Maksud iOS 16 dan Android 13 untuk Masa Depan Telefon Pintar

Cerita ini adalah sebahagian daripada WWDC 2022liputan lengkap CNET dari dan tentang persidangan pembangun tahunan Apple.

Apa yang sedang berlaku

iOS 16 dan Android 13 kedua-duanya datang dengan ciri baharu yang bertujuan untuk menggantikan dompet fizikal anda dan meningkatkan sambungan dengan alat rumah pintar dan antara muka kereta yang disambungkan.

Mengapa ia penting

Kemas kini menggariskan visi bersama Apple dan Google untuk menjadikan telefon kami lebih penting dalam kehidupan seharian.

Telefon pintar anda akan menjadi lebih rapat dengan aspek bukan digital dalam hidup anda. Itulah salah satu daripada pengambilan utama iOS 16 dan Android 13, kemas kini perisian mudah alih baharu akan datang lewat tahun ini daripada Apple dan Google. Kedua-dua syarikat gergasi teknologi mahu menjadikan telefon anda sebagai dompet digital untuk menyimpan ID sah anda dan dokumen penting yang lain, menjadikan telefon anda lebih dekat dengan identiti anda berbanding sebelum ini. Syarikat-syarikat juga terus menambah baik cara telefon berkomunikasi dengan kereta, alat rumah pintar dan peranti harian yang lain.

Kedua-duanya iOS 16 dan Android 13 dipenuhi dengan tweak dan ciri baharu, beberapa daripadanya lebih penting daripada dompet digital dan sambungan yang lebih pantas (seperti Alat Pemeriksaan Keselamatan Apple untuk melindungi mangsa penderaan domestik dan kemas kini privasi baharu Google). Tetapi pertindihan antara kedua-dua sistem pengendalian menggariskan perubahan peranan telefon dalam kehidupan kita. Berdasarkan pengumuman terbaru Apple dan Google, apa yang berlaku sekeliling telefon anda akan sama pentingnya dengan apa yang berlaku pada telefon awak.

Semakin rapat telefon kita ditambatkan kepada keperluan harian seperti dompet, kad kredit, kereta dan peralatan rumah, semakin sukar untuk menjauhinya (atau bertukar antara iPhone dan Android). Konsep ini bukan baru; industri telah bergerak ke arah ini selama bertahun-tahun. Tetapi perubahan dalam iOS 16 dan Android 13 membawa penambahbaikan penting kepada pendekatan Apple dan Google masing-masing yang mungkin akan mempercepatkan usaha tersebut.

Baca lebih lanjut: Peningkatan Skrin Kunci iOS 16 Jadikan iPhone Lebih Seperti Jam Pintar

Menggantikan dompet fizikal

tangkapan skrin daripada pembentangan Google I/O Mei 2022

Google sedang menambah lesen pemandu digital pada Google Wallet.

Google; tangkapan skrin oleh CNET

Dompet digital menjadi tumpuan besar semasa pengumuman iOS 16 Apple dan pratonton Android 13 Google. Yang paling ketara perubahan datang ke Apple Pay ialah pilihan baharu yang dipanggil Apple Bayar Kemudian, yang membahagikan kos pembelian kepada empat ansuran yang sama sepanjang enam minggu. Dengan iOS 16, kad pengenalan yang disimpan dalam Apple Wallet juga boleh digunakan untuk mengesahkan umur anda dalam apl. Penambahan itu datang selepas Apple pertama kali menambah sokongan untuk ID digital tahun lepas.

Google, sementara itu, memperincikan rombakan besar-besaran kepada apl Walletnya semasa persidangan I/O bulan lepas yang membawanya kepada kelajuan dengan Apple. Google Wallet baharu akan menyimpan dokumen peribadi seperti kad pembayaran dan transit, rekod vaksinasi, pas masuk dan ID pelajar, sama seperti Apple Wallet. Google juga bekerjasama dengan agensi kerajaan untuk menyokong ID digital.

Secara keseluruhannya, kemas kini Apple dan Google mewakili satu lagi langkah ke arah objektif bersama mereka untuk menjadikan dompet fizikal usang — satu anjakan yang sudah pasti akan menjadikan kita lebih bergantung pada peranti mudah alih.

Google mengulangi cita-cita ini sebelum memperincikan kemas kini baharu di Google I/O dalam bulan May.

“Malah, hari ini hanya ada dua perkara yang saya tidak meninggalkan rumah tanpa: telefon dan dompet saya,” kata Sameer Samat, naib presiden pengurusan produk Android dan Google Play di atas pentas. “Jadi persoalannya, bolehkah telefon saya menggantikan dompet saya?”

Corey Fugman, pengarah kanan Apple untuk Wallet dan Apple Pay, membuat kenyataan yang sama semasa ucaptama WWDC pada hari Isnin.

“Dengan Apple Wallet, kami berusaha keras untuk mencapai matlamat kami untuk menggantikan dompet fizikal anda,” katanya.

Orang ramai telah menerima idea untuk menggantikan kad kredit fizikal dengan aplikasi pembayaran berasaskan telefon pintar. Penggunaan sistem pembayaran mudah alih dalam kedai seperti Apple Pay dijangka melepasi 50% daripada semua pengguna telefon pintar di AS menjelang 2025, menurut laporan 2021 daripada eMarketer. Pilihan Pay Later baharu Apple dan tumpuan Google yang diperbaharui pada dompet mudah alihnya sendiri boleh menjadikan tanggapan untuk meninggalkan dompet fizikal anda di rumah lebih menarik.

Baca lagi: Apa yang WatchOS 9 Mungkin Dedahkan Mengenai Apple Watch Seterusnya

Telefon anda, di mana-mana

Penjelajah Carian Google

Alat carian visual baharu Google memperincikan produk di rak kedai yang sibuk.

Petikan skrin oleh Stephen Shankland/CNET

Menggantikan dompet hanyalah satu cara Apple dan Google berharap untuk menjadikan telefon kami lebih berguna di luar talian dalam kehidupan seharian. Kedua-dua syarikat juga memperkenalkan alat telefon pintar berasaskan kamera yang boleh memudahkan menavigasi tempat menarik dunia sebenar. Satu lagi tema yang menonjol ialah peningkatan kesalinghubungan antara peranti mudah alih dan peralatan rumah, kereta dan pembesar suara.

Apple dan Google kedua-duanya percaya kamera akan terus memainkan peranan besar dalam cara kita berinteraksi dengan dunia di sekeliling kita. Dalam iOS 16, anda akan dapat menterjemah teks ke dalam bahasa yang berbeza menggunakan pilihan kamera baharu dalam apl Terjemahan Apple. Semasa Pembentangan ucaptama WWDC, syarikat itu menunjukkan cara ini boleh digunakan untuk menterjemah keseluruhan menu restoran ke dalam bahasa yang berbeza. Anda juga boleh menjejak penerbangan atau menukar mata wang hanya dengan mengetik teks dalam foto.

Google menunjukkan cita-cita tinggi pengembangan apl Lensnya dipanggil “penjelajah pemandangan” di Google I/O, yang pada asasnya menggunakan kehebatan cariannya ke dunia nyata. Anda akan melambai kamera telefon anda merentasi rak produk dan ia akan menindankan maklumat dan penilaian pada skrin untuk membantu anda mencari pilihan yang betul. Ketua carian Google Prabhakar Raghavan memetik keupayaan untuk mencari snek tanpa kacang atau losyen tanpa bau di kedai runcit fizikal sebagai contoh.

Perlaksanaan mungkin berbeza, tetapi konsepnya serupa. Kami sudah biasa memesan makanan, teksi dan barangan keperluan rumah dengan menekan butang pada telefon kami. Kini Apple dan Google mahu menjadikan telefon kami sebagai bahagian penting dalam melaksanakan tugas tersebut di dunia nyata juga, dan kamera akan menjadi sebahagian besar daripadanya.

Google dan Apple juga telah memperhalusi visi masing-masing untuk menjadikan telefon kami sebagai hab sambungan untuk peralatan lain di sekeliling kami. Google menerangkan caranya Android 13 akan menjadikan telefon anda lebih baik dalam menyambung ke peranti lain dengan sokongan untuk gandingan pantas, penukaran audio automatik antara peranti dan keupayaan untuk menyegerakkan mesej dengan lebih mudah antara telefon dan komputer anda. Ia juga mendedahkan antara muka skrin belah baharu untuk Android Auto yang sepatutnya menjadikan berbilang tugas lebih mudah apabila anda berada di jalan raya.

Baca lagi: Apple Watch SE Baharu Kedengaran Lebih Menggembirakan Daripada Siri 8. Inilah Sebabnya

apple-carplay-wwdc-2022-preview-screenshot-0010x30m31s666.png

Antara muka CarPlay yang diilhamkan oleh iOS baharu Apple.

epal

Apple memudahkan proses mengurus peranti HomeKit dengan aplikasi rumah yang direka bentuk semula untuk iPhone. Tetapi mungkin kawasan terbesar di mana Apple merancang untuk meluaskan jangkauan iPhone adalah di dalam kereta. Syarikat itu mengusik rombakan perisian CarPlaynya yang kelihatan seperti keseluruhan sistem pengendalian untuk kereta, lengkap dengan ikon aplikasi, widget dan elemen antara muka pengguna lain yang mengingatkan iPhone dan Apple Watch.

Rumah pintar dan kereta bersambung bukanlah idea baharu. Kedua-duanya telah menjadi sebahagian daripada strategi Apple dan Google masing-masing selama bertahun-tahun. Tetapi iOS 16 dan Android 13 menjelaskan cara visi Apple dan Google untuk peranti ini harus berkomunikasi dan berinteraksi.

Memandangkan telefon pintar menjadi pautan kepada segala-galanya daripada kad kredit anda ke termostat dan kereta anda, Apple dan Google menjadikan estetikanya lebih peribadi. Apabila iOS 16 dilancarkan pada musim luruh ini, iPhone anda akan mendapat skrin kunci yang serba baharu dengan sokongan untuk widget Apple Watch-esque dan kesan foto baharu untuk imej latar belakang. Google sedang mengembangkan Bahan Anda dengan set warna prabuatan yang boleh digunakan di seluruh sistem pengendalian.

Terdapat lebih banyak lagi untuk iOS 16 dan Android 13 daripada fungsi dompet baharu, alatan kamera untuk mengimbas objek dunia sebenar dan ketersambungan yang lebih baik. Kemas kini ini bukan sahaja menandakan betapa pentingnya telefon dalam kehidupan dalam talian dan luar talian kami, ia juga menunjukkan ke mana arah tuju industri seterusnya.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this amazing material

Maksud iOS 16 dan Android 13 untuk Masa Depan Telefon Pintar


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/