NASA Berfikir Canoo Akan Mempunyai EV yang Berfungsi Menjelang 2023

Foto EV gaya hidup Canoo.

Fiksyen sains?
Foto: Canoo

Jika anda bertanya kepada saya apa yang dipandu angkasawan, saya akan memberitahu anda ia adalah Corvette kerana itu kereta yang dimiliki oleh setiap angkasawan Apollo. Tetapi walaupun mereka mungkin keluar untuk membeli barangan runcit dalam ‘Vette 60-an, itu bukan apa yang mereka dihantar ke pad pelancaran. Pada zaman Apollo, tugas ini diserahkan kepada sebuah motorhome Clark-Cortez yang berhias. Tetapi sekarang, NASA telah melantik pembuat EV Canoo untuk bermimpi pengangkut angkasawan untuk masa hadapan.

Dan itu adalah satu langkah yang membuat NASA salah satu daripada beberapa organisasi di luar sana yang sebenarnya berpendapat Canoo akan dapat menghasilkan kenderaan elektrik dalam masa terdekat.

Untuk konteks, Canoo tidak mempunyai perjalanan yang paling mudah dalam usahanya untuk melancarkan armada kenderaan elektrik sepenuhnya.

Firma itu menceburkan diri ke adegan permulaan EV pada 2017 dengan matlamat untuk mencipta sebuah minivan elektrik dan trak pikap yang comel berbentuk telur. Kedua-duanya akan berdasarkan platform papan selaju yang samadan kedua-duanya kelihatan seperti mereka boleh menjadi sangat baik.

Tetapi masalah tidak lama kemudian mula bergulir. Pertama, ada hubungan dengan Hyundai itu segera dibatalkan. Kemudian, hanya beberapa hari selepas mengumumkan harga untuk keretanya, Canoo telah disiasat oleh SEC selepas ia bergabung dengan Hennessy Capital Acquisition Corp.

A render of the Canoo pickup truck in a snowy forrest.

What a happy little pickup truck this might one day be.
Photo: Canoo

Next, menjadi pemergian pengasas bersamanya, Ulrich Kranzyang meninggalkan untuk menyertai Apple, dan firma itu akhirnya mengakui bahawa ia mungkin tidak akan mempunyai kereta dalam pengeluaran menjelang 2022 apabila ia mengumumkan bahawa kilangnya tidak akan dibina sehingga tahun berikutnya.

Jadi bayangkan kejutan kami apabila kami mendengar bahawa NASA telah menganugerahkan syarikat pemula yang bermasalah itu kontrak untuk dimulakan membuat kenderaan pengangkutan untuk angkasawan!

Syukurlah, untuk Canoo, NASA tidak menuntut EV berfungsi serta-merta, tetapi ia mempunyai tarikh akhir untuk permulaan untuk dihantar. Itu kerana ia memerlukan trak pengangkutan angkasawan baharu untuk pelancaran misi Artemis yang dikendalikannya.

mengikut Jadual terkini NASA, ini memberikan firma lebih daripada setahun untuk menghasilkan pengangkut angkasawan baharunya. Butiran dalam Penyata Kerja yang dikemukakan oleh NASA menunjukkan bahawa pengangkut mesti dihantar selewat-lewatnya pada Jun 2023.

Dan itu memberi Canoo 15 bulan untuk menghasilkan trak yang memenuhi keperluan NASA. Tetapi, apakah keperluan untuk pengangkut krew generasi akan datang?

Foto angkasawan ulang-alik berjalan melepasi kenderaan pengangkutan mereka.

Pembawa angkasawan sebelumnya termasuk Airstream yang ditukar.
Foto: NASA (Imej Getty)

Nah, NASA mengatakan ia mesti mempunyai ruang untuk tempat duduk lapan, yang termasuk empat fully kit-oangkasawan, pemandu, juruteknik, pengarah operasi penerbangan dan ejen keselamatan. Trak itu juga memerlukan storan yang mencukupi untuk memuatkan semua peralatan dan barangan peribadi angkasawan, dan pintu berukuran sekurang-kurangnya 24 inci untuk memuatkan krew dan semua bahagian mereka dengan selesa.

NASA juga mahu pengangkut mempunyai keselesaan makhluk seperti penghawa dingin dan penyambung kuasa di setiap tempat duduk.

Setakat ini, begitu baik. Itu tidak juga bunyinya banyak yang perlu ditanya tentang EV abad ke-21. Tetapi, sebagai Canoo belum lagi melancarkan kenderaan yang berfungsi dan sedia untuk pelangganNASA mungkin mempunyai sedikit kebimbangan tentang julat dan prestasinya.

Syukurlah, agensi angkasa lepas tidak mempunyai permintaan yang tinggi dalam hal ini.

Itu kerana trak itu hanya akan digunakan untuk mengangkut angkasawan dari kemudahan suaian ke pad pelancaran. Ia perlu membuat perjalanan ini sekurang-kurangnya dua kali pada setiap pelancaran, sekali dalam “latihan pakaian” dan sekali untuk perkara sebenar.

Oleh sebab itu, NASA hanya memerlukan Canoo EV baharu untuk mempunyai jarak 50 batu dan meminta ia boleh beroperasi sekurang-kurangnya lapan jam sehari. Memandangkan Canoo pada mulanya mendakwa EV pengeluarannya akan menguruskan jarak 250 batu, ini sepatutnya tidak membimbangkan firma itu.

Foto van konsep Canoo.

Ruang untuk lapan dan banyak ruang simpanan? Mungkin van Canoo boleh muat.
Foto: Canoo

Tetapi jelas sekali, membuat EV sebenar adalah jauh lebih sukar daripada membangunkan rendering dan prototaip.

Dan bercakap tentang rendering, Canoo kini mempunyai 30 hari untuk membangunkan reka bentuknya dan mempamerkannya kepada eksekutif di NASA. Ia kemudian akan mempunyai 30 hari lagi untuk bersetuju dengan reka bentuk muktamad yang diluluskan dan memulakan fabrikasi.

Pengangkut angkasawan elektrik yang telah siap hendaklah dihantar ke NASA “selewat-lewatnya Jun 2023” bersedia untuk Artemis melancarkan. Masa untuk bekerja di kilang itu, Canoo.

We want to give thanks to the writer of this post for this amazing content

NASA Berfikir Canoo Akan Mempunyai EV yang Berfungsi Menjelang 2023


Check out our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/