Lenovo ThinkStation P360 Ultra menjejalkan 16 teras CPU dan GPU ke dalam desktop kecil

Besarkan / P360 Ultra Lenovo ialah stesen kerja mini dengan banyak kuasa.

Lenovo

Anda tidak akan menemui stesen kerja mewah atau PC permainan yang sekecil barisan NUC asal Intel, tetapi terdapat pilihan jika anda mahukan desktop yang kecil tetapi berprestasi tinggi. Salah satunya ialah Lenovo baru ThinkStation P360 Ultradesktop mini yang menjejalkan CPU desktop Alder Lake generasi ke-12 Intel, GPU Nvidia RTX A2000 dan A5000 dengan sehingga 16GB VRAM, dan jumlah kebolehkembangan yang mengejutkan ke dalam kepungan kecil yang isipadunya hanya 3.9 liter.

ThinkStation mempunyai banyak port untuk sistem saiznya, dengan sejumlah tujuh output DisplayPort di belakang (tiga port bersaiz penuh berwayar ke GPU Intel bersepadu, dan empat DisplayPort mini disambungkan ke GPU khusus), satu port Ethernet 2.5Gbps , satu lagi port Ethernet 1Gbps, dan empat port USB-A belakang di bahagian belakang. Di bahagian hadapan anda akan menemui bicu fon kepala, satu lagi port USB-A dan sepasang port Thunderbolt 4.

Pemilihan port P360 Ultra adalah sama seperti apa yang anda akan dapat dalam motherboard ITX mini yang baik, termasuk banyak output paparan daripada kedua-dua GPU bersepadu dan berdedikasi.
Besarkan / Pemilihan port P360 Ultra adalah sama seperti apa yang anda akan dapat dalam motherboard ITX mini yang baik, termasuk banyak output paparan daripada kedua-dua GPU bersepadu dan berdedikasi.

Lenovo

Kebolehkembangan dalaman juga bagus. ThinkStation boleh memuatkan sejumlah dua SSD M.2 dan satu pemacu keras atau SSD 2.5 inci tunggal dan sehingga empat modul RAM DDR5. The 12GB RTX A2000 GPU pilihan harus berfungsi di suatu tempat di antara RTX 3050 dan RTX 3060, manakala GPU mudah alih RTX A5000 sepatutnya berprestasi lebih seperti versi komputer riba GPU RTX 3080. Lenovo menawarkan CPU Alder Lake daripada teras quad-core Core i3 sehingga ke Core i9 dengan jumlah 16 teras (lapan teras P dan lapan teras E—ulasan CPU kami menunjukkan faedah teras yang lebih kecil ini untuk beban kerja yang mengagihkan dengan baik merentasi banyak teras CPU).

P360 lebih kecil daripada PC mini berprestasi tinggi seperti NUC 12 Extreme Intel, yang turut menggunakan CPU Alder Lake generasi ke-12 dengan sehingga 16 teras—NUC berukuran 14.1×7.4×4.7 inci, manakala ThinkStation hanya 8.7×7.9×3.4 inci. Tetapi NUC mempunyai kelebihan menggunakan slot PCI Express standard dengan GPU yang boleh dinaik taraf beberapa tahun kemudian, walaupun saiznya yang kecil biasanya akan menghadkan anda kepada GPU yang lebih kecil secara fizikal daripada yang anda boleh gunakan dalam desktop bersaiz penuh atau binaan PC ITX mini yang lebih luas. ThinkStation nampaknya menggunakan modul GPU boleh tanggal, tetapi menggunakan penyambung proprietari—sama ada peningkatan boleh dilakukan secara berterusan bergantung pada sama ada Lenovo membungkus lebih banyak GPU dengan cara ini pada masa hadapan dan sama ada ia menawarkannya sebagai peningkatan dan bukannya hanya memasukkannya ke dalam PC yang lebih baharu .

P360 Ultra dengan papan kekunci, tetikus dan monitor untuk skala.
Besarkan / P360 Ultra dengan papan kekunci, tetikus dan monitor untuk skala.

Lenovo

Jangkakan untuk membayar banyak wang untuk konfigurasi P360 Ultra yang paling berkuasa. PC akan bermula pada $1,299 lewat bulan ini, tetapi konfigurasi itu mungkin akan termasuk CPU Core i3 quad-core dan grafik bersepadu. Jika itu sahaja kuasa yang anda perlukan, P360 Ultra sebenarnya adalah sedikit besar—saiz sistem hanya menjadi menarik apabila anda telah menambahkan grafik khusus dan pemproses yang lebih kuat.

Kami juga tidak tahu sama ada (atau berapa banyak) CPU atau GPU P360 Ultra akan dikekang oleh had kuasa atau haba—sistem mengatasi pada bekalan kuasa 300 W, yang kurang kuasa daripada GPU desktop mewah seperti RT 3080 atau 3090 boleh menggunakan semuanya dengan sendirinya. Dalam erti kata lain, sistem yang lebih besar masih mampu membiarkan komponennya berjalan lebih cepat untuk lebih lama.

We would like to thank the writer of this write-up for this amazing web content

Lenovo ThinkStation P360 Ultra menjejalkan 16 teras CPU dan GPU ke dalam desktop kecil


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/