Meta mencetuskan kemarahan dengan mengecaj apl VR

Meta menghadapi tindak balas yang semakin meningkat untuk caj yang dikenakan ke atas apl yang dicipta untuk set kepala realiti mayanya, kerana pembangun mengadu tentang istilah komersial yang ditetapkan di sekitar peranti futuristik yang diharapkan syarikat akan membantu mewujudkan pasaran pengguna berbilion dolar.

Ibu bapa Facebook telah berjanji untuk membelanjakan $10 bilion setahun sepanjang dekad yang akan datang untuk “metaverse”, konsep yang sangat digembar-gemburkan menandakan dunia maya yang mengasyikkan yang dipenuhi dengan avatar.

Pelaburan itu didorong oleh keinginan untuk memiliki platform pengkomputeran seterusnya dan mengelak daripada terperangkap oleh peraturan yang ditetapkan oleh pesaing Big Tech, seperti yang dilakukan oleh Apple dan Google dengan kedai aplikasi mudah alih masing-masing.

Apple dijangka memasuki pasaran dengan mengeluarkan satu set cermin mata realiti tambahan seawal tahun ini, manakala Microsoft sedang membangunkan perkhidmatan menggunakan alat dengar realiti maya HoloLens.

Tetapi beberapa pembangun memberitahu Financial Times tentang kekecewaan mereka bahawa Meta, yang dilihat sebagai peneraju awal dalam pasaran yang baru muncul, telah mendesak model pengecasan untuk gedung aplikasi VRnya yang serupa dengan apa yang wujud hari ini pada telefon pintar. Ini walaupun ketua Meta Mark Zuckerberg sangat kritikal pada masa lalu mengenai dasar mengecaj pada kedai aplikasi mudah alih sedia ada.

“Jangan mengelirukan pemasaran dengan realiti—ini adalah pemasaran yang bagus untuk dipilih pada Apple. Tetapi ini tidak bermakna Meta tidak akan melakukan perkara yang sama,” kata Seth Siegel, ketua global AI dan keselamatan siber di Infosys Consulting. “Tiada dorongan untuk mereka menjadi lebih baik.”

“Kedai Quest” untuk Meta’s Quest 2, setakat ini set kepala VR paling popular di pasaran, mengambil potongan 30 peratus daripada pembelian digital dan mengenakan caj 15-30 peratus ke atas langganan, sama seperti yuran yang dikenakan oleh Apple dan Android.

“Tidak dinafikan terdapat perkhidmatan yang disediakan—mereka membina perkakasan yang menakjubkan dan menyediakan perkhidmatan kedai,” kata Daniel Sproll, ketua eksekutif Realities.io, sebuah syarikat permulaan realiti yang mendalam di sebalik permainan VR Tempat Membingungkan.

“Tetapi masalahnya ialah rasanya semua orang bersetuju dengan 30 peratus ini dan itulah yang kami terperangkap. Rasanya tak ada pertandingan pun. Syarikat China yang keluar dengan set kepala adalah sama. Mengapa mereka mengubahnya?”

Meta mempertahankan dasarnya, menunjukkan bahawa tidak seperti pemilik iPhone, pengguna Quest boleh memasang apl di luar gedung rasminya melalui SideQuest, gedung aplikasi pihak ketiga, atau menggunakan App Lab, gedung aplikasinya yang kurang terhad dan lebih eksperimen.

“Kami mahu memupuk pilihan dan persaingan dalam ekosistem VR,” kata Meta. “Dan ia berhasil—usaha kami telah menghasilkan pulangan kewangan yang material untuk pembangun: seperti yang kami umumkan pada awal tahun ini, lebih $1 bilion telah dibelanjakan untuk permainan dan apl di Meta Quest Store.”

Pembangun mengalu-alukan alternatif ini tetapi mengatakan kesannya adalah terhad. SideQuest telah dimuat turun hanya 396,000 kali, berbanding 19 juta untuk aplikasi Oculus, menurut Menara Sensor. App Lab, sementara itu, masih mengambil potongan 30 peratus pembelian.

Zuckerberg sebelum ini telah mengadu tentang “sewa monopoli” Apple dan menyebut “pegangan uniknya sebagai penjaga pintu pada apa yang terdapat pada telefon,” merujuk kepada proses kelulusan dan penyusunan App Store.

Itu menyebabkan Apple menuduh Meta sebagai “munafik” apabila pembuat set kepala Oculus mengumumkan pada bulan April bahawa Horizon Worlds, “pengalaman VR sosialnya,” akan mengenakan 17.5 peratus “yuran platform” di atas cukai 30 peratus ke atas pembelian digital.

Apple menambah: “Ia menunjukkan bahawa walaupun mereka berusaha untuk menggunakan platform Apple secara percuma, mereka dengan senang hati mengambil daripada pencipta dan perniagaan kecil yang menggunakan platform mereka sendiri.”

Sehingga Apple dan yang lain memasuki pasaran VR dengan cara yang lebih bersepadu, pembangun juga mengatakan Meta mempunyai keupayaan untuk bermain kingmaker dengan aplikasi dengan menjejak pantas beberapa dan menangguhkan yang lain.

Beberapa tajuk diturunkan ke kedai App Lab percubaannya, manakala beberapa tajuk terbaik—permainan kecergasan BeatSaber dan ghaibmisalnya—telah diperoleh oleh Meta.

Satu lagi titik geseran dengan pembangun ialah peralihan Meta tentang cara “membuka” gedung aplikasi VRnya.

Chris Pruett, pengarah ekosistem kandungan Meta, telah berkata bahawa pasukan VR terlibat dalam “perdebatan knockdown, drag-out, selama bertahun-tahun” sama ada gedung aplikasi harus membenarkan pembangun memuat naik kandungan mereka dengan sekatan yang agak sedikit, atau sama ada aplikasi harus ” dipilih susun” oleh syarikat dengan lebih banyak pemeriksaan—serupa dengan pendekatan Apple terhadap gedung aplikasi mudah alihnya.

Pruett berkata Meta mendapati bahawa piawaian yang longgar menyebabkan terlalu ramai pengguna kecewa dengan kandungan berkualiti rendah, jadi syarikat itu telah memilih untuk memainkan lebih banyak peranan sebagai penjaga pintu. Tetapi pemaju berkata halangan yang terhasil mungkin kurang ketelusan.

“Mendapatkan sesuatu di kedai Quest adalah menyakitkan,” kata Lyron Bentovim, ketua eksekutif Kumpulan Glimpse, kumpulan pengalaman yang mendalam. “Ia jauh lebih teruk daripada menggunakan kedai Apple atau Android.”

Rooom, platform Metaverse untuk acara 3D, berjaya sampai ke kedai Quest selepas sembilan bulan berulang-alik, manakala proses yang sama dengan Apple mengambil masa kurang daripada dua minggu, kata ketua pegawai maklumat Sebastian Gottschlich.

Devon Copley, ketua eksekutif Avatour, sebuah syarikat mesyuarat maya, berkata dia telah menghantar soalan kepada papan mesej pembangun indie untuk sokongan yang “tidak dijawab sama sekali.”

Perhubungan pembangun di Meta adalah “sepenuhnya AWOL,” kata Copley. “Ia benar-benar mengecewakan kerana pembangunan perkakasan yang menakjubkan, platform perkakasan yang hebat, dan mereka melakukan perkara yang hebat. Tetapi penglibatan pembangun mereka adalah satu fitnah.”

© 2022 The Financial Times Ltd. Hak cipta terpelihara Tidak boleh diedarkan semula, disalin atau diubah suai dalam apa jua cara.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this awesome web content

Meta mencetuskan kemarahan dengan mengecaj apl VR


You can find our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/