Magic: the Gathering Unfinity Preview Card Goblin Cruciverbalist Mahu Menguji Kemahiran Scrabble Anda | Budaya Geek

Kembali pada zaman keemasan Sihir: Perhimpunanset pengembangan parodi Tidak terpaku (1998) mengambil permainan dengan sentuhan lucu, dengan kad seperti Chaos Confetti meminta anda mengoyakkan dirinya sendiri dan melemparkannya ke seberang bilik dan ke atas meja. Hampir 25 tahun berlalu, kami terdetik melihat Magic tidak kehilangan sisi lucunya, sebagai set parodi ke-5 Tidak terhingga akan dikeluarkan pada 7 Oktober.

Terima kasih kepada Wizards of the Coast, Ketik & Kantung dan Budaya Geek berbesar hati untuk mempersembahkan kad pratonton eksklusif kami yang berbelit lidah – Goblin Cruciverbalist!

Iklan ▼

1663761501 515 Magic the Gathering Unfinity Preview Card Goblin Cruciverbalist Mahu Menguji
1663761501 307 Magic the Gathering Unfinity Preview Card Goblin Cruciverbalist Mahu Menguji

Cruciverbalist adalah perkataan sebenar (seseorang yang suka teka silang kata), jadi secara semulajadi, keupayaannya adalah tentang menghasilkan perkataan di tempat kejadian. Semoga anda telah menonton Wheel of Fortune secara religius!

Begini cara kad itu berfungsi: Apabila Goblin Cruciverbalist mula bermain, anda boleh menamakan token Artifak dengan vokal. Dan apabila ia menyerang, anda perlu menghasilkan perkataan yang mengandungi vokal yang dipilih itu, ditambah dengan huruf pertama semua Permanent yang anda kawal. Masih keliru?

Bayangkan anda mempunyai 2 Pulau, Gunung, Goblin Cruciverbalist, Chrome Mox, dan token bernama A di Medan Perang anda, kemudian anda boleh mengisytiharkan perkataan “magic”! Jika anda dapat menghasilkan perkataan baharu setiap kali, Goblin Cruciverbalist mendapat +X/+0 dengan X ialah bilangan huruf dalam perkataan itu. Makhluk Tergesa-gesa 6/4 untuk 3 Mana tidaklah buruk sama sekali!

Unfinity direka khas dengan tema sarkas antara planet, yang jauh sekali daripada apa yang kita lihat dalam Unset sebelumnya. Bukan itu sahaja, Unfinity akan menanam benderanya sendiri untuk memperkenalkan konsep baharu kepada keseluruhan adegan Magic.


Penggunaan Pelekat pada Kad

Permainan ini telah lama menggunakan pembilang – penunjuk +1/+1 yang mudah, atau pun pembilang kata kunci yang pertama kali digunakan dalam Ikoria. Tetapi mereka sentiasa wujud di Medan Pertempuran, dan sebaik sahaja kad itu pergi, begitu juga dengan kaunter (dengan beberapa pengecualian).

Kini Unfinity memperkenalkan konsep pelekat, untuk menandakan atau menukar atribut kad secara kekal. Walaupun peraturan penuh tentang cara ia berfungsi belum dikeluarkan lagi, ideanya ialah pelekat ini akan kekal bersama kad sama ada ia masuk ke Tanah Perkuburan, Tangan atau kembali ke Perpustakaan anda.

1663761501 506 Magic the Gathering Unfinity Preview Card Goblin Cruciverbalist Mahu Menguji

Penggunaan pelekat boleh menjadi sejenis penyelesaian dunia sebenar kepada mekanik Perpetual yang terdapat dalam Arena platform digital Magic. Kad dengan Perpetual tersebut ditanda secara digital dan juga lebih mudah untuk dikesan oleh sistem. Tidak jelas kepraktisan pelekat ini dalam situasi permainan langsung (bagaimana jika ia terjatuh semasa dikocok?) tetapi ia adalah langkah berani daripada Wizards yang boleh melihat lebih banyak penggunaan dalam set akan datang.


Varian Galaxy Foil Baharu

Di samping kegagalan Surge yang ditemui dalam dek Warhammer 40k Universe Beyond Commander, Unfinity juga akan memperkenalkan jenis kegagalan baharu yang berbeza yang dipanggil kerajang Galaxy. Digambarkan oleh Wizards sebagai melihat bintang di langit malam, kita hanya boleh membayangkan kerajang Galaxy sebagai sejenis kesan bergemerlapan. Sejauh mana ‘bintang’ ini ditakrifkan atau kelihatan, kita perlu mengetahui apabila Unfinity dikeluarkan.

Pengenalan 2 varian foil baharu pada hari yang sama(!) mengambil masa bilangan penuh varian hingga 6, dan 3 daripadanya hanya pada tahun 2022 sahaja. Mungkin sukar untuk peminat tegar permainan ini untuk mengikutinya, jadi harap-harap keadaan akan menjadi perlahan selepas ini.


Kad Sempadan Hitam untuk Penggunaan Rentas Format

Walaupun tidak cukup jelas bahawa mekanik aneh dan jenaka yang tidak senonoh itu bukan untuk permainan arus perdana dalam acara atau kejohanan, semua kad (kecuali Lands) dari Unset sebelumnya datang dalam sempadan perak, untuk membezakannya dengan jelas untuk permainan kasual.

1663761501 224 Magic the Gathering Unfinity Preview Card Goblin Cruciverbalist Mahu Menguji

Kini buat kali pertama dalam sejarah Magic, kad Unfinity akan dicetak dalam sempadan hitam, dan dengan alasan yang kukuh! Kebanyakan kad ini akan sah dalam format kekal (Vintage, Legacy dan Panglima) selagi ia tidak mempunyai cop keselamatan acorn di bahagian bawah kad. “Acorns” ini secara berkesan akan dikenali sebagai sempadan perak baru masa lalu.

Anda mungkin perasan bahawa kad pratonton kami Goblin Cruciverbalist sememangnya mempunyai cop acorn di bahagian bawah kad – ini bermakna ia hanya boleh digunakan untuk permainan kasual!


Langkah Akhir

Unfinity adalah mengenai bahagian Magic yang lebih ringan, dan secara jujurnya adalah alternatif yang sangat dialu-alukan untuk sifat permainan yang serius. Keberkesanan pelekat baharu adalah sesuatu yang melambung, tetapi kini beberapa kad memasuki format kekal, ini akan mengubah landskap Magic, semoga menjadi lebih baik.


Lepaskan komen Facebook di bawah!

1663761502 83 Magic the Gathering Unfinity Preview Card Goblin Cruciverbalist Mahu Menguji


We wish to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Magic: the Gathering Unfinity Preview Card Goblin Cruciverbalist Mahu Menguji Kemahiran Scrabble Anda | Budaya Geek


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/