Mozilla memanggil Microsoft, Google, Apple melalui penyemak imbas

Pembuat Firefox Mozilla menyasarkan Microsoft, Google dan Apple kerana menggunakan sistem pengendalian mereka untuk mengarahkan pengguna ke penyemak imbas mereka dan menyusun dek terhadap saingan yang tidak mempunyai kelebihan OS yang sama. Seperti, sebagai contoh, Mozilla.

Mempunyai beberapa syarikat besar ini menguasai pasaran teknologi yang begitu penting – Mozilla merujuk kepada pelayar dan enjin penyemak imbas sebagai nadi web – mempunyai kesan riak monopoli yang membawa kepada beberapa pilihan untuk pengguna, penurunan dalam inovasi, kekurangan keterbukaan, dan kualiti rendah, tidak selamat kod yang ditujukan kepada kami, pemaju Firefox membuat kesimpulan baru-baru ini laporan.

Dalam “Five Walled Gardens: Why Browsers are Essential to the Internet and How Operating System are Hold them Back,” penyelidik Mozilla menulis bahawa mereka ingin mengetahui cara netizen berinteraksi dengan penyemak imbas dan cara pembuat OS menyekat pesaing dan menahan inovasi.

Cukuplah untuk mengatakan, Firefox, yang pernah dilihat sebagai hebat dan popular, bukanlah perisa bulan ini lagi. hidup desktopia masuk kira-kira tujuh peratus bahagian pasaran, berbanding Chrome 67 peratus, dan seterusnya mudah alih, ia hampir tidak mendaftar, menurut StatCounter. Jadi anda boleh melihat mengapa pembina Firefox agak kecewa. Tetapi siapa atau apa yang harus dipersalahkan atas minat yang semakin berkurangan ini?

Pendirian Moz ialah walaupun terdapat alternatif, seperti Firefox sumber terbukanya, kepada tiga penyemak imbas besar – Microsoft Edge, Apple Safari dan Google Chrome – pengguna mendapati sukar atau terlalu banyak usaha untuk menukar daripadanya, terutamanya memandangkan cara Microsoft , Apple dan Google merekayasa OS mereka – Windows, macOS dan iOS dan Android, terutamanya – untuk memastikan orang ramai terkunci. Ini mengurangkan minat terhadap penyemak imbas bersaing, yang melihat penggunaan dan usaha pembangunan yang terhad, dan tidak pernah benar-benar keluar dari tanah untuk mencabar status quo.

Lebih-lebih lagi, Google, Apple dan Mozilla adalah satu-satunya pembuat enjin penyemak imbas utama yang tinggal, satu lagi penunjuk bahawa pengguna tidak mempunyai banyak pilihan. Apple menolak enjin WebKitnya, di tengah-tengah Safari, ke pengguna Mac dan iOS sehingga apl iOS Firefox diperlukan untuk menggunakan WebKit dan bukannya enjinnya sendiri, mengatasi persaingan, pilihan dan inovasi di sana.

Untuk OS lain, Mozilla menggunakan enjin Gecko dalam Firefox. Sementara itu, Google telah berjaya memasukkan enjin Chromium Blink bukan sahaja Chrome pada desktop dan Android, tetapi juga Edge, Brave, Vivaldi, Opera dan banyak lagi, merentas pelbagai platform.

Dengan Apple memfokuskan pada ekosistemnya sendiri, menentukan walaupun enjin penyemak imbas yang mesti digunakan apl iOS, yang meninggalkan hanya Gecko dan Blink merentasi banyak platform lain. Itu, menurut Mozilla, bukanlah tawaran yang baik untuk pembangun web mahupun netizen. Enjin dominan diletakkan dengan baik untuk menentukan piawaian web masa hadapan.

Firefox memperkenalkan pembersihan kuki, percetakan bebas kekacauan, log masuk tunggal Microsoft… jadi di manakah semua pengguna?

BACA LAGI

“Penyelidikan yang kami keluarkan dengan laporan ini menggambarkan gambaran yang kompleks dengan banyak paradoks: orang mengatakan mereka tahu cara menukar penyemak imbas mereka, tetapi ramai yang tidak pernah melakukannya,” tulis pasukan Mozilla. “Ramai orang percaya mereka boleh memilih penyemak imbas mereka, namun mereka mempunyai berat sebelah terhadap perisian yang diprapasang, ditetapkan kepada lalai dan sukar untuk diubah.”

Gergasi teknologi mereka bentuk perisian mereka untuk mempengaruhi pilihan orang ramai, dan pembuat OS menggunakan teknik ini untuk memacu penggunaan penyemak imbas mereka sendiri, memusnahkan mana-mana saingan, pada pandangan Mozilla.

“Persaingan dalam pelayar dan enjin penyemak imbas diperlukan untuk memajukan inovasi, prestasi, kelajuan, privasi dan keselamatan,” kata pasukan Moz. “Persaingan yang berkesan memerlukan pelbagai pihak berkepentingan untuk menentang kuasa sebilangan kecil gergasi dan menghalang mereka daripada menentukan masa depan internet untuk kita semua.”

Selain semua ini, anda mempunyai Meta yang menggabungkan penyemak imbas Oculus berasaskan Chromenya sendiri dengan set kepala realiti mayanya, dan Amazon menggunakan enjin Blink Chromium dalam penyemak imbas yang disertakan dalam perantinya.

Masalah lama

Aduan Mozilla mengingatkan kami, dan mungkin anda juga, tentang bantahan pada tahun 1990-an ke atas Microsoft menggunakan OS Windowsnya untuk memberikan penyemak imbas Internet Explorernya kepada semua orang, memusnahkan Netscape dan melancarkan mana-mana pelayar saingan lain. Gergasi teknologi menggunakan sistem pengendalian mereka untuk memaksa pelayar web kepada pengguna adalah sesuatu yang terus muncul dari semasa ke semasa.

Baru-baru ini, Persaingan dan Pihak Berkuasa Pasaran UK pada bulan Jun berkata begitu menyelidik penguasaan pasaran Apple dan Google dalam dunia pelayar dan permainan. Pada bulan yang sama, Ketua Pegawai Eksekutif Telegram Pavel Durov tertuduh Apple menyekat pembangun web dengan menjejalkan WebKit dan Safari di kerongkong pengguna.

Mozilla mendakwa Microsoft, Apple, dan Google menyalahgunakan kekuatan pasaran mereka dengan menggabungkan penyemak imbas mereka dengan OS mereka – sekali lagi, Windows, iOS dan macOS, dan Android – dan menetapkannya sebagai lalai, dan menjadikannya membosankan bagi pengguna untuk melepaskan diri mereka daripada perisian dan pilih alternatif, jika pengguna tersebut sedar ada alternatif.

Dalam sesetengah kes, anda tidak boleh memadamkan penyemak imbas yang digabungkan. Sehingga 2020 barulah Apple menambah tetapan untuk beralih daripada Safari kepada penyemak imbas lain sebagai lalai pada iOS, dan pada masa itu anda tidak boleh menyahpasang tawaran Apple.

Satu lagi perkara yang menjengkelkan sesetengah pembuat OS lakukan ialah mencari sebarang alasan untuk mengatasi pilihan penyemak imbas pengguna, dan mengarahkan tetapan orang kembali ke penyemak imbas gergasi itu sendiri. Rampasan konfigurasi ini adalah “lebih mengerikan daripada melarang penggunaan perisian saingan,” kata penyelidik Moz.

“Ini telah berlaku pada komputer Microsoft Windows selama beberapa tahun; pengguna telah menghadapi amalan yang semakin agresif, beberapa daripadanya telah bertujuan untuk membalikkan keputusan mereka untuk menggunakan perisian bukan Microsoft, contohnya, mengatasi pilihan penyemak imbas lalai dan kembali kepada Edge,” tulis mereka.

Di samping itu, menurut Mozilla, pembangun sistem pengendalian mungkin bergantung pada pengeluar komputer, telefon dan peranti lain supaya perkakasan ini dihantar bukan sahaja dengan OS dan penyemak imbas mereka tetapi tiada penyemak imbas saingan disertakan – sesetengahnya pergi setakat menuntut pelayar saingan. dikecualikan daripada kedai aplikasi. Sebagai contoh, pembuat telefon pintar Android yang kuat Google untuk menggabungkan suite perisian Google – termasuk Chrome – dan penyemak imbas yang bersaing diberikan bahu yang dingin.

Ini penting memandangkan penggunaan tinggi kedua-dua pelayar PC dan mudah alih, menurut laporan itu. Para penyelidik mendapati bahawa 82 peratus penduduk AS yang ditinjau – dan 84 peratus di UK – menggunakan pelayar telefon pintar sekurang-kurangnya sekali sehari, dan 54 peratus hingga 88 peratus berkali-kali sehari.

“Pelayar adalah tisu penghubung antara kehidupan profesional dan peribadi kami dan dunia yang lebih besar, kerana semakin banyak aspeknya menjadi digital-diutamakan,” tulis pembuat Firefox itu.

Anda mungkin fikir ini hanya Mozilla yang pahit dan menangis kerana Firefox telah ketinggalan zaman. Tiada siapa yang memaksa anda untuk memasang atau menjalankan Chrome pada desktop bukan ChromeOS anda, contohnya, jadi kami pastinya mesti melakukannya di bawah kehendak kami sendiri.

Tetapi Mozilla kelihatan agak meyakinkan dalam kesimpulannya:

Jadi apa yang perlu dilakukan? Mozilla berkata ia sedang berusaha untuk mencadangkan beberapa penyelesaian. Ia berharap dalam beberapa bulan akan datang untuk menerbitkan cadangan tentang cara perisian boleh direka bentuk untuk mempromosikan pilihan. Maksudnya, kami mengira, mempromosikan Firefox. Ia juga mencadangkan usaha sampingan kecil ini untuk ahli politik dan pengawas…

“Pengawal selia, penggubal dasar dan penggubal undang-undang di banyak bidang kuasa boleh mengambil masa ini untuk mencipta era baharu dalam kisah internet — era yang membolehkan pengguna dan pembangun mendapat manfaat daripada pilihan, persaingan dan inovasi yang tulen.”

Memandangkan ciri Netscape dalam warisan Firefox, kami rasa kami telah mendapat but semula Netscape lwn Microsoft berpotensi untuk ditunggu lagi. ®

We wish to thank the writer of this write-up for this amazing material

Mozilla memanggil Microsoft, Google, Apple melalui penyemak imbas


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/