Microsoft menghentikan pelayar Internet Explorer selepas 26 tahun

Pengerusi Microsoft Corp. Bill Gates mengumumkan versi baharu Microsoft Internet Explorer untuk Windows XP dan bahawa Microsoft akan menyertakan teknologi Windows AntiSpyware tanpa bayaran tambahan, semasa ucaptamanya di Persidangan RSA 2005 di San Francisco, Selasa, 15 Feb. 2005. Dua peningkatan baharu itu akan membawa kepada penyemakan imbas Web yang lebih selamat menurut Gates.

Kim Kulish | Corbis Historical | Imej Getty

Microsoft berhenti menyokong penyemak imbas web Internet Explorer pada hari Rabu, menunjukkan penamat semakin hampir untuk jenama berusia 26 tahun dengan bagasi yang termasuk kes antitrust, kecacatan keselamatan dan prestasi ketinggalan. Pengguna sebaliknya akan dihalakan ke pelayar Microsoft Edge yang lebih baharu.

Walaupun Microsoft tidak memperoleh hasil secara langsung daripada penyemak imbas, Edge lalai kepada enjin carian Bing syarikat, yang melaluinya pembuat perisian dan perkakasan menjana hasil pengiklanan. Kategori itu mewakili kira-kira 6% daripada jumlah hasil Microsoft, pada hampir $3 bilion suku pertama.

Microsoft tidak akan menawarkan sokongan teknikal atau kemas kini keselamatan kepada pelanggan kerana ia lebih memfokuskan pada Edge, pelayar itu tersedia pada peranti mudah alih, Mac dan juga Linux, dan bukannya terhad kepada Windows. Microsoft mengeluarkan Edge sebagai sebahagian daripada Windows 10 pada 2015, untuk wujud bersama Internet Explorer sebagai sesuatu yang baharu dan cekap tetapi serupa dengan apa yang telah diketahui oleh pengguna Windows.

Internet Explorer masih mempunyai sekumpulan kecil penganut, walaupun, sebahagiannya kerana ia kekal sebagai satu-satunya cara untuk mencapai aplikasi web korporat tertentu. Ia tidak akan hilang lagi, walaupun ia telah bersara.

“Dalam beberapa bulan akan datang, membuka Internet Explorer akan secara beransur-ansur mengubah hala pengguna ke penyemak imbas moden baharu kami, Microsoft Edge dengan mod IE,” tulis Sean Lyndersay, pengurus besar di syarikat itu, dalam catatan blog. “Pengguna masih akan melihat ikon Internet Explorer pada peranti mereka (seperti pada bar tugas atau dalam menu Mula) tetapi jika mereka mengklik untuk membuka Internet Explorer, Microsoft Edge akan dibuka dengan akses mudah kepada mod IE. Akhirnya, Internet Explorer akan dilumpuhkan secara kekal sebagai sebahagian daripada Kemas Kini Windows akan datang, di mana ikon Internet Explorer pada peranti mereka akan dialih keluar.”

Butang “Muat Semula dalam mod IE” akan muncul dalam bar alat Edge, dan penyemak imbas akan bertanya kepada orang jika mereka ingin membuka halaman dalam mod IE pada masa akan datang, tulis Lyndersay.

“Microsoft Edge juga akan mendaftar masuk dengan pengguna setiap 30 hari untuk memastikan mereka masih memerlukan mod IE untuk tapak tersebut,” tulisnya. “Memandangkan semakin banyak tapak dikemas kini kepada piawaian moden, pengguna perlu menggunakan mod IE kurang dan enjin pemaparan moden lebih banyak.”

Sejarah ringkas Internet Explorer

Pada tahun 1995, web dengan cepat menjadi keutamaan tinggi untuk Microsoft. Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft ketika itu Bill Gates mengisytiharkan dalam a memo bahawa pembangunan web “akan menetapkan perjalanan industri kami untuk masa yang lama akan datang.” Microsoft menggabungkan Internet Explorer dalam sistem pengendalian Windows 95 secara percuma. Ia cepat mengambil masa.

Internet Explorer mendahului bahagian pasaran penyemak imbas berkat kemasukannya dalam Windows, sistem pengendalian PC yang paling banyak digunakan di dunia. Strategi itu membantu Microsoft mengurangkan penyemak imbas Navigator Netscape Communications yang akan datang.

Apabila Jabatan Kehakiman AS difailkan itu kes antitrust mercu tanda terhadap Microsoft pada tahun 1998, agensi persekutuan menyifatkan penggabungan Internet Explorer dalam Windows 95 sebagai “ikatan yang tidak sah.” Syarikat menukar syarat perjanjiannya dengan pembuat peranti untuk membenarkan mereka mengalih keluar ikon untuk penyemak imbas daripada Windows jika mereka mahu mempamerkan pelayar lain.

Isu lain menjejaskan reputasi Internet Explorer juga. Seorang pakar keselamatan berkata pada tahun 2004 bahawa adalah “bodoh” untuk menggunakan penyemak imbas. The Washington Post menerbitkan sebuah artikel di bawah tajuk “Internet Explorer Tidak Selamat selama 284 Hari pada tahun 2006.” Pada tahun 2014, berikutan pendedahan satu kecacatan, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS berkata bahawa mereka yang tidak dapat mengikuti nasihat Microsoft untuk mitigasi harus mempertimbangkan untuk menggunakan pelayar lain.

Internet Explorer tidak selalu memberikan prestasi terbaik. Kelajuan Chrome terutamanya pemerhati kagum apabila ia muncul pada tahun 2008. Itu adalah dengan reka bentuk. Apabila Google menghasilkan nilai untuk Chrome, ia memilih tiga S: kelajuan, kestabilan dan keselamatan, kata Aaron Boodman, bekas pengurus kejuruteraan Chrome.

Perbezaan prestasi dengan Internet Explorer jelas sehingga hari ini. Pengendaliannya digunakan secara meluas HTML5 bahasa penanda tidak dapat bersaing dengan Chrome, Edge atau kepunyaan epal Safari.

Pilihan digital berubah sepanjang suku abad. Telefon pintar itu menjadi teman berbilion-bilion orang, dan pada tahun 2012 Google memenangi Kelebihan dalam peperangan pelayar dengan Chrome.

Pada tahun 2020, Microsoft mengeluarkan versi baharu of Edge yang bergantung pada Chromium, projek sumber terbuka di belakang penyemak imbas Chrome Google, dan ia disertakan dengan mod Internet Explorer, membolehkan pekerja perusahaan mengakses tapak web yang direka untuk Internet Explorer di Edge. Tahun lepas, Microsoft dinasihatkan pengguna untuk beralih dari Internet Explorer ke Edge. Kini syarikat itu semakin mengurangkan kehadiran pelayar asalnya.

Kini Microsoft mahu memastikan orang yang masih menggunakan Internet Explorer akan berpindah ke Edge, yang memegang kira-kira 4% bahagian, menurut data daripada milik persendirian StatCounter. Syarikat itu akan memindahkan kegemaran, kata laluan dan tetapan daripada Internet Explorer ke Edge, tulis Lyndersay. Edge adalah, katanya, “pelayar terbaik untuk Windows.”

TONTON: Ucapkan selamat tinggal kepada Internet Explorer

We want to thank the author of this write-up for this awesome material

Microsoft menghentikan pelayar Internet Explorer selepas 26 tahun


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/