Mengapa saya membuang monitor dwi saya untuk paparan ultralebar | CNN Digariskan

Saya telah lama menganjurkan bahawa setiap orang harus mempunyai a persediaan dwi monitor, kerana dua skrin lebih baik daripada satu — terutamanya jika anda masih bekerja dari rumah. Tetapi sejak itu Alienware 34 Lengkung QD-OLED yang sangat luas tiba di depan pintu saya, dua skrin yang saya harapkan selama bertahun-tahun telah duduk di sudut mengumpul habuk.

Beralih kepada paparan ultralebar telah membolehkan saya menikmati kebanyakan faedah berbilang tugas yang sama seperti persediaan dua skrin saya sebelum ini, sambil menjadi penukar permainan literal apabila memainkan tajuk PC kegemaran saya. Dan memandangkan segala-galanya disambungkan ke satu skrin, kawasan kerja saya yang terkenal tidak kemas kini menjadi lebih bersih.

Tetapi sementara saya mungkin akan menjadi pasukan ultrawide untuk masa hadapan yang boleh dijangka, masih terdapat banyak faedah kepada dwi monitor yang anda tidak boleh dapatkan pada satu skrin gergasi. Jika anda sudah bersedia untuk menambah lebih banyak ruang paparan ke pejabat rumah anda, berikut ialah cara untuk memutuskan antara kedua-duanya.

Mike Andronico/CNN

Saya hampir selalu menyulap dua perkara serentak — mencatat nota semasa pembentangan, menulis cerita sambil membaca siaran akhbar, menghantar mesej Slack sambil mengabaikan panggilan video…senarai itu diteruskan. Jenis berbilang tugas ini sentiasa mudah pada persediaan dwi-monitor saya, tetapi ia lebih mudah pada skrin ultralebar kerana segala-galanya berada dalam pandangan terdekat saya sekaligus.

Apabila menggunakan Alienware QD-OLEDSkrin 34-inci yang lebar, saya rasa saya dapat melihat kandungan bernilai dua monitor tanpa perlu sentiasa menoleh. Ia jauh lebih segera dan mudah daripada persediaan lama saya, yang terdiri daripada a Monitor Permainan Dell 24-inci di hadapan saya dan a Monitor Acer 21 inci pergi ke tepi. Jika anda seorang editor video atau pengeluar muzik dengan garis masa yang panjang, monitor ultralebar akan membolehkan anda melihat lebih banyak projek anda sekali gus tanpa perlu kerap menatal sebelah ke sisi.

Sudah tentu, anda boleh mendapatkan dua monitor skrin lebar yang sama dan meletakkannya sebelah ke sisi untuk kebolehlihatan yang serupa, tetapi kemudian anda berhadapan dengan sempadan yang buruk betul-betul di tengah. Anda juga akan mendapat manfaat daripada konsistensi sebenar merentas keseluruhan skrin anda, manakala paparan dwi yang sepadan juga berpotensi berbeza sedikit dari segi warna dan kecerahan.

1649269669 228 Mengapa saya membuang monitor dwi saya untuk paparan ultralebar

Mike Andronico/CNN

Menggunakan monitor ultralebar untuk kerja adalah mudah; untuk permainan, ia telah menjadi satu pendedahan. Banyak moden Permainan PC dioptimumkan untuk nisbah bidang ultralebar 21:9, membolehkan lebih banyak rendaman apabila memainkan tajuk sinematik — dan beberapa kelebihan praktikal dalam tajuk yang kompetitif.

Apabila bermain Halo Infinite, tiba-tiba saya dapat melihat lebih banyak lagi medan perang sepintas lalu, menjadikannya lebih mudah untuk mengesan musuh dan rakan sepasukan (walau bagaimanapun, monitor ultralebar tidak akan meningkatkan refleks atau sasaran anda, seperti yang saya pelajari secara langsung). Aksi perlumbaan Forza Horizon 5 yang sudah cantik kelihatan lebih menakjubkan pada paparan Alienware saya, kerana saya lebih baik dapat menikmati pemandangan Mexico yang menakjubkan semasa saya melayang-layang secara melulu.

Perlu diingat bahawa tidak setiap permainan PC di luar sana menyokong mod ultralebar, dan anda masih akan bermain dalam skrin lebar standard jika anda menyambungkan konsol ke paparan jenis ini. Tetapi menggunakan monitor ultralebar telah memberi nafas baharu kepada beberapa tajuk PC kegemaran saya, dan jika anda seorang peminat permainan video PC yang serius dan mempunyai wang tunai untuk dibelanjakan, saya tidak boleh mengesyorkannya dengan cukup tinggi.

Persediaan yang lebih ringkas dan menjimatkan ruang

1649269669 936 Mengapa saya membuang monitor dwi saya untuk paparan ultralebar

Mike Andronico/CNN

Monitor ultralebar adalah bukan kecil — model paling popular berukuran 34 inci lebar, dan pilihan tertentu seperti Samsung Odyssey Neo G9 mengambil 49 inci yang luas secara mendatar. Walaupun begitu, jenis paparan ini masih boleh menjimatkan ruang dan kerumitan anda berbanding menggunakan dua skrin. Saya telah memperoleh sejumlah besar hartanah di atas meja saya sejak beralih kepada ultrawide, dan kabel biasa saya yang kucar-kacir adalah lebih kemas dengan sedikit wayar yang perlu dibimbangkan. Dan apabila anda seorang penyemak alat yang memerlukan setiap alur keluar kuasa terbuka yang mereka boleh dapatkan, bahagian terakhir itu membuat perbezaan yang besar.

Lebih banyak ruang untuk apl dan tetingkap individu

Mengapa saya membuang monitor dwi saya untuk paparan ultralebar

Mike Andronico/CNN

Walaupun monitor ultrawide bagus untuk melihat banyak perkara sepintas lalu, persediaan berbilang monitor menyediakan lebih banyak hartanah individu untuk apa sahaja yang anda buka pada setiap skrin. Saya suka menonton video semasa saya bekerja, dan video tersebut biasanya kelihatan lebih baik dalam mod skrin penuh pada monitor khusus mereka sendiri daripada dijejalkan pada separuh daripada paparan skrin lebar.

Jika anda ingin melancarkan pembentangan, panggilan video atau filem sebesar mungkin sambil melakukan sesuatu yang lain pada skrin kedua, persediaan dua monitor mungkin berfungsi lebih baik untuk anda. Begitu juga dengan pemain yang ingin bermain pada satu skrin dan melihat perkara seperti petua YouTube atau sembang Discord mereka pada skrin lain.

1649269669 182 Mengapa saya membuang monitor dwi saya untuk paparan ultralebar

Eric Ravenscraft/CNN

Jika anda mahukan pengalaman tontonan yang paling tajam untuk wang anda, anda mungkin mahu menggunakan tetapan dwi-skrin. Kebanyakan monitor ultralebar meregangkan resolusi quad HD (3440 x 1440) pada paparan 34 inci yang besar, manakala dua monitor skrin lebar tradisional 4K akan memberikan anda ketumpatan piksel keseluruhan yang lebih tinggi sesuai untuk perkara seperti penyuntingan foto atau permainan skrin tunggal.

Memandangkan berapa banyak monitor 4K yang mampu dimiliki di luar sana, anda mungkin juga boleh mendapatkan dua paparan ultra-HD untuk harga model ultralebar tunggal. Contohnya, dua $396.99 LG 32UN550-W Paparan 4K adalah kira-kira kos yang sama seperti pilihan monitor skrin besar teratas kami, $699.99 Samsung CJ791. Anda boleh menggunakan monitor ultrawide 5K seperti $1,496.99 LG 34WK95U-Wtetapi anda akan membayar banyak untuk penyelesaian tambahan.

Kebebasan untuk bercampur dan memadankan

1649269669 885 Mengapa saya membuang monitor dwi saya untuk paparan ultralebar

iStock

Mungkin faedah terbesar kepada persediaan dwi monitor ialah fleksibiliti untuk mencampur dan memadankan paparan. Anda boleh menggabungkan monitor pada saiz dan resolusi berbeza berdasarkan keperluan anda, sama ada anda mahukan paparan 4K yang besar untuk permainan dan skrin 1080p yang lebih kecil untuk melihat sembang Twitch anda, atau dua monitor quad-HD yang sepadan untuk konsistensi yang bersih.

Anda juga boleh mempunyai satu monitor dalam orientasi mendatar dan satu lagi dalam menegak, yang kedua adalah sesuai untuk perkara seperti pengekodan, menulis atau hanya melihat sebanyak mungkin peti masuk yang digeruni anda. Anda akan mempunyai kebebasan untuk meletakkan kedua-dua paparan anda pada sudut tontonan yang paling selesa, dan terima kasih kepada banyak lengan monitor dan pelekap dinding yang tersedia, akan mendapat banyak pilihan untuk mencipta persediaan yang kelihatan bersih dan sejuk.

Tiada persediaan monitor yang sempurna untuk semua orang. Sebagai tindak balas kepada a tinjauan tidak rasmi Twitter Saya katakan, sesetengah orang memuji kelancaran dan kesederhanaan paparan ultralebar, manakala yang lain menyatakan bahawa mereka menghargai keupayaan untuk mengasingkan tugas dan apl dengan lebih baik pada dua skrin. Ia benar-benar bergantung pada cara anda bekerja dan bermain.

Jika anda memutuskan untuk pergi ke laluan ultrawide, kami menyukainya Alienware 34 QD-OLED Melengkung untuk permainan, dan Samsung CJ791 ialah paparan ultrawide kegemaran kami untuk kegunaan umum. Mereka yang ingin merebut dua paparan boleh menyemak kami monitor terbaik dan monitor permainan bajet terbaik cadangan, walaupun Lenovo L24q menjadikan titik permulaan yang baik dan berpatutan untuk sebarang persediaan. Sudah tentu, anda boleh keluar semua dan menggabungkan dua paparan ultralebartetapi anda perlu menjadi jenis genius gila yang istimewa untuk itu — atau hanya sanggup membelanjakan banyak wang.We would love to thank the author of this write-up for this outstanding material

Mengapa saya membuang monitor dwi saya untuk paparan ultralebar | CNN Digariskan


Our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/