Netflix membuka studio permainan videonya sendiri sebagai sebahagian daripada pivot terkini ke dalam permainan | Perniagaan CNNPerniagaan CNN

Ia bermula dengan menghantar DVD, kemudian berkembang menjadi pengeluar dan penstriman kuasa besar. Kini Netflix nampaknya membuat pertaruhan besar seterusnya pada masa depan permainan.

Gergasi penstriman itu sedang membina studio permainan video dalaman yang pertama di Helsinki, Finland, kerana ia mengembangkan empayarnya ke atas permainan mudah alih, Netflix mengumumkan pada hari Isnin.

Berita itu datang selepas tahun yang sukar untuk Netflix

(NFLX)
yang berkata ia kehilangan pelanggan buat kali pertama dalam lebih sedekad dan telah menyaksikan sahamnya menjunam lebih daripada 60% pada 2022, di tengah-tengah a kemerosotan pasaran yang lebih luas. Walaupun beberapa baru-baru ini usaha mengurangkan kosTom Forte, penganalisis penyelidikan kanan di DA Davidson, berkata dia melihat pivot ke dalam permainan sebagai “contoh Netflix

(NFLX)
bermain serangan, bukan hanya bertahan.”

“Untuk kredit Netflix, mereka adalah pemikir jangka panjang,” kata Forte. “Jika anda berfikir tentang pangsi mereka, DVD kepada penstriman, mereka berfikir jangka panjang dan mereka bertindak jangka panjang.”

Forte menambah bahawa Netflix sangat cerdik dalam “mengenal pasti awal” bahawa permainan adalah ancaman kompetitif kepada penontonnya, memandangkan berapa banyak masa orang kini menghabiskan kedua-dua bermain dan menstrim permainan video. Segue ini juga menyediakan cara lain untuk Netflix mengewangkan beberapa francaisnya yang lebih popular, termasuk siri “Stranger Things”..

Studio permainan baharu itu akan diterajui oleh Marko Lastikka, seorang veteran dari gergasi permainan Zynga dan Electronic Arts, VP Netflix Game Studios Amir Rahimi berkata dalam catatan blog.

“Ini merupakan satu lagi langkah dalam visi kami untuk membina studio permainan bertaraf dunia yang akan membawakan pelbagai permainan asli yang menarik dan sangat menarik — tanpa iklan dan tanpa pembelian dalam apl — kepada ratusan juta ahli kami di seluruh dunia, ” Rahimi berkata.

Dia menambah bahawa Helsinki dipilih untuk menempatkan studio baharu itu kerana ia adalah “rumah kepada beberapa bakat permainan terbaik di dunia.” Awal tahun ini, Netflix memperoleh studio yang berpangkalan di Helsinki Next Games. Rahimi berkata studio baharu itu, bagaimanapun, akan dibina “dari awal.”

Pengumuman hari Isnin menjadikan jumlah studio permainan Netflix sehingga empat. Sebagai tambahan kepada pengambilalihan Next Games, syarikat itu sebelum ini telah memperoleh Night School Studio dan Boss Fight Entertainment. Rahimi dari Netflix berkata setiap studio mempunyai “kekuatan dan bidang tumpuan yang berbeza” dan bersama-sama akan membangunkan suite permainan yang pelbagai untuk pengguna Netflix.

Permainan Netflix telah disiarkan secara langsung selama lebih kurang setahun sekarang. Gergasi penstriman itu kini mempunyai 32 permainan yang telah dimuat turun kira-kira 30 juta kali di seluruh dunia, menurut data yang dikongsi dengan CNN Business pada hari Selasa oleh firma penyelidikan pasaran Apptopia.

Permainan Netflix boleh dimuat turun dan dimainkan pada peranti mudah alih termasuk telefon dan tablet Android, serta iPhone, iPad dan iPod Touch, tetapi tidak tersedia pada konsol lain pada masa ini. Tawaran terdiri daripada permainan pengembaraan retro “Stranger Things: 1984” kepada “Hextech Mayhem: A League of Legends Story.”

Pada bulan lalu, 1.63 juta orang secara purata terlibat dengan permainan Netflix setiap hari, menurut data Apptopia. Angka ini mewakili hanya sebahagian kecil daripada 220 juta pelanggan berbayar syarikat.

Dalam pengumumannya, Rahimi menegaskan: “Ia masih awal.”

“Mencipta permainan boleh mengambil masa bertahun-tahun, jadi saya berbangga melihat bagaimana kami terus membina asas studio permainan kami pada tahun pertama kami, dan berharap untuk berkongsi apa yang kami hasilkan pada tahun-tahun akan datang,” kata Rahimi.

We would love to say thanks to the writer of this post for this incredible web content

Netflix membuka studio permainan videonya sendiri sebagai sebahagian daripada pivot terkini ke dalam permainan | Perniagaan CNN


Check out our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/