Mendapat Peranti Penstriman? Anda Perlu Menukar Tetapan Ini SEGERA

Orang ramai menstrim kandungan pada mereka TV setiap masa. Ini adalah salah satu cara terbaik untuk seisi keluarga menonton rancangan dan filem daripada kegemaran anda perkhidmatan penstrimanseperti Netflix, Hulu dan HBO Maks. Tetapi peranti penstriman daripada Roku, Google Chromecast, Amazon dan epal mempunyai kelemahan: Platform perisian mereka selalunya menjejaki apa yang anda tonton disebalik tabir.

Logo CNET Tech Tips

Setiap jurusan TV pintar platform penstriman menangkap data tontonan anda. Pembuat perisian dan perkakasan — daripada penstriman baharu anda melekat pada TV anda sendiri — menggunakan data tersebut untuk “memperbaiki” produk dan perkhidmatan yang mereka tawarkan, dengan menyesuaikan pengesyoran rancangan dan iklan yang mereka paparkan kepada anda, contohnya. Walaupun itu berkemungkinan mengecewakan, iklan membantu mengurangkan harga apabila anda membeli yang baharu tongkat penstriman.

Walaupun kami telah membuat liputan sebelum ini tetapan privasi untuk TV sendiri, untuk cerita ini kami menyemak semua perisian terkini pada peranti penstriman daripada Amazon, Roku, Google dan Apple.

Inilah yang kami temui dan perkara yang boleh anda lakukan mengenainya pada pemain penstriman baharu anda.

Keutamaan dengan Data Penggunaan Peranti ditetapkan kepada Hidup

Sarah Lord/CNET

Amazon Fire TV Stick

Amazon memberitahu CNET bahawa ia mengumpul maklumat terhad tentang penggunaan aplikasi pihak ketiga oleh pelanggan di Fire TV. “Kami mengumpul data tentang kekerapan dan tempoh penggunaan apl di Fire TV (iaitu, apabila pelanggan membuka atau menutup aplikasi), yang membantu dengan penambahbaikan perkhidmatan dan peranti. Kami tidak mengumpul maklumat tentang perkara yang ditonton oleh pelanggan di ketiga- apl parti di Fire TV.”

Dasar privasi Amazon mengatakan bahawa peranti Amazon anda juga “mengumpul data tentang penggunaan peranti anda dan ciri-cirinya, seperti navigasi skrin utama anda [and] pemilihan tetapan peranti (seperti bahasa peranti, saiz paparan, pilihan Wi-Fi dan Bluetooth).”

Begini cara anda mengehadkan jumlah data yang dikumpulkan Fire TV. Semua tetapan boleh didapati dengan pergi ke tetapankemudian Keutamaan, kemudian Tetapan privasi.

 • pilih Data Penggunaan Peranti dan matikan tetapan ini.
 • Pergi ke Kumpul Data Penggunaan Apl dan matikan tetapan ini.
 • Pilih Iklan berasaskan minat dan matikan tetapan ini.

Kini, peranti Amazon Fire TV anda tidak akan dapat menjejak data anda untuk tujuan pemasaran atau dapat melihat kekerapan dan tempoh penggunaan apl yang dimuat turun anda. Ia juga tidak akan memberi anda pengiklanan yang disasarkan, tetapi ia masih mempunyai iklan. Untuk butiran lanjut semak Soalan Lazim tetapan privasi Amazon.

Tetapan Privasi Chromecast dengan Penggunaan dan Diagnostik ditetapkan kepada Hidup

Sarah Lord/CNET

Google Chromecast dengan Google TV

Google mempunyai satu dasar privasi merentas produk syarikat, yang memperincikan data yang dikumpulnya untuk menjual iklan atau mengesyorkan kandungan lain seperti video YouTube.

Data yang dikumpul termasuk istilah yang anda cari, video yang anda tonton, tontonan dan interaksi dengan kandungan dan iklan, maklumat suara dan audio apabila anda menggunakan ciri audio, aktiviti pembelian, orang yang anda berkomunikasi atau berkongsi kandungan, aktiviti di tapak pihak ketiga dan aplikasi yang menggunakan perkhidmatan kami.

Google mengatakan bahawa Google Chromecast sebagai platform tidak melakukan ACR atau memantau kandungan tertentu yang ditonton oleh pengguna.

Berikut ialah cara untuk mengawal data pada Google Chromecast dengan Google TV.

 • Menuju ke tetapan dan tatal ke bawah ke bahagian yang dilabelkan Privasi. Di sana anda boleh mengakses tetapan untuk Lokasi, Penggunaan dan Diagnostik dan Iklan. Terdapat juga bahagian untuk tetapan akaun yang menampilkan Google Assistant serta Pembayaran dan Pembelian. Akhir sekali, bahagian tersebut mempunyai tetapan apl yang membolehkan anda mengawal Kebenaran Apl, Akses Apl Khas dan Keselamatan dan Sekatan.
 • klik Penggunaan dan diagnostik dan pastikan tab itu dimatikan. Ini bermakna anda tidak lagi menghantar maklumat diagnostik kepada Google.
 • klik Iklandan Tarik Diri daripada Pemperibadian Iklanuntuk menghalang apl daripada menggunakan ID anda untuk membina profil iklan yang diperibadikan.
 • Untuk mengurus data lain yang Google ada pada anda, seperti YouTube dan sejarah carian serta data web dan aktiviti, pergi ke myactivity.google.com.
Tetapan Privasi Roku dengan Pengiklanan dipilih

Sarah Lord/CNET

Roku

Dasar privasi Roku menyatakan bahawa syarikat akan mengumpulkan “sejarah carian anda, hasil carian, maklumat audio apabila anda menggunakan ciri yang didayakan suara, saluran yang anda akses (termasuk statistik penggunaan seperti saluran yang anda akses, masa anda mengaksesnya dan berapa lama anda berbelanja untuk melihatnya), interaksi dengan kandungan dan iklan, serta tetapan dan pilihan.”

Roku mengatakan bahawa ia berkongsi data dengan pengiklan “termasuk iklan yang anda lihat dalam Saluran Roku dan Saluran Pihak Ketiga, serta iklan yang disertakan dalam kandungan yang anda lihat melalui antena Roku TV dan peranti yang disambungkan.”

Berikut ialah perkara yang anda perlu lakukan untuk mengehadkan atau melumpuhkan beberapa penjejakan.

 • Dari menu Roku utama, buka tetapan dan menuju ke Privasi.
 • Untuk Mengiklankanpastikan bahawa kotak Hadkan penjejakan iklan disemak. Ini menghalang Roku daripada memperibadikan iklan dan berkongsi data tontonan daripada saluran penstriman untuk tujuan pengukuran. Roku akan memberitahu penyedia saluran bahawa anda memilih untuk tidak mempunyai iklan yang diperibadikan, tetapi menurut Roku, terpulang kepada penyedia jika mereka menghormati pilihan anda atau tidak. Begitu juga, “Hadkan Penjejakan Iklan” tidak akan menghalang saluran individu, seperti Hulu atau Netflix, daripada mengumpul data mereka sendiri mengenai penggunaan anda atau menyampaikan maklumat tersebut kepada pihak lain.
 • Untuk peranti Roku yang disertakan dengan mikrofon terbenam dalam alat kawalan jauh, anda boleh pergi ke Mikrofon dan kemudian Akses Mikrofon Saluran untuk memilih cara saluran mendapat akses kepada mikrofon. Anda sentiasa boleh membenarkan mereka mengakses, tidak membenarkan mereka mengakses atau mempunyai pop timbul gesaan dan meminta kebenaran untuk mengakses mikrofon. Dengan butang Kebenaran Saluran, anda boleh mengurus kebenaran untuk setiap saluran individu.
Tetapan privasi Apple TV dengan Kongsi Analitis Apple TV ditetapkan kepada Mati

Sarah Lord/CNET

Apple TV

Dasar privasi Apple mengatakan bahawa syarikat itu mengumpul maklumat daripada Apple ID anda terutamanya supaya anda boleh menyambung dengan lancar di mana anda berhenti pada peranti lain. Maklumat yang dijejaki termasuk “kandungan yang anda mainkan, semasa anda memainkannya, peranti yang anda mainkan dan dari mana kandungan yang anda jeda atau berhenti menonton. Kami juga mengumpul sejarah terperinci semua aktiviti main balik untuk Apple TV saluran dan Apple TV Plus.”

Ia juga menyatakan bahawa syarikat itu berkongsi beberapa maklumat dengan rakan kongsi yang “bekerjasama dengan Apple untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kami, membantu Apple memasarkan kepada pelanggan dan menjual iklan bagi pihak Apple untuk dipaparkan di App Store dan Apple News and Stocks.”

Tetapi tidak seperti yang lain dalam senarai ini, Apple sentiasa bertanya sama ada anda mahu apl individu menjejaki penggunaan anda pada kali pertama anda menggunakannya. Anda boleh menghalang setiap apl daripada melihat data anda dengan mengklik tidak setiap kali ini muncul.

Dan Apple mempunyai beberapa lagi tetapan privasi yang boleh anda ubah. Begini cara mencarinya:

Pertama, anda perlu mencari dan klik pada ikon tetapan. Tekan Tab umumkemudian tatal ke bawah ke Privasi. Menu Privasi menampilkan Perkhidmatan Lokasi, Penjejakan, Foto, Bluetooth, HomeKit, Media dan Apple Music serta Pengguna Apple TV.

 • Klik pada Penjejakan dan pastikan itu Benarkan Apl Bertanya untuk Menjejak ialah hidup.
 • Kembali ke Privasi menu. Anda akan melihat bahagian berasingan yang dipanggil Analitis dan Penambahbaikan.
 • Ubah Kongsi Analitis Apple TV kepada Mati.
 • Ubah Tingkatkan Siri dan Dikte kepada Mati.

Anda kini telah mengehadkan Apple daripada menjejak analitis anda dan menggunakan data anda untuk meningkatkan Siri atau imlak.

Pembetulan, 15 Julai: Versi awal cerita ini salah menyatakan bahawa peranti penstriman ini menjejaki perkara yang anda tonton dengan pengecaman kandungan automatik, iaitu perisian yang mengecam imej pada TV anda. Tiada satu pun daripada empat platform ini menggunakan ACR pada peranti penstriman, walaupun sesetengah TV pintar yang menjalankan platform ini menggunakan ACR.

We would like to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Mendapat Peranti Penstriman? Anda Perlu Menukar Tetapan Ini SEGERA


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/