Model asas iPad Air 5 tidak mempunyai pertukaran memori walaupun merupakan keperluan untuk Pengurus Peringkat

Dengan iPadOS 16, Apple mengumumkan pelbagai ciri baharu yang eksklusif untuk iPad berdasarkan cip M1, seperti Pengurus Peringkat untuk menjalankan aplikasi dalam tetingkap dan juga pertukaran memori maya buat kali pertama pada peranti iOS. Menariknya, walaupun pertukaran memori dilaporkan adalah salah satu keperluan untuk memiliki Pengurus Peringkat, ternyata model asas iPad Air 5 tidak mempunyai keupayaan ini.

Bagi mereka yang tidak biasa, pertukaran memori maya ialah ciri yang sering digunakan oleh komputer untuk mengagihkan semula beberapa storan sebagai RAM maya apabila RAM sebenar komputer sudah digunakan sepenuhnya oleh sistem dan aplikasi. Malah Mac melakukan pertukaran memori, dan kini ciri ini akan tersedia pada iPad buat kali pertama dengan iPadOS 16.

Menurut Apple, iPadOS 16 membenarkan aplikasi yang paling mencabar menggunakan storan sehingga 16GB sebagai RAM sementara. Dan sudah tentu, di tengah-tengah kontroversi mengehadkan ciri Pengurus Pentas kepada model iPad dengan cip M1, Apple mendakwa bahawa menjalankan aplikasi iPad dalam tingkap memerlukan pertukaran memori maya yang sangat pantas, yang secara teorinya hanya boleh dilakukan dengan cip M1.

Tetapi inilah perkaranya. Seperti yang dinyatakan oleh pemaju Steve Troughton-Smith di Twitter, model asas iPad Air 5 tidak serasi dengan pertukaran memori maya. Itu mungkin kerana storan dalaman 64GB tidak mencukupi untuk menukar memori. Sebagai Apple secara senyap mencadangkan di laman webnyapertukaran memori pada iPad memerlukan sekurang-kurangnya 128GB storan sebagai tambahan kepada M1.

Ini benar-benar boleh difahami, tetapi kemudian timbul persoalan: Mengapa Apple terus mengatakan bahawa pertukaran memori maya adalah keperluan untuk Pengurus Peringkat apabila iPad Air 5 64GB, yang menyokong Pengurus Peringkat, jelas tidak mempunyai pertukaran memori maya?

Kontroversi Pengurus Pentas

model asas iPad Air 5 tidak mempunyai pertukaran memori walaupun merupakan keperluan untuk Pengurus Peringkat.

Sejak pengumuman iPadOS 16 di WWDC 2022, berbilang pengguna telah mengkritik keputusan Apple untuk mengehadkan Pengurus Peringkat kepada iPad dengan cip M1. Pasukan PR Apple dengan pantas mendapatkan eksekutif syarikat di khalayak ramai untuk bercakap tentang cara ciri tersebut memerlukan perkakasan lanjutan, tetapi sesetengah pemilik iPad Pro generasi sebelumnya masih ragu-ragu tentang keperluan ini.

Pengurus Peringkat membenarkan pengguna menjalankan sehingga lapan aplikasi serentak pada iPad. Selain itu, ia membolehkan sokongan untuk satu paparan luaran yang juga boleh digunakan untuk berinteraksi dengan berbilang aplikasi dalam tetingkap.

Keperluan cip M1 untuk Pengurus Peringkat agak boleh difahami. iPad M1 mempunyai sekurang-kurangnya 8GB RAM dan pastinya ia lebih berkuasa daripada iPad lain, tetapi nampaknya Apple boleh berusaha untuk membawa Pengurus Peringkat ke iPad lain dengan cara tertentu dan ia memilih untuk tidak melakukannya.

Inilah yang dikatakan oleh ketua kejuruteraan perisian Apple Craig Federighi dalam a temu bual baru-baru ini:

Hanya iPad M1 yang menggabungkan kapasiti DRAM tinggi dengan kapasiti yang sangat tinggi, NAND berprestasi tinggi yang membolehkan pertukaran memori maya kami menjadi sangat pantas.

Federighi menekankan bahawa Pengurus Peringkat hanya boleh dilakukan kerana pertukaran memori maya, yang tidak tersedia pada model asas iPad Air 5. Dia juga mendakwa bahawa M1 bertanggungjawab untuk animasi dan bayang-bayang apabila menggunakan Pengurus Peringkat. Sementara itu, Intel Mac yang kurang berkuasa daripada iPad akan mendapat Pengurus Peringkat dengan macOS Ventura – adakah Apple tahu betapa teruknya GPU Intel untuk menghasilkan animasi?

9to5Mac’s Take

Sebagai ditunjukkan oleh saya 9to5Mac rakan sekerja Ben LovejoyApple boleh membawa Pengurus Peringkat dengan beberapa pengehadan kepada model iPad Pro yang lebih lama, atau malah kepada iPad Air generasi ke-4.

Bekerja dengan antara muka bertingkap bukan sahaja mengenai jumlah apl yang boleh anda buka secara serentak. Secara peribadi, saya jarang membuka lebih daripada empat apl pada masa yang sama pada Mac saya, tetapi saya masih suka dapat menyusunnya mengikut cara yang saya mahu. Beberapa dengan tingkap yang lebih besar, beberapa dengan yang lebih kecil.

Jika anda berfikir tentang keadaan semasa berbilang tugas dalam iPadOS 15, setiap model iPad sudah boleh menjalankan sehingga tiga apl serentak tanpa masalah prestasi. Anda boleh mempunyai dua apl berjalan sebelah menyebelah dengan Split View dan apl tambahan berjalan dengan Slide Over – apatah lagi Picture-in-Picture dan Quick Note.

Saya agak yakin bahawa A12X dan A12Z iPad Pro dan pemilik, yang pasti membeli iPad ini dengan janji bahawa “komputer mereka seterusnya bukan komputer,” akan lebih gembira untuk mempunyai Pengurus Peringkat dengan had tiga hingga empat apl dan bukannya lapan. iPad sudah boleh melakukan ini tanpa banyak RAM, swap memori atau cip M1 yang berkuasa untuk memaparkan animasi dan bayang-bayang.

Pengurus Peringkat memerlukan iPad dengan cip M1.

Tetapi apa pendapat anda? Bolehkah Apple mengoptimumkan Pengurus Peringkat untuk bekerja dengan iPad bukan M1? Beritahu saya dalam komen di bawah.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.

Model asas iPad Air 5 tidak mempunyai pertukaran memori walaupun


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:We wish to thank the writer of this article for this amazing content

Model asas iPad Air 5 tidak mempunyai pertukaran memori walaupun merupakan keperluan untuk Pengurus Peringkat


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/