Menguji GeForce Now RTX 4080 Nvidia, platform permainan awan yang paling canggih lagi

Google Stadia ditutup semalaman, tetapi ini bukanlah penamat bagi permainan awan. Perkhidmatan penstriman GeForce Now Nvidia telah melonjakkan Stadia dan banyak pesaing lain dengan peringkat RTX 3080, dan kini, ia menyampaikan peningkatan kepada grafik RTX 4080 bersama HDR dan sokongan resolusi ultralebar.

Ini bermakna semua peningkatan prestasi biasa yang anda jangkakan untuk ditemui dengan GPU moden yang anda beli untuk PC dan kemajuan penting untuk kependaman: 240fps. Walaupun peringkat RTX 3080 lama boleh mengeluarkan pada 120fps, menggandakan kadar bingkai adalah ketara dari segi prestasi dan kependaman. Ia menjadikan GeForce Now sebagai platform permainan awan yang paling maju dan hampir seperti anda menjalankan permainan pada PC anda sendiri.

Saya telah menguji mod 240Hz kompetitif GeForce Now Ultimate baharu ini pada monitor Samsung Odyssey G7 (1440p, 240Hz) 32 inci dan rakan sekerja saya Sean Hollister telah menguji pada monitor 240Hz yang serupa. Anda memerlukan paparan 240Hz seperti ini untuk benar-benar memanfaatkan mod baharu, tetapi anda masih akan mendapat beberapa faedah kependaman walaupun pada panel 120Hz dan 144Hz terima kasih kepada teknologi Refleks Nvidia yang menilai dan mengurangkan kependaman sistem dalam permainan.

Fortnite berjalan pada 240Hz pada pelayan RTX 4080 baharu Nvidia.

Fortnite berjalan pada 240Hz pada pelayan RTX 4080 baharu Nvidia.
Imej: Tom Warren / The Verge

Mod persaingan 240Hz baharu

Saya pernah menjadi pengkritik terhadap kelewatan Stadia untuk tetikus dan papan kekunci, tetapi GeForce Now Ultimate menyampaikan jenis penambahbaikan kependaman yang hampir menipu fikiran saya untuk berfikir bahawa saya sedang bermain permainan pada PC permainan saya sendiri.

Saya kebanyakannya bermain penembak seperti Takdir 2, Counter-Strike: Serangan Globaldan Apex Legends, dan saya mendapati ia adalah titik ujian terbesar untuk kependaman permainan awan. Saya telah bermain Apex Legends, CS: PERGIdan Fortnite pada pelayan RTX 4080 Nvidia sepanjang minggu lalu. Mod 240Hz hanya berfungsi pada 1080p sekarang, dan ia hanya menyampaikan sehingga 240fps dalam permainan yang disokong. Senarai permainan yang menyokong mod 240Hz tidak begitu panjang:

  • Apex Legends
  • Counter-Strike: Serangan Global
  • Fortnite
  • Liga Roket
  • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
  • Warframe

Nvidia berkata ia merancang untuk menambah lebih banyak permainan dari semasa ke semasa dan ia juga boleh menambah Refleks dan keupayaan untuk menyokong mod 240Hz dalam permainan yang belum dilaksanakan oleh pembangun.

Yang menyatakan, Fortnite adalah yang paling mengagumkan daripada sekumpulan permainan 240Hz yang saya uji, terutamanya kerana ia menyokong semua pilihan pengesanan sinar Nvidia, DLSS, dan penambahbaikan kependaman Refleks. Permainan ini juga sesuai untuk penstriman terima kasih kepada gaya seni seperti kartun. Peningkatan kependaman adalah besar untuk pemain papan kekunci dan tetikus, dan saya mendapati sukar untuk melihat sebarang ketinggalan pada kebanyakan masa.

Ia tidak berjalan pada 240fps dengan pasti, walaupun. Dalam mod kreatif, ia sangat lancar, tetapi mudah untuk melihat kadar bingkai menurun apabila anda melompat keluar dari bas pertempuran dan meluncur ke mod battle royale. Sebaik sahaja saya berada di tanah, saya jarang melihat penurunan kadar bingkai, dan kependaman input terasa sangat mengagumkan pada kebanyakan masa.

CS:GO kebanyakannya dikunci kepada 240fps pada GeForce Now Ultimate.

CS: PERGI kebanyakannya dikunci kepada 240fps pada GeForce Now Ultimate.
GIF: Tom Warren / The Verge

Dalam Apex Legends, kependaman boleh menjadi lebih ketara semasa banyak tindakan di mana anda perlu membuat keputusan pantas, tetapi ia masih terasa lebih mengagumkan daripada semasa saya menguji pelayan peringkat RTX 3080 lebih setahun yang lalu. Dan dalam CS:PERGI, ia adalah kunci pada 240fps pada kebanyakan masa dan terasa sangat lancar.

Pelayan RTX 4080 Nvidia termasuk 64 teraflop prestasi (kira-kira lima kali ganda Xbox Series X), pengesanan sinar penuh dan DLSS 3. Mod 240Hz yang kompetitif boleh menyampaikan kependaman hujung ke hujung kurang daripada 40ms dalam sesetengah permainan, yang mengalahkan bermain Xbox Series X pada 60Hz.

Saya boleh tab antara a Fortnite sesi berjalan pada PC saya sendiri dengan RTX 4090 dan satu dalam dunia awan RTX 4080 ini, dan satu-satunya perbezaan yang ketara ialah kualiti apa yang saya boleh lihat pada skrin. Saya akan membenarkan rakan sekerja saya Sean Hollister menerangkan perbezaan visual.

Kualiti visual

Hei, saya Sean. Anda mungkin mengingati saya daripada cerita permainan awan sebelum ini seperti sebab GeForce Now baru sahaja menendang punggung Google Stadia. Saya benar-benar bersetuju dengan Tom bahawa kependaman adalah hebat; Saya benar-benar tidak pasti saya boleh membezakan perbezaan responsif antara GeForce Now dan PC permainan desktop lagi. Saya pasti menghargai hampir 30 peratus peningkatan prestasi dalam saya Cyberpunk 2077juga.

Saya hanya berharap Nvidia telah membuat lonjakan besar dalam kualiti imej — kerana terdapat satu hadiah mati yang membolehkan saya melihat permainan awan setiap kali. Tom dan saya memanggilnya “jerebu” kerana itulah caranya ia nyata dalam GeForce Now. Rasanya seperti ada jerebu antara anda dan apa yang anda lihat, hampir setiap kali anda bergerak.

Mari kita ilustrasikan: berikut ialah dua tangkapan skrin yang dipangkas CS: PERGI pada 1080p dan 240fps. Pada mulanya, saya berdiri diam. Pada detik kedua, saya telah mula bergerak, seperti yang saya akan lakukan secara berterusan dalam kebanyakan permainan. Meletupkan ini imejzum masuk dan intip tekstur dinding: sangat berbeza, bukan?

Pada 1080p dan 240fps, bergerak satu inci boleh terasa seperti bertukar kepada grafik kentang.

Jika anda ingin mendapatkan lebih teknikal, ini adalah artifak mampatan imej, dan ia bukan unik untuk GeForce Now — setiap perkhidmatan permainan awan mengalaminya kerana kesemuanya perlu mengecilkan imej mereka dengan cukup kecil supaya mereka boleh menghantar 60, 120 atau malah 240 daripadanya sesaat merentasi sambungan internet anda, semuanya dalam masa yang hampir serta-merta bertindak balas terhadap pergerakan anda.

Dalam beberapa permainan, seperti Fortnite, jerebu tidak begitu ketara. Saya syak ia kerana Fortnite‘permainan yang sangat berwarna-warni; kelabu dan hitam selalunya di mana anda melihat artifak mampatan paling teruk. Tetapi ia juga sangat teruk pada resolusi 1080p, satu-satunya resolusi yang boleh anda gunakan untuk mod 240fps baharu GeForce Now. Syukurlah, ada cara untuk mengurangkan jerebu.

Bermain pada resolusi 4K mengurangkannya secara mendadak — walaupun anda tidak mempunyai skrin 4K. Disini adalah dua lagi imej bersaiz penuh CS: PERGI penstriman pada 4K kepada monitor 1080p. Dipotong, anda boleh melihat ia tidak sempurna, tetapi ia agak lebih baik, dan saya fikir ia bagus bahawa GeForce Now membenarkan anda memilih.

Kiri: berdiri diam. Kanan: bergerak.

Malangnya, 4K belum tersedia pada semua pelanggan GeForce Now lagi. Anda tidak boleh mendapatkannya di web, ini bermakna anda tidak boleh mendapatkannya pada Chromebook atau Steam Deck. Anda memerlukan Mac, Windows PC, Nvidia Shield TV atau set TV pintar terkini tertentu. Tetapi saya gembira ia adalah pilihan pada PC sama sekali – Nvidia tidak menambahnya sehingga Mei lalu, dan ia adalah cara kegemaran saya untuk menstrim permainan sekarang. Ia pastinya melompat daripada penstriman 1440p lama, seperti yang anda lihat dalam saya Kawalan gambar perbandingan di bawah.

Klik di sini untuk meletupkan ini untuk pemeriksaan lebih dekat.
Tekan di sini untuk meletupkan ini untuk pemeriksaan lebih dekat.
Imej: Sean Hollister / The Verge

Pada 4K 120, walaupun kawasan hutan paling gelap di dalam Shadow of the Tomb Raideryang kelihatan hampir tidak dapat difahami kali terakhir saya menulis tentang GeForce Now, ialah cukup jelas sekarang. Saya dapat melihat diri saya bermain sepanjang permainan dengan cara itu.

Perkara yang perlu dipertimbangkan dengan penstriman permainan

Tom di sini lagi, dan sudah tiba masanya untuk bercakap tentang kelemahan terbesar perkhidmatan GeForce Now Nvidia: ketersediaan permainan, harga dan sambungan internet. Nvidia menyokong Steam dan Epic Games Store, tetapi banyak permainan masih tidak tersedia. Penerbit seperti Bethesda dan Activision Blizzard menarik permainan mereka daripada GeForce Now, bermakna tiada satu pun daripada Fallout, The Elder Scrolls, Doom, dan Panggilan Tugas tajuk boleh didapati. Itulah kelemahan besar untuk GeForce Now Ultimate, walaupun ia adalah platform permainan awan yang paling mengagumkan setakat ini.

Harga juga menjadi penghalang untuk mengalami sama ada GeForce Now Ultimate adalah untuk anda. Google membenarkan anda menguji Stadia dengan mudah secara percuma (dengan tempoh ujian 4K yang singkat), tetapi tiada cara untuk mencuba pengalaman RTX 4080 terbaik Nvidia tanpa mendaftar untuk langganan bulanan $19.99. Itu mengecewakan kerana saya fikir ramai orang akan kagum dengan mod 240Hz baharu ini atau pun menjalankan permainan pada 120fps dalam resolusi 1440p atau 4K.

Saya mengesyaki ramai orang akan menolak $19.99 sebulan untuk penstriman permainan, tetapi saya fikir terdapat banyak nilai di sini. Jika anda membina PC yang setara, maka anda melihat pada $2,000 atau lebih dan kemudian kos tenaga untuk bermain. PC $2,000 dalam tempoh lima tahun menghasilkan sekitar $33 sebulan, dengan caj elektrik di atas. Ia sememangnya prospek yang menarik jika anda berfikir untuk menaik taraf PC anda, terutamanya apabila sebarang permainan yang anda beli melalui Steam atau Epic Games Store di GeForce Now akan sentiasa menjadi milik anda tidak kira sama ada anda melanggan.

GeForce Now Ultimate tidak akan meyakinkan pemain PC yang paling berdaya saing dan tegar untuk bertukar, tetapi itu sebenarnya bukan maksudnya. Bagi orang lain, ini terasa seperti pilihan yang menarik jika permainan anda ada di sana dan anda tidak mempunyai PC permainan buat sementara waktu atau anda tidak mahu mengeluarkan ribuan dolar sekarang untuk menaik taraf.

Nvidia melancarkan pelayan RTX 4080 baharunya sama seperti Google menutup Stadia.

Nvidia melancarkan pelayan RTX 4080 baharunya sama seperti Google menutup Stadia.
Imej: Tom Warren / The Verge

Terdapat juga masalah ketersambungan dan penggunaan data untuk dipertimbangkan.

Anda perlu berada dekat dengan pelayan Nvidia dan berharap ia telah dinaik taraf. Pelanggan utama di dalam dan sekitar San Jose, Los Angeles, Dallas dan Frankfurt, Jerman, akan menjadi yang pertama mendapat peringkat RTX 4080, dengan peningkatan berlaku setiap minggu.

Mod persaingan baharu ini juga akan memakan sekitar 13GB data sejam, jadi jika anda mempunyai sambungan internet dengan had data, maka ini mungkin bukan perkhidmatan untuk anda. Saya menguji GeForce Now Ultimate menggunakan sambungan gentian 1Gbps dengan kependaman kurang daripada 5ms ke pelayan EU West Nvidia. Ia adalah sambungan yang sempurna untuk penstriman permainan, tetapi ramai orang tidak akan bernasib baik dengan sambungan, jadi perbatuan anda mungkin berbeza-beza.

We want to say thanks to the writer of this article for this awesome web content

Menguji GeForce Now RTX 4080 Nvidia, platform permainan awan yang paling canggih lagi


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/