Meta Cambria, Pencarian 3: Apa yang Dijangkakan Daripada Alat Dengar VR Meta yang Seterusnya

The Pencarian Oculus 2 (kini dipanggil Pencarian Meta 2) telah menjadi set kepala realiti maya yang sangat berjaya dan kekal sebagai alat dengar kami peranti VR kegemaran walaupun sudah hampir dua tahun. Apakah yang akan Meta, bekas Facebook, lakukan untuk encorenya? Syarikat itu dijangka mengeluarkan empat set kepala baharu dalam beberapa tahun akan datang, menurut laporan terbaru daripada Maklumat. Satu set kepala yang diumumkan tahun lepas dipanggil “Projek Cambria” berada di geladak untuk 2022, tetapi jangan harap ia akan menjadi sekuel sebenar kepada Quest 2.

Sebaliknya, Project Cambria kelihatan seperti alat dengar hibrid AR/VR yang jauh lebih mahal dan canggih, peranti jambatan yang boleh menjadi peranti VR yang menakjubkan, tetapi juga boleh mendayakan realiti campuran menggabungkan video dari dunia nyata dengan VR melalui kamera yang dipertingkatkan.

Cambria juga akan menambah teknologi sensor baharu (terutamanya, pengesanan mata) yang boleh memperkenalkan kemungkinan baharu untuk berinteraksi dalam VR dan menghidupkan avatar anda. Tetapi penjejakan mata itu membawa persoalan tentang privasi data juga.

Berdiri sendiri, seperti Quest 2

Ya, Cambria kelihatan seperti peranti yang berdiri sendiri seperti Quest 2. Tetapi, juga seperti Quest 2, mengharapkan ia untuk menyambung secara pilihan kepada PC dan, sedikit sebanyak, telefon. Mockup reka bentuk yang dilaporkan awal menunjukkan reka bentuk yang kelihatan lebih kecil daripada Quest 2, tetapi menurut laporan terbaru The Information, bateri yang lebih besar boleh bermakna lebih berat. Meta telah pun mengesahkan set kepala akan lebih padat di mana kanta bertemu muka, menggunakan “kanta pancake” yang boleh memampatkan jarak yang diperlukan untuk mencipta kesan 3D yang meyakinkan.

Bateri yang lebih besar kelihatan seperti ia boleh diletakkan di belakang set kepala, mencipta reka bentuk yang kelihatan lebih seperti Microsoft Hololens 2, set kepala realiti tambahan, daripada cermin mata Oculus VR Meta yang sedia ada. Peranti VR seperti HTC Vive Focus 3 (dan milik Meta sendiri aksesori tali bateri untuk Quest 2) letakkan bateri di belakang set kepala juga.

Walaupun laporan baru-baru ini seperti daripada The Information memanggil Cambria sebagai “komputer riba untuk wajah anda,” mencadangkan lebih banyak kuasa serba lengkap, mengharapkan set kepala untuk menyambung dengan komputer untuk aplikasi yang lebih berkuasa seperti yang boleh dilakukan oleh Quest 2 sekarang.

Lebih banyak sensor

Mark Zuckerberg, dalam a perbualan dengan CNET tahun lepas, memberitahu saya bahawa versi pro Quest akan menumpukan pada lebih banyak teknologi penderia. Penjejakan mata dan muka sudah diketahui, tetapi ada kemungkinan Cambria akan membenarkan lebih banyak penjejakan kesihatan dan kecergasan. Kecergasan telah menjadi tumpuan utama untuk platform VR Meta, dan syarikat itu telah memperoleh a kecergasan langganan perkhidmatan yang mengukur kadar denyutan jantung melalui Apple Watch berpasangan. (The Oculus Move app menyegerak dengan Apple Health.) Meta juga dilaporkan sedang mengusahakannya jam tangan pintar sendiri.

Bagaimanakah ia akan mencampurkan realiti?

Kamera luaran Project Cambria yang dipertingkatkan akan menangkap video warna laluan, menunjukkannya pada paparan dalaman set kepala. Pencarian 2 boleh “melihat melalui” dan menunjukkan dunia luar juga, tetapi dalam suapan video hitam putih. Pencarian 2 menindih beberapa VR dengan suapan ini, seperti sempadan bilik, mencipta sejenis realiti bercampur. Jangkakan Meta Cambria untuk melakukan ini dengan lebih realistik.

saya dah sudah mencuba satu contoh teknologi ini pada set kepala VR yang sangat tinggi yang dibuat oleh syarikat Finland bernama Varjo. Varjo XR-3 menggunakan lidar dan kamera untuk mengimbas dunia sebenar; ia kemudian melapiskan VR ke dalamnya dengan cara yang boleh kelihatan hampir sama meyakinkan seperti kesan dalam set kepala AR yang dibuat oleh Microsoft dan Magic Leap. Saya menjangkakan Meta Cambria akan mencuba sesuatu yang hampir serupa.

Aspirasi Meta untuk cermin mata AR masa depan masih belum direalisasikan, tetapi Cambria akhirnya boleh menjadi kit alat untuk pembangun untuk membuat pengalaman jenis AR yang juga boleh menggunakan penjejakan tangan (dan mata).

Satu lagi gambaran Projek Cambria.

Alat dengar VR Facebook seterusnya akan mempunyai pengesanan muka dan pengesanan mata.

Facebook

Bagaimanakah penjejakan mata akan berfungsi?

Kami tidak mengetahui secara spesifik, tetapi kebanyakan penjejakan mata dalam VR berfungsi dengan cara yang sama: Kamera inframerah mengukur pergerakan mata, manakala sesetengah penjejak juga menangkap imej mata anda. Penjejakan mata melakukan beberapa perkara yang cukup berguna: Perenderan berfoveated boleh mencipta grafik yang lebih baik dengan kuasa pemprosesan yang kurang dengan hanya menunjukkan butiran resolusi tertinggi di mana fovea mata anda melihat, yang berpotensi bermakna hayat bateri atau prestasi yang lebih baik dalam set kepala yang lebih kecil.

Penjejakan mata juga boleh digunakan untuk mencipta hubungan mata yang lebih realistik untuk avatar, dan untuk digabungkan dengan penjejakan tangan dan pengawal untuk meningkatkan ketepatan kawalan. Ini juga boleh bermakna kebolehaksesan yang lebih baik untuk orang yang tidak mempunyai mobiliti penuh, hanya menggunakan kawalan mata untuk mengendalikan antara muka VR.

Meta nampaknya akan menambah kamera penjejakan muka serta penjejakan mata, yang boleh digunakan untuk memetakan emosi dan ekspresi muka ke dalam avatar. Tetapi semua penjejakan ini disertakan dengan soalan privasi tambahan. Walaupun Meta telah menjanjikan ketelusan dan had kepada cara data penjejakan digunakan, Facebook sejarah daripada pengguna data penderaan meninggalkan banyak kebimbangan.

Kemungkinannya, ia tidak akan menjadi seperti konsol permainan

Jika set kepala Cambria adalah lebih daripada $800, tidak mungkin ia akan menjadi popular seperti Quest 2 sekarang. Meta nampaknya membayangkan itu bukan maksud Cambria, yang bermaksud bahawa pembangun permainan mungkin tidak tertumpu pada perkakasan baharu.

Facebook mempunyai sejarah membiayai banyak projek perjudian dan seni pada platform VRnya, tetapi nampaknya Cambria mungkin tidak mahu membuat debut baharu permainan. Sebaliknya, Meta mungkin akan menumpukan pada rangkaian luas perniagaan, latihan, kecergasan dan aplikasi AR-crossover untuk membantu membinanya penglihatan metaverse. Dalam erti kata itu, pemilik Quest 2 semasa mungkin sudah mempunyai konsol permainan VR terbaik untuk sementara waktu (sekurang-kurangnya sehingga PlayStation VR 2 tiba).

Laporan terkini Maklumat mengenai Meta Cambria mengukuhkan bahawa kekuatan terbesar set kepala ini — resolusi paparan yang lebih baik, penjejakan mata, realiti campuran laluan — akan menjadi alat untuk memajukan visi Meta untuk kerja dan masa depan VR. Lihatlah produk VR dan AR canggih yang bersaing seperti Vive Focus 3, Hololens 2 dan set kepala Varjo, di mana penggunaan profesional adalah matlamat yang jelas. Meta mempunyai kejayaan besar yang menarik minat pemain, tetapi ia akan menghadapi masa yang lebih sukar untuk meyakinkan tempat kerja untuk menggunakan teknologinya.

Pencarian 2 dan pengawal

Quest 2, dikeluarkan pada tahun 2020, masih merupakan salah satu set kepala kegemaran kami. Ia mungkin tidak akan diganti sehingga 2023.

Scott Stein/CNET

Sekiranya anda membeli Quest 2 sekarang atau menunggu Quest 3 yang akan datang?

Pengganti sebenar Quest 2 mungkin tidak akan berlaku sehingga 2023, berdasarkan laporan terkini. Quest 3 itu dijangka menjadi set kepala yang akan bersaing pada harga yang sama dengan Quest 2, dan mungkin menggantikannya, tetapi tidak pada tahun ini. Cambria, bagaimanapun, tidak dijangka menjadi alat dengar itu. Jika set kepala Cambria berharga tinggi seperti yang dikatakan Meta, ia mungkin tidak akan bersaing dengan Quest 2 untuk kebanyakan pembeli. Sebaliknya, ini mungkin lebih kepada mendorong ciri yang lebih maju (penjejakan mata, realiti bercampur, kualiti paparan yang lebih baik) yang akhirnya boleh meresap ke dalam produk yang lebih mampu dimiliki kemudian.

Pastikan konsep “Cambria” dan “Quest 3” berasingan dalam kepala anda, dan ini akan membantu anda merancang keputusan pembelian anda. Cambria mungkin hanya akan menarik minat pengguna yang berminat dan profesional dengan wang untuk dibelanjakan. Saya tidak menjangkakan mana-mana set kepala VR akan dapat bersaing dengan harga $300 Quest 2 dalam masa terdekat.

Quest 2 masih merupakan set kepala yang hebat untuk harganya, dan Meta terus mengemas kini perisian dengan ciri baharu dengan kerap. Melainkan anda seorang profesional yang tidak sabar-sabar untuk set kepala kelas atas pada apa-apa harga, anda mungkin tidak perlu menunggu apa sahaja Cambria akhirnya menjadi akhir tahun ini. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai PlayStation 5, anda mungkin mahu menunggu dan melihat apa yang PlayStation VR 2 adalah seperti.

We would love to say thanks to the author of this article for this amazing material

Meta Cambria, Pencarian 3: Apa yang Dijangkakan Daripada Alat Dengar VR Meta yang Seterusnya


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/