Muzium memasang berbilang skrin N64 GoldenEye untuk mengelakkan “penipuan skrin”

Besarkan / Satu konsol, empat paparan, sifar telatah “skrin pisah”.

Sesiapa yang ingat bermain GoldenEye 007 pada N64 mungkin ingat perlu mengambil kira “penipu skrin” yang akan melihat pada kuadran lain penembak skrin belah untuk mengukur lokasi lawan. Malah ada permainan moden yang memaksa pemain bergantung pada taktik untuk menjejaki lawan yang tidak kelihatan.

Sekarang, 25 tahun selepas itu GoldenEyepelancaran, sebuah muzium telah berjaya melakukan sesuatu terhadap penipu skrin tersebut, mencipta cara untuk memisahkan permainan GoldenEye merentasi empat skrin TV tanpa mengubah suai kartrij asal atau perkakasan N64.

Berbilang skrin GoldenEye permainan akan dipaparkan sebagai sebahagian daripada “25 Tahun GoldenEye“acara di Cambridge, England Pusat Sejarah Pengkomputeran hujung minggu ini. Bukti konsep untuk gaya permainan yang unik (dengan semua monitor dengan janggal menghadap arah yang sama) menarik perhatian melalui tweet Rabumembawa Ars untuk mendapatkan butiran lanjut tentang cara muzium itu melakukannya.

“Ia tidak elegan”

Penskala video C2-7210 ialah bit utama teknologi untuk membahagikan skrin pisah <em>GoldenEye</em>merentasi berbilang paparan.” src=”https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2022/05/splitter-300×300.jpg” width=”300″ height=”300″ /></a><figcaption class=
Besarkan / Skala video C2-7210 ialah bit utama teknologi untuk pemisahan GoldenEyeSkrin pisah merentas berbilang paparan.

Ketua Pegawai Eksekutif dan pemegang amanah Pusat Sejarah Pengkomputeran Jason Fitzpatrick memberitahu Ars idea untuk berbilang skrin GoldenEye bermula apabila beberapa pekerja di muzium membincangkan kekecewaan mereka dengan penembak orang pertama skrin belah pada konsol. “Kami bercakap mengenainya dan mereka berkata, ‘Masalahnya adalah berada pada skrin yang sama; anda hanya melihat ke bahagian atas sebelah kanan dan melihat apa yang mereka lakukan, dan anda boleh mengatasinya,'” kata Fitzpatrick. “Dan kami pergi, ‘Oh, sebenarnya, kami mungkin mempunyai cara untuk mengatasinya.’ Jadi kami hanya bermain-main dan mencubanya dan menganggap ia hanya sedikit keseronokan.”

Fitzpatrick berada dalam kedudukan yang baik untuk berpisah GoldenEyeisyarat skrin belah kerana tugas hariannya di TV Tenaga Tulen dan Alat Filem, di mana dia berkata dia sering dipanggil untuk menyediakan TV tiub sinar katod lama pada set. Ini bermakna dia “kebetulan mempunyai beberapa peralatan untuk bermain-main dengan video,” katanya.

Dalam kes ini, kunci “sedikit peralatan” ialah penimbang video C2-7210, sekeping teknologi pengeluaran video yang tidak berfungsi yang membolehkan profesional memproses isyarat video langsung dalam pelbagai cara. Itu termasuk keupayaan untuk mengezum masuk pada bahagian tertentu sehingga dua isyarat input dan kemudian meningkatkan hasil kepada output skrin penuh pada monitor atau TV lain.

Untuk berbilang skrin GoldenEyeFitzpatrick berkata dia hanya berpecah isyarat PAL N64 standard menjadi empat salinan yang sama, kemudian masukkan dua input setiap satu ke dalam dua unit penimbang. Selepas itu, anda menghalakan setiap penimbang pada kuadran berbeza bagi isyarat input dan menghantar output yang terhasil ke TV yang berbeza. Input kedua pada salah satu TV tersebut juga menerima isyarat skrin penuh yang tidak diubah suai terus daripada N64 untuk memudahkan menavigasi menu.

“Ia tidak elegan kerana pada dasarnya anda mengambil 704×576 [pixel] imej, dan anda hanya mengezum ke satu perempat daripadanya dan kemudian mengambil suku itu dan meregangkannya pada skrin penuh,” Fitzpatrick memberitahu Ars. “Walaupun kami berurusan dengan sesuatu sekitar 352×288 [pixels]beri atau terima, sebagai resolusi untuk setiap satu daripada kuadran itu, apabila ia ditarik ke skrin penuh, ia kelihatan baik-baik saja.”

Itu sebahagiannya kerana “permainan asal tidak kelihatan hebat juga” dan kerana teknologi pengimbasan garis mendatar berterusan CRT “menutup banyak dosa,” kata Fitzpatrick. “CD video lama pula adalah 352×288, jadi kami biasa menonton filem pada resolusi itu,” tambahnya.

Pemisahan isyarat jenis ini mungkin mengingatkan dinding video CRT yang besar yang kadangkala anda lihat dalam pemasangan seni atau video muzik lama. Tetapi Fitzpatrick berkata menggunakan pengawal dinding video untuk pemprosesan jenis ini “akan mengambil masa berjam-jam untuk disediakan kerana anda perlu melakukan setiap satu secara individu… anda tidak akan mempunyai kawalan yang baik untuk melakukannya dengan tepat. [split-screen] kawasan. Itu hanya akan mengambil skrin dan memotongnya kepada empat. Ia mungkin terlepas beberapa bahagian.”We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding web content

Muzium memasang berbilang skrin N64 GoldenEye untuk mengelakkan “penipuan skrin”


You can find our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/