Mari Kita Ingat Bagaimana Kelihatan Mustang Generasi Keempat

Konsep Ford Mustang

Konsep Ford Mustang “Jenner”.
Imej: Ford

Sebagai seorang kanak-kanak tahun 90-an, pada asasnya saya percaya kereta yang kelihatan terbaik menyerupai sebatang sabun. Itulah sebabnya SN95 Mustang yang asli — bukan “Tepi Baharu” menyegarkan (yang bukanlah New Edge-y sangat, mari menjadi nyata) — telah tua dengan baik di mata saya. Saya menganggap pendapat saya sebahagiannya adalah reaksi terhadap sikap kereta penumpang yang semakin gelisah sejak 20 tahun yang lalu, tetapi itu tidak berlaku di sini mahupun di sana.

Saya meningkatkan ingatan Mustang generasi keempat kerana saya baru-baru ini merentasi trio reka bentuk pra-pengeluaran yang entah bagaimana saya terlepas ketika Ford membangkitkannya semula pada tahun 2013. Ini bukan perkara baru kepada pengikut setia Mustang, tetapi ia tetap menarik untuk diteliti, kerana tiada yang lebih menarik daripada apa yang mungkin berlaku.

Anda mungkin sudah tahu bahawa SN95 adalah projek yang tidak dirancang untuk Ford. Pada akhir tahun 80-an, pembuat kereta itu begitu yakin Probe baharu bahawa ia bertujuan untuk memecat Mustang secara senyap-senyap dengan model badan Fox generasi ketiga. Lebih teruk lagi, ia tidak menyangka orang akan sebegitu sedihnya.

Ford Mustang

Ford Mustang “Schwarzenegger”
Imej: Ford

Itu, tentu saja, tidak berlaku. Sebaik sahaja Ford belajar cinta untuk Mustang masih kuat, jurutera terpaksa bekerja lebih atau kurang dengan apa yang mereka ada dalam platform Fox, manakala pereka melakukan apa yang mereka boleh untuk menghiasi tulang lama itu dengan cara yang segar dan berpandangan ke hadapan.

Itu menghasilkan tiga cadangan luar – bernama “Jenner,” “Schwarzenegger” dan “Rambo” – dari mesra kepada penampilan yang agresif. Schwarzenegger, yang dilihat di atas, akhirnya mendapat lampu hijau, dan pengeluaran Mustang yang kami perolehi hampir menyerupai konsep ini kecuali untuk sedikit perubahan pada fascia hadapan bawah.

Ford Mustang

Ford Mustang “Jenner”
Imej: Ford

Bagi reka bentuk yang ditolak, mereka kelihatan sangat berbeza antara satu sama lain sehinggakan mereka mungkin juga datang dari jenama yang berbeza. Di padang Jenner kita melihat permukaan bulat dan sifat tidak menyerang secara umum yang akan mentakrifkan kebanyakan barisan Blue Oval pada tahun 90-an, dengan kereta seperti Taurus “Ovoid” dan Escort ZX2. Ia lebih terpelihara daripada pengeluaran SN95.

Ford Mustang

Ford Mustang “Jenner”
Imej: Ford

Yang berkata, sekarang kita telah mendapat sedikit jarak dari masa apabila setiap kereta baharu kelihatan seperti ini, saya benar-benar menggali reka bentuk Jenner. Ia mempunyai sedikit Cadillac Catera/Opel Omega pada lampu hadapan. Terdapat kesukanan halus dalam cara tudung bercantum dengan spatbor yang menyala, yang, ditambah pula dengan garis potong tunggal yang tidak terputus yang menjangkau dari penutup geladak melalui profil, semuanya digabungkan untuk penampilan yang sangat bersih dan kacak, jika terkawal.

Ford Mustang

Ford Mustang “Rambo”
Imej: Ford

Rambo, sebaliknya, kelihatan seperti reptilia asing beberapa saat sebelum ia menyerang anda. Ia lebih sibuk dan tidak masuk akal, dengan “gigi” di bawah lampu kabus dan jurang antara tepi mengekor tingkap sisi dan tiang B, membayangkan sepasang bolong kedua. Spoiler kecil yang menyatukan dua lampu belakang gergasi salutan itu akan menjadi sangat luar biasa pada masa itu juga.

Ford Mustang

Ford Mustang “Rambo”
Imej: Ford

Yang ini lebih angkat balik daripada coupe, dan jauh lebih sedikit pejalan kaki daripada dua cadangan yang lain. Walaupun saya menghargai kesederhanaan SN95 terakhir yang akhirnya kami perolehi, konsep Rambo memberikan rasa mendesak dan kepentingan kepada Mustang, seolah-olah Ford membidik Dodge Viper yang lebih rakus dan jahat. Saya tertanya-tanya apakah kereta kuda itu mungkin telah berkembang menjadi hari ini jika model gen keempat kelihatan seperti itu.

Akhirnya, pengurusan Ford memutuskan untuk memilih cadangan Schwarzenegger tengah jalan — jenis kompromi yang anda harapkan daripada Tiga Besar pada tahun 90-an. Selebihnya adalah sejarah. Yang membawa kita kepada soalan terakhir saya: Mana antara tiga yang paling anda suka?

We want to thank the author of this short article for this incredible material

Mari Kita Ingat Bagaimana Kelihatan Mustang Generasi Keempat


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/