Mark Zuckerberg mempunyai begitu banyak prototaip set kepala VR untuk ditunjukkan kepada kami

Bahagian Makmal Realiti Meta telah mendedahkan prototaip baharu dalam peta jalannya ke arah grafik realiti maya yang ringan dan hiper-realistik. Kejayaan ini masih jauh dari sedia untuk pengguna, tetapi reka bentuk – dengan nama kod Butterscotch, Starburst, Holocake 2, dan Mirror Lake – boleh menambah set kepala yang langsing dan menyala terang yang menyokong perincian yang lebih halus daripada paparan Quest 2 semasanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg dan ketua saintis Reality Labs Michael Abrash, bersama ahli Reality Labs yang lain, membentangkan hasil kerja mereka di meja bulat maya minggu lepas. Acara ini memfokuskan pada reka bentuk yang Meta rujuk sebagai “mesin masa”: bukti besar konsep yang dimaksudkan untuk menguji satu ciri khusus, seperti lampu latar yang sangat terang atau skrin resolusi super tinggi. “Saya rasa kita sekarang berada di tengah-tengah langkah besar ke hadapan ke arah realisme,” kata Zuckerberg kepada pemberita. “Saya tidak fikir ia akan menjadi begitu lama sehingga kita boleh mencipta adegan dengan kesetiaan yang sempurna.” Teknologi paparan bukan satu-satunya bahagian teka-teki yang tidak dapat diselesaikan, tetapi ia adalah kawasan di mana penyelidikan perkakasan VR intensif Meta memberinya peluang.

Dinding reka bentuk prototaip daripada Meta Reality Labs

Zuckerberg mengulangi rancangan untuk menghantar set kepala mewah dengan nama kod Projek Cambria pada 2022, berikutan permulaannya pengumuman tahun lepas. Cambria menyokong VR penuh serta realiti campuran, terima kasih kepada kamera resolusi tinggi yang boleh menghantar suapan video ke skrin dalaman. Ia juga akan dihantar dengan penjejakan mata, ciri utama untuk set kepala Meta masa hadapan. Dari situ, Zuckerberg berkata Meta sedang merancang dua baris set kepala VR: satu yang akan kekal murah dan memfokuskan pengguna, seperti Quest 2 hari ini, dan satu yang akan menggabungkan teknologi terbaharu syarikat, yang bertujuan untuk pasaran “prosumer atau gred profesional”. . Itu menjejaki dengan laporan bahawa syarikat itu sudah merancang kemas kini kepada Cambria dan Quest 2, walaupun prototaip tersebut tidak dibincangkan semasa panggilan.

Set kepala VR hitam dengan paparan resolusi tinggi tersuai.

Prototaip set kepala definisi tinggi Butterscotch.

Set kepala VR Meta terletak di sebelah yang berasingan barisan cermin mata pintar realiti tambahan, yang bertujuan untuk menayangkan imej ke dunia nyata dan bukannya menyekatnya dengan skrin. Meta baru-baru ini mengurangkan pelancaran daripada cermin mata AR generasi pertamanya, dan secara amnya, skrin VR telah mencapai pengguna dengan lebih pantas daripada hologram AR. Tetapi prototaip Meta menunjukkan sejauh mana syarikat fikir ia telah meninggalkan untuk pergi.

Butterscotch ialah percubaan pada paparan set kepala berkualiti hampir retina — sesuatu yang anda boleh temui dalam set kepala mewah daripada syarikat seperti Varjo, tetapi bukan barisan Meta semasa. Reka bentuk ini “tidak boleh dihantar” dan memerlukan kira-kira separuh medan pandangan 110 darjah Meta Quest 2. Tetapi ia menawarkan kira-kira 2.5 kali resolusi Quest 2 (lebih kurang) 1832 x 1920 piksel setiap mata, membenarkan pengguna membaca garis penglihatan 20/20 pada carta mata. Zuckerberg berkata ia menawarkan kira-kira 55 piksel setiap bidang pandangan, sedikit kurang daripada standard retina 60 piksel setiap darjah Meta dan sedikit lebih rendah daripada Varjo 64 piksel setiap darjah.

Set kepala VR gaya teropong besar.

Prototaip set kepala Starburst.

Starburst lebih kurang boleh dihantar berbanding Butterscotch tetapi menguji peningkatan yang sama mengagumkan. Reka bentuk besar menggunakan lampu berkuasa — memerlukan pemegang untuk menyokong beratnya — dan menghasilkan pencahayaan julat dinamik tinggi (HDR) dengan kecerahan 20,000 nit. “Yang ini sangat tidak praktikal untuk dipertimbangkan sebagai hala tuju produk untuk generasi pertama, tetapi kami menggunakannya sebagai tempat ujian untuk penyelidikan dan kajian lanjut,” kata Zuckerberg. “Matlamat semua kerja ini adalah untuk membantu kami mengenal pasti laluan teknikal mana yang akan membolehkan kami membuat penambahbaikan yang cukup bermakna sehingga kami boleh mula mendekati realisme visual.”

Holocake 2 bergerak ke arah yang bertentangan, meneroka pilihan Meta untuk menjadikan set kepala VR lebih nipis dan ringan. Ia adalah pengganti kepada reka bentuk 2020 yang dibina pada optik holografik, teknik lenturan ringan yang membolehkan panel hampir rata berdiri untuk kanta biasan yang tebal. Hasilnya mungkin nipis seperti cermin mata hitam, tetapi Meta masih berusaha membangunkan sumber cahaya serba lengkap yang akan memberi kuasa kepada mereka – hampir pasti laser, bukan OLED yang biasa digunakan hari ini. “Kami perlu melakukan banyak kejuruteraan untuk mencapai laser berdaya maju pengguna yang memenuhi spesifikasi kami: yang selamat, kos rendah dan cekap serta boleh memuatkan set kepala VR yang tipis,” kata Zuckerberg. “Sejujurnya, setakat hari ini, juri masih mencari sumber laser yang sesuai.”

Pembentangan turut membincangkan Half Dome, satu siri prototaip yang telah lama dijalankan yang boleh mengalihkan satah fokus bergantung pada tempat pengguna mencari. Optik varifokal ini bermula sebagai sistem mekanikal yang kikuk pada 2017 dan kemudiannya bertukar kepada pelbagai kanta kristal cecair, dan menurut penyelidikan Meta dalaman, mereka boleh mencipta ilusi kedalaman yang lebih meyakinkan (dan selesa secara fizikal) dalam VR.

Prototaip set kepala VR nipis dilihat dari sisi

Prototaip Holocake 2.

Meta menyifatkan teknologi Half Dome sebagai “hampir bersedia untuk masa utama” pada tahun 2020, tetapi hari ini, Zuckerberg lebih diukur. “Perkara ini agak jauh,” katanya sebagai menjawab soalan mengenai ulasan “masa utama”. “Kami sedang mengusahakannya, kami benar-benar mahu memasukkannya ke dalam salah satu set kepala yang akan datang, saya yakin kami akan melakukannya pada satu ketika, tetapi saya tidak akan mengumumkan apa-apa hari ini.”

Makmal Realiti akan membincangkan lebih banyak penyelidikan, termasuk cara menangkap rakaman dunia sebenar dengan lebih tepat untuk realiti campuran, di pameran dagangan SIGGRAPH Ogos.

Reka bentuk di atas wujud sebagai perkakasan sebenar yang Zuckerberg pamerkan secara ringkas semasa acara itu. Tetapi Meta juga mendedahkan satu prototaip, dipanggil Mirror Lake, yang pada asasnya bercita-cita tinggi dan tidak pernah dibina. Reka bentuk kelihatan lebih seperti sepasang cermin mata ski daripada perkakasan Quest yang besar Meta, dan ia akan menggabungkan optik nipis Holocake 2, keupayaan HDR Starburst dan resolusi Butterscotch. “Ia menunjukkan rupa sistem paparan gen seterusnya yang lengkap,” kata Abrash.

Selain daripada ciri ini, Mirror Lake akan menyertakan paparan menghadap ke luar yang menayangkan imej mata pengguna, mengurangkan rasa pemisahan fizikal untuk orang di luar set kepala. Meta menunjukkan ciri yang agak luar biasa ini dalam prototaip tahun lepasdan ia mungkin bukan satu-satunya syarikat yang berminat dengan konsep itu: Apple dilaporkan telah mempertimbangkan ciri yang serupa untuk alat dengar yang dikhabarkan. Idea ini disesuaikan untuk dunia realiti campuran di mana Meta mempunyai mempertaruhkan banyak masa depannya — tetapi hari ini, syarikat itu menekankan langkah-langkah tambahan di sepanjang perjalanan.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Mark Zuckerberg mempunyai begitu banyak prototaip set kepala VR untuk ditunjukkan kepada kami


Explore our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/