M2 MacBook Pro peringkat permulaan mempunyai SSD yang lebih perlahan daripada model M1

MacBook Pro 13-inci baharu, yang menampilkan cip M2 Apple, akhirnya tiba di kedai dan juga di tangan pelanggan. Walaupun M2 membawa peningkatan prestasi berbanding M1, nampaknya ini tidak berlaku apabila ia berkaitan dengan kelajuan storan. Ujian yang dilakukan dengan M2 MacBook Pro baharu mendedahkan bahawa model peringkat permulaannya mempunyai SSD yang lebih perlahan daripada model M1.

Seperti yang dinyatakan oleh saluran YouTube seperti Max Tech dan Teknologi Dicipta (melalui MacRumors), model asas MacBook Pro M2 baharu, yang mempunyai storan 256GB, memberikan kelajuan SSD yang lebih perlahan berbanding MacBook Pro 13-inci generasi sebelumnya dengan M1.

Ujian dijalankan dengan Ujian Kelajuan Cakera Blackmagic, iaitu apl penanda aras yang membolehkan pengguna menguji prestasi dan mengukur kelajuan pemindahan mana-mana storan dalaman atau luaran pada Mac. Anehnya, daripada memberikan hasil yang lebih baik daripada pendahulunya, 256GB M2 MacBook Pro menjadi lebih teruk dari segi kelajuan storan.

Penanda aras mendedahkan bahawa SSD di dalam model MacBook Pro M2 peringkat permulaan adalah 34% lebih perlahan daripada model M1 untuk kelajuan tulis, manakala perbezaan dalam kelajuan membaca adalah sehingga 50%.

Berikut ialah keputusan salah satu ujian penanda aras yang dilakukan oleh saluran YouTube Max Tech:

  • M1 MacBook Pro: 2900 MB/s (kelajuan baca) dan 2215 MB/s (kelajuan menulis)
  • M2 MacBook Pro: 1446 MB/s (kelajuan baca) dan 1463 MB/s (kelajuan tulis)

Walau bagaimanapun, prestasi SSD yang lebih rendah nampaknya tidak menjejaskan model M2 MacBook Pro yang lebih mahal dengan lebih banyak storan dalaman. YouTuber Aaron Zollo daripada Zollotech menunjukkan bahawa 512GB M2 MacBook Pro mempunyai kelajuan SSD yang hampir sama dengan model M1.

Apa yang berlaku dengan 256GB M2 MacBook Pro?

Created Tech mengeluarkan sarung bawah MacBook Pro M2 baharu dengan storan 256GB untuk melihat komponen dalamannya. Ternyata Apple sememangnya telah mengubah sesuatu apabila ia datang kepada SSD.

M1 MacBook Pro mempunyai dua cip NAND 128GB setiap satu dalam versi 256GBnya. Apabila peranti mempunyai berbilang cip NAND digabungkan, ia boleh mencapai kelajuan yang lebih pantas secara selari. Walau bagaimanapun, M2 MacBook Pro mempunyai cip NAND 256GB tunggal, jadi inilah sebabnya ia gagal mencapai kelajuan SSD yang sama seperti MacBook Pro 13-inci generasi sebelumnya.

Tidak jelas mengapa Apple menukar SSD dalam model M2 MacBook Pro peringkat permulaan. Satu sebab yang mungkin ialah syarikat cuba mengurangkan kos dengan menggunakan cip NAND tunggal dan bukannya dua. Malangnya, pengguna M1 MacBook Pro yang sedang mempertimbangkan untuk menaik taraf kepada model M2 dengan storan 256GB akhirnya akan kehilangan prestasi SSD walaupun terdapat peningkatan CPU dan GPU.

Penurunan taraf itu juga menimbulkan kebimbangan tentang Apple melakukan perkara yang sama dengan peringkat permulaan M2 MacBook Airyang tidak akan tersedia di kedai sehingga bulan depan.

Mempunyai SSD yang lebih perlahan meningkatkan masa yang diperlukan untuk memuatkan apl dan memindahkan fail. Sudah tentu, SSD dalam M2 MacBook Pro peringkat permulaan masih agak pantas, tetapi mengurangkan kelajuan sebanyak 50% berbanding model sebelumnya nampaknya tidak adil kepada pengguna, terutamanya dalam mesin “Pro”.

Harga untuk M2 MacBook Pro bermula pada $1299, tetapi anda boleh mencari tawaran istimewa di Amazon.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:

We want to say thanks to the writer of this article for this incredible material

M2 MacBook Pro peringkat permulaan mempunyai SSD yang lebih perlahan daripada model M1


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/