertama yang menampilkan paparan OLED yang fleksibel, ThinkPad X1 Fold asal adalah sangat bercita-cita tinggi. Ia juga sangat eksperimen. Walaupun konsep itu menunjukkan potensi, perisian, prestasi dan reka bentuknya jelas tidak bersedia untuk masa utama. Tetapi hampir dua tahun kemudian, Lenovo kembali dengan percubaan kedua, menunjukkan beberapa lompatan generasi yang serius.

Peningkatan besar pertama pada X1 Fold baharu ialah paparan OLED 16.3 inci yang lebih besar daripada Sharp. Ia bukan sahaja mempunyai resolusi 2.5K yang lebih tinggi sedikit, tetapi saiz yang lebih besar juga bermakna anda mempunyai lebih banyak ruang skrin. Tetapi yang lebih penting, apabila dilipat, anda kini mendapat peranti yang lebih dekat dengan komputer riba 12 inci dan bukannya sistem 10 inci seperti model sebelumnya. Ini sepatutnya menjadikan X1 Fold lebih praktikal pada bila-bila masa ruang menjadi isu, seperti semasa anda bekerja di atas kapal terbang tanpa rasa sempit.

Selain itu, Lenovo mereka bentuk semula papan kekunci Bluetooth X1 Fold. Kini ia menggunakan kekunci yang sama seperti ThinkPad X1 Nano, supaya anda mendapat penggerak yang lebih lama dan lebih kusyen, ia juga mempunyai penderia cap jari baharu yang berfungsi dengan Windows Hello. Dan sementara anda masih boleh meletakkan papan kekunci di bahagian atas bahagian bawah Lipat dalam mod komputer riba, ia juga dilekatkan secara magnetik pada dasar sistem apabila ia diletakkan pada dirian disertakan, yang menyokong orientasi landskap dan potret.

Satu lagi perubahan besar ialah daripada menyimpan papan kekunci di dalam Fold, ia melekat secara magnetik pada dirian untuk menjadi satu bahagian yang lebih mudah untuk diurus. Oleh itu, apabila anda perlu mengemas, apa yang anda perlu lakukan ialah condongkan dirian ke hadapan sehingga ia berlabuh dengan papan kekunci, bengkokkan Lipat separuh, dan kemudian hempaskan semuanya bersama-sama. Lenovo berkata perubahan ini dibuat sebagai tindak balas kepada maklum balas daripada pelanggan yang lebih suka menggunakan sistem lebih seperti peranti mudah alih all-in-one dan bukannya komputer riba boleh tukar. Dan kerana tiada ruang dalam sistem untuk papan kekunci lagi, Lenovo dapat memasang engsel lipatan rata baharu, jadi semuanya lebih licin dan lebih padat. Ia hampir seperti X1 Fold telah menghabiskan dua tahun lepas pergi ke gim dan memakai sut segar yang disesuaikan khas.

Sam Rutherford/Engadget

Untuk generasi baharu, Lenovo juga mahu meningkatkan kebolehservisan Fold, jadi lebih mudah untuk menggantikan perkara seperti SSD, bateri dan komponen lain di lapangan. Malangnya, Lipat X1 masih tidak kalis air, tetapi ia sepatutnya cukup lasak, kerana Lipatan masih tertakluk kepada ujian 810G spesifikasi mil yang sama yang diperlukan pada ThinkPad lain. Dan walaupun skrin yang jauh lebih besar daripada sebelumnya, X1 Fold baharu hanya mempunyai berat sekitar 2.8 paun, walaupun anda sedang melihat kit yang lebih hampir kepada 4.2 paun apabila anda mengambil kira dirian dan papan kekunci yang telah diubah suai.

Saya juga menghargai beberapa sentuhan kecil Lenovo, seperti penambahan port USB-C ketiga (dua daripadanya menyokong Thunderbolt 4) dan lokasi yang lebih baik untuk kamera web 5MP IR Fold, supaya ia lebih berguna. Lenovo malah menambah pembesar suara ketiga supaya tanpa mengira orientasi, anda masih mendapat audio stereo penuh dengan sokongan untuk Dolby Atmos.

Galeri: Foto praktikal Lenovo ThinkPad X1 Fold 2022 | 5 Foto


Bagi prestasi, kami sedang melihat lonjakan serius dalam kuasa pemprosesan, dengan Fold menyokong sehingga CPU siri U Intel Core i7 gen ke-12, 32GB RAM dan SSD 1TB, sementara masih menampilkan reka bentuk tanpa kipas sepenuhnya. Bagi mereka yang bimbang tentang hayat bateri yang singkat pada model sebelumnya, Lenovo telah memberi ruang kepada sel kuasa 16 Wh pilihan untuk menambah bateri standard 48Wh. Dan kerana Windows 11 mempunyai sokongan yang lebih baik untuk pelbagai susun atur dan snap tetingkap berbanding Windows 10, dari masa singkat saya dengan X1 Fold baharu, semuanya terasa lebih lancar dan lebih responsif.

Oleh itu, walaupun saya harus menyatakan bahawa ini masih peranti pra-pengeluaran, saya sangat menyukai apa yang saya lihat setakat ini daripada Lipat X1 baharu. Tetapi untuk mendapatkan gambaran sebenar tentang bagaimana perkara ini akan bertahan, kita perlu menunggu lebih lama sehingga ia berterusan pada Q4 bermula pada sekitar $2,800.

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan.

We would like to thank the author of this article for this remarkable web content

Lenovo ThinkPad X1 Fold hands-on: Peningkatan besar, dalam dan luar | Engadget


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/