Nintendo berkata peralihan kepada konsol seterusnya adalah ‘kebimbangan utama kami’ | VGC

Nintendo presiden Shuntaro Furukawa telah berkata peralihan akhirnya syarikat daripada Nintendo Switch ke platform perkakasan seterusnya adalah “kebimbangan utama” bagi syarikat itu.

Bercakap semasa Soal Jawab pelabur Jepun minggu ini (diterjemahkan oleh penyumbang VGC Robert Sephazon), Furukawa berkata syarikat itu merancang untuk mengurangkan risiko menetapkan semula 100m+ pangkalan penggunanya dengan membina “hubungan jangka panjang” dengan penggunanya, sebahagiannya melalui Akaun Nintendo dan dengan menggunakan IPnya di luar permainan.

Furukawa menjawab soalan tentang bagaimana Nintendo dapat mengekalkan jadual keluaran permainan yang kukuh enam tahun ke dalam kitaran hayat Switch, dan pendapatnya tentang peralihan ke platform perkakasan seterusnya.

Dalam sejarah baru-baru ini, Nintendo mengikuti kejayaan besarnya seperti Wii (101.6m terjual) dan DS (154m terjual) dengan pengganti yang kurang popular (Wii U menjual 13.5m dan 3DS menguruskan 75m), dan Furukawa berkata syarikat itu mengambil berat tentang pengalaman ini.

Treler gambaran keseluruhan Nintendo Switch Online + Expansion Pack

“Kami telah mengumumkan sebahagian daripada pelan hala tuju perisian kami yang dikeluarkan sehingga musim bunga akan datang,” katanya. “Tidak seperti masa lalu, kami terus mempunyai pelbagai jenis permainan yang dijadualkan untuk dikeluarkan, walaupun melebihi lima tahun keluaran. Ini kerana Nintendo Switch mempunyai pelancaran yang begitu lancar, membolehkan kami memfokuskan semua sumber pembangunan kami pada satu platform.

“Bagaimanapun, persoalan sama ada kami akan dapat beralih dengan lancar daripada Nintendo Switch kepada perkakasan generasi seterusnya adalah kebimbangan utama bagi kami. Berdasarkan pengalaman kami dengan Wii, Nintendo DSdan perkakasan lain, adalah sangat jelas bahawa salah satu halangan utama ialah cara mudah beralih dari satu perkakasan ke perkakasan seterusnya.

“Untuk membantu mengurangkan risiko ini, kami memberi tumpuan kepada membina hubungan jangka panjang dengan pelanggan kami. Walaupun kami akan terus melancarkan perisian baharu pada Nintendo Switch, kami juga akan menyediakan perkhidmatan yang turut menggunakan Akaun Nintendo dan IP lain di luar perisian permainan. Kami berhasrat untuk ini untuk membantu membina impak yang berkekalan dengan pelanggan kami.”

Furukawa sebelum ini nampaknya membayangkan perkara itu beberapa bentuk keserasian ke belakang boleh digunakan untuk konsol permainan seterusnya, untuk “mengekalkan dan mengembangkan” khalayak Switch sebanyak 100 juta lebih pengguna.

Bercakap kepada pelabur pada bulan Februari, presiden berkata mengenai rancangan konsol generasi seterusnya Nintendo: “Pada masa ini terdapat hampir 100 juta pengguna bermain tahunan, dan pada masa hadapan, adalah penting untuk mempertimbangkan bagaimana kita boleh mengekalkan dan mengembangkan jumlah itu. Ini juga penting apabila kami mempertimbangkan rancangan kami untuk platform perkakasan seterusnya.”

Nintendo berkata peralihan kepada konsol seterusnya adalah'kebimbangan utama bagi kami'

Pada hari Selasa, Nintendo mengumumkan Tukar jualan perkakasan sebanyak 23.06 juta untuk tahun fiskalnya yang berakhir Mac 2022, menjadikan jualan seumur hidup kepada 107.6m. Angka itu membawa syarikat itu lebih dekat untuk mengalahkan PS2Rekod (155m), tetapi ia masih mewakili penurunan 20% pada tahun sebelumnya apabila jualan Switch memuncak pada 28.83 juta unit.

Secara rasmi, syarikat itu berkata ia percaya Switch masih dalam fasa pertengahan kitaran hayatnya dan ia sedang mencari pertumbuhan tahun keenam, dibantu oleh model OLED baharu.

Nintendo menyatakan Mei lalu bahawa pelaburan dalam pengganti Switch telah menyumbang kepada rekod perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan tahunan di syarikat itu.

Dan semasa taklimat keputusan kewangannya pada November, syarikat itu berkata ia masih secara dalaman membincangkan konsep dan masa pelancaran untuk sistem permainan seterusnya.

Presiden Shuntaro Furukawa berbincang Pendekatan Nintendo untuk membangunkan dan melancarkan perkakasan permainan baharu didalam Nikkei temu duga (paywall) yang diterbitkan pada Februari lalu.

“Pasukan pembangunan perkakasan dan perisian berada dalam bangunan yang sama, berkomunikasi rapat dan memikirkan bagaimana kami boleh mencadangkan bentuk hiburan baharu,” katanya.

“Untuk mencipta satu perkakasan, kami perlu melakukan banyak persediaan beberapa tahun lebih awal, jadi kami bekerja tanpa henti. Akhirnya, faktor penentu sama ada untuk mengkomersialkan produk atau tidak ialah sama ada ia boleh mencipta pengalaman baharu.”