Memandu supercar hibrid plug-in baharu McLaren, 2023 Artura

Besarkan / Anda mungkin fikir ini kelihatan seperti McLaren yang lain. Tetapi Artura ialah reka bentuk bersih dengan rangkaian kuasa EV hibrid plug-in baharu. Dan jumlah keluaran sebanyak 671 hp.

McLaren

Sejak pelancaran McLaren MP4-12C pada 2011, semua kereta jalan syarikat pada asasnya telah menggunakan varian berbeza bagi enjin V8 yang sama dan versi serupa bagi casis monocoque gentian karbon yang sama. Tetapi 11 tahun adalah masa yang lama dalam kitaran hayat platform automotif, dan kini pembuat kereta super Britain itu mempunyai mainan baharu berkilat yang dipanggil Artura.

Ia adalah reka bentuk yang bersih, dikuasakan oleh rangkaian kuasa EV hibrid plug-in dengan enjin V6 serba baharu yang ditambah dengan motor elektrik hibrid, dengan bahagian dalaman yang mungkin terbaik bagi mana-mana McLaren setakat ini dan rakit peningkatan teknologi yang sepatutnya meningkatkan pengalaman tanpa menjejaskan penglibatan pemandu. Dan tidak seperti PHEV terakhir McLaren, berjuta-juta dolar P1Artura menggantikan jenama sebelumnya supercar peringkat permulaan, 570jadi ia bermula pada (munasabah untuk McLaren) $233,000.

Monokok baharu

Mungkin mengejutkan bagi sebuah syarikat yang mempelopori penggunaan casis gentian karbon dalam Formula 1 dan sekali lagi dengan kereta jalan raya F1 pada tahun 1993, McLaren Automotive secara sejarah telah menguncupkan pengeluaran tab monocoque gentian karbonnya kepada sebuah syarikat Austria bernama CarboTech. Tetapi dengan kemunculan platform baharu ini, yang dipanggil McLaren Carbon Lightweight Architecture (MCLA), kerja itu sedang dilakukan secara dalaman di kemudahan baharu di Sheffield di utara England.

Bagi mata yang tidak terlatih seperti saya, tab MCLA gentian karbon telanjang yang dipamerkan kelihatan hampir sama dengan McLaren MonoCells sebelum ini. Tetapi McLaren berkata keseluruhan geometri adalah baharu, begitu juga dengan jenis gentian karbon, resin, dan teras struktur. Selain melindungi penghuni, tab itu juga melindungi pek bateri hibrid dalam sel keselamatan yang berasingan, tetapi beratnya hanya 181 lbs (82 kg).

Subframe aluminium digandingkan dengan hadapan dan belakang monocoque. Logam itu jauh lebih murah daripada gentian karbon dan oleh itu menjadikan struktur ranap boleh ubah bentuk lebih mudah diperbaiki atau diganti. Suspensi yang melekat pada subframe belakang adalah reka bentuk baharu juga, dan kini merupakan persediaan berbilang pautan dan bukannya menggunakan dua tulang hajat yang pernah kita lihat dalam McLaren sebelumnya.

Ini ialah monocoque gentian karbon MCLA baharu.
Besarkan / Ini ialah monocoque gentian karbon MCLA baharu.

Jonathan Gitlin

Aspek baharu ketiga MCLA, kami diberitahu, ialah seni bina elektrik berasaskan Ethernet baharu. Ia lebih elegan daripada yang anda dapati dalam kebanyakan kereta semasa, menukar berdozen modul kotak hitam diskret untuk empat pengawal domain yang disambungkan oleh gerbang pusat.

Seni bina elektrik baharu ini adalah berita baik kerana ia membenarkan beberapa ciri bantuan pemandu lanjutan (ADAS), termasuk kawalan pelayaran adaptif, dan ia boleh mengendalikan kemas kini melalui udara. Seni bina juga mengurangkan jisim kabel yang diperlukan sebanyak 10 peratus dan volum pembungkusan sebanyak 25 peratus.

Artura dilengkapi dengan teknologi terkini Pirelli, Cyber ‚Äč‚ÄčTyre. Saya meneroka teknologi ini dengan lebih mendalam tahun lepas; ia menggunakan Bluetooth bertenaga rendah untuk memberikan kereta sentiasa hidup, suhu tayar segera dan bacaan tekanan yang lebih tepat daripada sistem pemantauan tekanan tayar yang dipasang injap.

Inilah rupa sebenarnya penderia tayar siber Pirelli.
Besarkan / Inilah rupa sebenarnya penderia tayar siber Pirelli.

McLaren

Dengan berat kerb 3,303 lbs (1,498 kg), Artura sebenarnya lebih ringan daripada McLaren GT yang kami uji beberapa tahun laludan ia lebih kurang sama dengan 570S yang digantikannya, walaupun terdapat penambahan sistem hibrid.

We want to say thanks to the author of this post for this awesome web content

Memandu supercar hibrid plug-in baharu McLaren, 2023 Artura


You can find our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/