MacOS Ventura Baharu Apple Dan Penghujung Era Intel: Ini Semua Yang Kami Tahu

Apple Inc.‘s (NASDAQ: AAPL) macOS semakin disegarkan dengan keluaran versi ketiga belas akan datang yang digelar Ventura.

Walaupun kebanyakan pengguna perlu menunggu musim luruh ini untuk mencuba versi baharu sistem operasi gergasi Cupertino seterusnya, pembangun mempunyai akses kepada pratonton untuk beberapa lama, bermakna terdapat banyak maklumat tentang lelaran macOS ini. Ini semua yang anda perlu tahu.

Apa yang Berlaku: MacOS Ventura memperkenalkan banyak ciri baharu kepada ekosistem komputer Apple dan seterusnya menyerlahkan pergantungan syarikat yang semakin meningkat pada silikon berasaskan ARMnya sendiri sambil perlahan-lahan bergerak ke arah penghujung Intel Corp.berasaskan (NASDAQ: INTC) era.

Ini benar terutamanya kerana beberapa ciri baharu disokong secara eksklusif pada pemproses yang dihasilkan oleh syarikat dan tidak disokong pada Mac berasaskan Intel.

Lihat juga: RAMALAN SAHAM Epal

Pengurus Pentas: Lelaran terbaharu MacOS memperkenalkan pengurus pentas — pengurus tetingkap dan aplikasi amat berguna pada peranti dengan skrin kecil. Ciri ini menjadikannya lebih pantas dan lebih mudah untuk bertukar antara berbilang apl apabila berbilang tugas dan menambah baik pengurusan tetingkap.

Apabila pengguna menghidupkan pengurus pentas dari pusat kawalan, skrin mereka diatur untuk membuang kekacauan dan hanya menunjukkan aplikasi yang sedang digunakan. Anda boleh bertukar antara apl yang sudah berjalan dengan mengklik pada ikon dalam lajur di sebelah kiri, yang mengalihkan aplikasi itu ke tengah sambil mengalihkan aplikasi lain ke lajur itu.

Anda juga boleh menyeret apl terbuka daripada lajur untuk menggunakannya bersama apl yang aktif dan sistem akan ingat bahawa apl tersebut digunakan bersama-sama pada skrin apabila bertukar semula.

Malangnya, menukar susunan aplikasi dalam lajur tidak boleh dilakukan dan dengan kira-kira 12 aplikasi lajur mula menjadi bersepah. Kelemahan lain ialah mengaktifkan pengurus pentas juga menyembunyikan desktop, bermakna memerlukan lebih banyak langkah untuk menyeret dokumen dari desktop ke aplikasi — mungkin insentif yang baik untuk mula menggunakan folder yang dibuat dalam apl pencari dan bukannya mengisi desktop dengan kekacauan.

Kapsyen Langsung: Ventura juga memperkenalkan kapsyen langsung, ciri yang membolehkan transkripsi langsung perbualan audio, contohnya, semasa panggilan Zoom

Tambahan lain ialah antara muka Finder yang diperbaharui yang menjadikan tingkap kelihatan sama seperti sebelumnya tetapi dengan sambungan perkongsian yang direka bentuk semula dan kurang menyusahkan.

Tetapan sistem Ventura telah ditukar kepada lebih menyerupai cara keutamaan kelihatan pada iOS. Tetapan juga disusun secara berbeza dengan cara yang memerlukan sedikit pembiasaan.

Tumpuan: Alat carian sorotan kini turut mempersembahkan foto yang berkaitan dalam carian, boleh membentangkan senarai panjang hasil dalam ruang yang lebih kecil dan boleh menunjukkan tapak web yang dilawati baru-baru ini antara hasil carian. Menekan bar ruang semasa hasil carian dipilih kini menunjukkan Paparan Pantas hasil.

Apl: Dengan Ventura, apl jam seperti iOS turut menuju ke Mac. Aplikasi iOS Weather masuk ke macOS dan kedua-dua sistem itu lebih berkait rapat dengan pengenalan ciri yang membolehkan pengguna menggunakan kamera iPhone mereka sebagai kamera web.

Ciri ini berfungsi dengan lancar jika iPhone 11 atau lebih baru dengan Apple ID yang sama disambungkan ke rangkaian WiFi yang sama. Ciri lampu studio yang disertakan pada iPhone 12 atau lebih baru juga akan disokong.

Versi macOS baharu ini turut menambah sokongan Handoff dalam Facetime, bermakna anda boleh bertukar dengan lancar dari satu peranti ke peranti lain tanpa mengganggu panggilan.

Kunci laluan: MacOS 13 juga mengambil langkah pertama Apple ke arah menghapuskan kata laluan melalui pelaksanaan apa yang syarikat itu panggil Passkey. Apabila tapak web meminta pengguna membuat kata laluan, sistem meminta untuk mencipta kunci laluan sebaliknya, yang bergantung pada biometrik dan berfungsi pada semua peranti pengguna.

Aplikasi Foto mendapat ciri pintar baharu yang mengagumkan: pilihan “salinan subjek” tersedia dengan mengklik pilihan imej dalam apl menyalin subjek utama imej ke papan keratan sambil mengalih keluar latar belakang supaya ia boleh ditampal ke dalam aplikasi penyuntingan atau sebarang perisian lain yang menerima imej sebagai input.

Mel, Utusan: Apple juga merombak aplikasi Mel dan Mesej. Apabila ia datang kepada Mel, satu ciri berlawanan dengan intuisi menjadikan penghantaran e-mel lebih perlahan: mesej dihantar 10 saat selepas butang diklik untuk membolehkan pengguna menyedari sebarang kesilapan dan menghentikannya daripada dihantar.

Aplikasi juga akan melihat jika pengguna tidak memasukkan subjek atau menyebut lampiran dalam teks tetapi kemudian gagal melampirkan apa-apa pada e-mel.

Masa penghantaran juga kini boleh dijadualkan, tetapi ia memerlukan peranti dihidupkan pada masa yang dijadualkan. Mesej menambah pilihan untuk mengedit atau menyahhantar mesej, tetapi ia akan kekal kelihatan jika penerima mempunyai peranti iOS yang lebih lama.

Silicon Macs Dapatkan Lebih Banyak Cinta: Menurut NotebookCheck laporangergasi Cupertino memfokuskan pembangunannya pada Mac yang menjalankan silikon firma yang direka secara dalaman.

Mac berasaskan Intel yang dikeluarkan sebelum 2016 tidak akan menerima kemas kini Ventura, kerana Apple nampaknya perlahan-lahan mula menghapuskan Mac yang tidak menjalankan silikonnya. Malah, pengguna Mac mini akan dapat mengemas kini peranti mereka hanya jika ia dikeluarkan pada 2018 atau lebih baru.

Tambahan pula, Mac yang tidak menggunakan silikon Apple tidak akan mempunyai akses kepada mod rujukan Sidecar baharu, yang membolehkan pengguna memanfaatkan iPad Pro 12.9-inci yang dilengkapi M1 sebagai paparan LED mini untuk menggunakan kontras tinggi dan ketepatan warnanya.

Begitu juga, ciri Kapsyen Langsung yang disebutkan di atas hanya akan dilancarkan pada Mac dengan silikon Apple dan peranti iOS termasuk iPhone 11. Ciri ini menggunakan teras pembelajaran mesin enjin saraf yang terdapat dalam Cip Bionic A12 dan kemudian serta siri-M cip, tidak terdapat dalam silikon Intel.

Akhir sekali, mod imlak baharu yang membenarkan emoji dan memasukkan tanda baca secara automatik akan dilancarkan pada Mac silikon Apple dengan pemproses siri M.

Foto ihsan Apple.

© 2022 Benzinga.com. Benzinga tidak memberikan nasihat pelaburan. Hak cipta terpelihara.

We wish to give thanks to the author of this article for this incredible content

MacOS Ventura Baharu Apple Dan Penghujung Era Intel: Ini Semua Yang Kami Tahu


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/