Meta dan Microsoft bekerjasama untuk mencipta piawaian metaverse; Apple, Google duduk di luar

Pihak yang berminat untuk menjadikan kata kunci kegemaran Ketua Pegawai Eksekutif Meta Mark Zuckerberg menjadi kenyataan pada hari Rabu mengumumkan bahawa mereka telah membentuk The Metaverse Standards Forum. Meta ialah ahli pengasas, secara semula jadi, dan nama teknologi besar seperti Adobe, Microsoft, dan Nvidia juga merupakan ahli pengasas. Keahlian awal terutamanya kekurangan penyertaan daripada Apple dan Google, walau bagaimanapun.

Forum itu, menurut pengumuman hari ini, bertujuan untuk “memupuk pembangunan standard terbuka untuk metaverse.”

“Forum akan meneroka di mana kekurangan kebolehoperasian menghalang penggunaan metaverse dan bagaimana kerja Organisasi Membangun Piawaian (SDO) mentakrif dan mengembangkan piawaian yang diperlukan boleh diselaraskan dan dipercepatkan,” kata kumpulan itu dalam pengumumannya.

Ahli pengasas lain termasuk Adobe, Epic Games, Ikea, Qualcomm, Sony, Persatuan XR dan SDO The Khronos Group, World Wide Web Consortium dan Open Geospatial Consortium.

Apple, yang dijangka mengeluarkan sebuah set kepala AR menjelang 2023, tidak mengambil bahagian. Begitu juga Alphabet, yang memiliki Google. Kedua-dua pihak telah menyertai kumpulan industri terbuka sebelum ini, termasuk Matter dan FIDO, tetapi kedua-duanya tidak mempromosikan frasa “metaverse.”

Di sebalik alat dengar AR yang tidak diumumkan (tetapi banyak dibincangkan) dikatakan sedang dalam pembangunan, Ketua Pegawai Eksekutif Tim Cook berkata peranan Apple dalam pasaran metaverse adalah “persoalan besar” dalam panggilan pendapatan Q1 2022 Apple pada Januari.

“Kami sentiasa meneroka teknologi baharu dan baru muncul… Sekarang ini, kami mempunyai lebih 14,000 aplikasi kit AR di App Store, yang menyediakan pengalaman AR yang luar biasa untuk berjuta-juta orang hari ini,” kata Cook apabila ditanya mengenai rancangan metaverse Apple, menurut kepada a Mencari Alpha transkrip. “Kami melihat banyak potensi dalam ruang ini dan melabur dengan sewajarnya.”

Google Alphabet, sementara itu, telah dipautkan kepada set kepala AR baharu sendiri. Dan AR ialah ciri yang disebut-sebut dalam pelbagai produk Google, daripada Telefon Pixel kepada perisian.

Google juga menyertai Inisiatif Piawaian VR pada 2016, seperti yang dinyatakan oleh TechCrunch, bersama-sama jenama Facebook Oculus VR ketika itu. Inisiatif ini diketuai oleh The Kronos Group, sebuah organisasi bukan untung yang menumpukan pada teknologi baru muncul yang juga menganjurkan The Metaverse Standards Forum.

Kumpulan baharu itu menyediakan keahlian terbuka secara percuma, supaya kedua-dua syarikat boleh menyertai forum metaverse secara berterusan. Tetapi dengan banyak persoalan mengenai metaverse—apa maksudnya dan bagaimana ia akan berlaku diwangkan dan disederhanakan—kami tidak terkejut bahawa beberapa nama besar dalam teknologi tidak berminat untuk mendaftar. Terdapat juga fakta bahawa Meta berkeras untuk menggunakan istilah yang sinonim dengan jenamanya sendiri.

Organisasi tersebut akan kehilangan “projek berasaskan tindakan yang pragmatik,” seperti “prototaip pelaksanaan, hackathon, plugfest dan alatan sumber terbuka untuk mempercepatkan ujian dan penggunaan piawaian metaverse,” menurut pengumuman forum. Kumpulan itu juga berkata ia akan berusaha untuk membangunkan “istilah dan garis panduan penggunaan yang konsisten.”

Tumpuan kumpulan akan berbeza-beza berdasarkan keahlian, tetapi topik berpotensi yang dikemukakan ialah “aset dan pemaparan 3D, antara muka manusia dan paradigma interaksi, seperti AR dan VR, kandungan ciptaan pengguna, avatar, pengurusan identiti, privasi dan transaksi kewangan.”

Forum Piawaian Metaverse juga menyerlahkan bidang berpotensi pengkomputeran spatial kolaboratif, termasuk AR dan VR, sudah tentu, tetapi juga “pengarangan kandungan fotorealistik, sistem geospatial, perkakas kandungan pengguna akhir, kembar digital, kerjasama masa nyata, simulasi fizikal, ekonomi dalam talian ,” dan banyak lagi.

Forum itu menjangkakan akan mengadakan mesyuarat pertamanya pada bulan Julai.

We want to thank the author of this write-up for this remarkable material

Meta dan Microsoft bekerjasama untuk mencipta piawaian metaverse; Apple, Google duduk di luar


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/