Nintendo Masih Senyap Mengenai Tuduhan Tempat Kerja Walaupun Mengakuinya Secara Dalaman

Imej untuk artikel bertajuk Nintendo Masih Senyap Mengenai Tuduhan Tempat Kerja Walaupun Mengakuinya Secara Dalaman

Gambar: Nintendo / MobyGames / Kotaku

Ia telah berlaku hampir sebulan sejak bekas pekerja memfailkan aduan Lembaga Perhubungan Buruh Kebangsaan terhadap Nintendo yang mendakwa pengawasan, paksaan dan tindakan balas. Di luar kenyataan awal yang menafikan syarikat terbabit dalam pemusnahan kesatuan, rumah Mario telah berdiam diri secara terbuka dalam menghadapi peningkatan jumlah dakwaan keadaan kerja yang buruk walaupun mengakuinya secara dalaman. Sebaliknya, ia telah menghabiskan beberapa minggu terakhir untuk mempromosikan Splatoon 3, Mario Strikersdan keluaran musim panas besarnya yang lain tanpa ketinggalan.

The laporan terkini tentang kekecewaan pekerja di Nintendo of America berasal dari Axiosyang pertama kali menyebarkan berita mengenai aduan NLRB asal. Diterbitkan Khamis, ia menggariskan aduan daripada pekerja semasa dan bekas tentang bagaimana Nintendo bergantung kepada kontraktor di setiap peringkat utama operasi Amerika Utaranya sambil menawarkan keadaan yang buruk dan tiada kestabilan pekerjaan sebagai balasan. “Saya diberitahu jika saya pergi ke [my grandpa’s] pengebumian, saya tidak akan mempunyai pekerjaan apabila saya kembali,” kata seorang bekas sekutunya Axios.

Laporan ini mengikuti an 22 April siasatan oleh Kotaku di mana 10 pekerja semasa dan bekas Nintendo menerangkan sistem dua peringkat di syarikat di mana penguji permatemp, penyetempat, wakil pusat panggilan dan lain-lain dibayar dengan teruk, dilayan dengan sedikit penghormatan dan jarang dibuat sepenuh masa walaupun menjadi pakar dalam mereka. jabatan. Pada 3 Mei, IGN disusuli dengan pendedahannya sendiri, memperincikan isu yang sama dan rasa tidak puas hati yang semakin meningkat di kalangan pekerja semasa tentang sistem eksploitatif. Malah bekas presiden Nintendo of America, Reggie Fils-Aimé, mengambil berat tentang dakwaan itu, dengan mengatakan mereka bukan mewakili Nintendo yang dia ingat semasa bekerja di sana.

Nintendo, sementara itu, tidak mengulas mana-mana perkara ini, sekurang-kurangnya secara luaran. Secara dalaman, Axios mendedahkan bahawa presiden semasa Nintendo of America, Doug Bowser, menangani dakwaan itu dalam mesej kepada pekerja tentang “cerita yang muncul dalam beberapa media hari ini mengenai dakwaan keadaan kerja di Nintendo.”

Splatoon 3's Inklings bersedia untuk melompat keluar dari helikopter.

Gambar: Nintendo

“Seperti kebanyakan anda, pasukan kepimpinan eksekutif dan saya mendapati banyak perkara ini merisaukan, dan kami sedang menyemak kandungannya dengan teliti,” tulis Bowser, menurut Axios. Eksekutif Nintendo menambah bahawa syarikat itu mempunyai “toleransi sifar untuk kelakuan tidak wajar, termasuk gangguan, diskriminasi atau ugutan.” mengikut KotakuSumber sendiri, yang menguatkan kandungan mesej itu, Bowser menyiarkannya pada 22 April, hari yang sama dengan laporan awal kami.

Mereka mengatakan itu adalah satu-satunya komunikasi bermakna syarikat mengenai subjek itu, dan mengaitkan kesunyian radio yang berterusan dengan rasa bahawa Nintendo hanya menunggu untuk semuanya berakhir. Mereka juga mendapati kekaburannya mengecewakan. “Semuanya terasa sangat tidak ada harapan,” kata seorang sekutu semasa.

Sementara itu, Nintendo terus mempromosikan permainan besarnya yang akan datang. Pada hari yang sama dengan mesej dalaman Bowser, syarikat itu mendedahkan Splatoon 3tarikh keluaran. Tukar Sukan dikeluarkan seminggu kemudian. Semalam syarikat itu mengadakan pameran indie terbarunya. Dan hari ini Mario Strikers: Battle League mendapat treler baru.

Satu perkara yang Nintendo tidak boleh memasarkan adalah aduan NLRB. Walaupun Nintendo berkata pekerja terbabit telah ditamatkan perkhidmatan kerana didakwa melanggar NDA, empat sumber yang biasa dengan insiden itu memberitahu Kotaku orang itu telah bercakap tentang kesatuan sekerja hanya beberapa minggu sebelum pemecatan. Dan sekarang Axios laporan bahawa Parker, salah satu agensi kakitangan yang membekalkan Nintendo dengan buruh murah, sebelum ini memberitahu pekerja pada 2014 untuk berhenti membincangkan penganjuran buruh di luar kerja.

Walaupun bercakap tentang penyatuan secara terang-terangan jarang berlaku, merungut tentang keadaan yang sedang berlaku tidak begitu, walaupun ramai pekerja mengatakan mereka takut akan tindakan balas jika mereka pernah ditangkap mengadu. Seorang sekutu semasa baru-baru ini memberitahu Kotaku“Semua orang takut untuk bercakap tentang kesatuan sekerja kepada pihak pengurusan, walaupun kami semua menyatakan kebimbangan dan ketidakpuasan hati kami untuk layanan kami antara satu sama lain.”

We want to thank the writer of this short article for this outstanding material

Nintendo Masih Senyap Mengenai Tuduhan Tempat Kerja Walaupun Mengakuinya Secara Dalaman


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/