Nintendo Melancarkan Pengacara Pada Sampul Metroid Pemuzik YouTube

Mario yang marah menjerit sambil berdiri di hadapan nota muzik dengan latar belakang kuning.

Imej: Nintendo / Kotaku / Tsvet04ek (Shutterstock)

Hentikan saya jika anda pernah mendengar cerita ini sebelum ini…Saluran YouTube yang menampilkan muzik, muka depan atau campuran semula lagu klasik daripada permainan Nintendo yang popular telah dipaksa untuk mengalih keluar kandungan selepas dihubungi oleh Tentera peguam Nintendo. Nah, ia berlaku lagi. Saluran baharu kini mendakwa sebagai mangsa terbaharu perang berterusan Nintendo terhadap beberapa peminatnya yang paling berdedikasi dan bersemangat.

Seperti yang pertama kali dilaporkan oleh NintendoLifeahli terbaru kelab itu ialah SynaMax, saluran YouTube khusus untuk muzik. Pengguna di belakang saluran, yang mengatakan dalam bio saluran bahawa mereka telah mencipta muzik sejak 2004, sebelum ini telah memuat naik rekreasi dan kulit muka depan berkualiti tinggi beberapa Metroid Perdana lagu. Walau bagaimanapun, itu nampaknya telah menarik perhatian Nintendo dan pasukan undang-undangnya.

Dalam video yang dimuat naik semalampencipta saluran itu mendakwa dia telah dihubungi oleh peguam Nintendo pada 31 Mei dan diberitahu untuk mengalih keluar sembilan video yang menampilkan Metroid Perdana sampul muzik atau campuran semula.

“Saya sangat kecewa dengan Nintendo bahawa mereka akan memaksa saya untuk menurunkan video ini kerana mereka mahukan lesen wajib,” kata SynaMax dalam video baharu itu.

Mereka menjelaskan lagi bahawa sementara video ini kini hilang untuk selamanya; video penyelidikan beliau tentang Metroid PerdanaRunut bunyi dan video lain yang serupa adalah selamat, kerana ia tidak mengandungi muzik berhak cipta. Selain itu, mereka tidak dapat membuat sebarang muka depan atau campuran semula Metroid Perdana atau muzik permainan Nintendo lain melainkan mereka memperoleh lesen “wajib” daripada syarikat itu.

Kotaku telah menghubungi Nintendo dan SynaMax tentang video yang dialih keluar.

SynaMax mengakui bahawa lagu-lagu ini dimiliki dan berhak cipta oleh Nintendo dan bahawa penerbit mempunyai “hak undang-undang untuk mengeluarkan kandungan ini.”

Walau bagaimanapun, mereka mempersoalkan mengapa syarikat itu menjadi agresif dan bukannya hanya mendemonstrasikan video yang berkaitan dan membiarkan peminat terus menghasilkan dan berkongsi ciptaan yang diilhamkan oleh Nintendo. SynaMax berkata dia tidak kisah kehilangan hasil itu; mereka hanya mahu berkongsi lagu mereka dengan peminat lain. SynaMax, jelas kekecewaannya, ditutup dengan mengatakan bahawa mereka telah selesai membuat apa-apa lagi kandungan berkaitan Nintendo “untuk masa yang sangat lama.”

Baca Lagi: Kontraktor Nintendo of America Yang Berasa Seperti Pekerja Kelas Kedua

Kami telah melihat senario yang sama ini dimainkan semula dan sekali lagi sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Peminat Nintendo bekerja keras untuk cipta kandungan baharu yang menarik berkaitan dengan permainan, atau memberikan peminat lain cara mudah untuk mendengar muzik Nintendo yang tidak dapat diakses oleh penerbit, dan “Big N” bertindak balas dengan menghantar ancaman undang-undang kepada beberapa peminatnya yang paling bersemangat dan berdedikasi.

Awal bulan ini sahaja, Nintendo menghantar lebih 500 tuntutan hak cipta ke satu saluran, memaksa pencipta di belakang saluran YouTube itu untuk mengalih keluar semua muzik berkaitan Nintendo. Dalam proses itu, banyak lagu yang mereka muat naik ke YouTube menjadi lebih sukar untuk didengari, yang merupakan tawaran mentah sebenar untuk peminat yang ghairah yang hanya ingin mengalami semula sedikit masa kecil mereka atau meraikan permainan yang mereka gemari.

Sudah tentu, Nintendo mempunyai hak undang-undang untuk melakukan ini. Tetapi masalahnya ialah, banyak syarikat permainan lain hari ini bekerjasama dengan peminat dan pencipta untuk membolehkan mereka membuat barangan yang menarik dengan cara yang selamat dari segi undang-undang. Malah banyak penerbit menawarkan pemain yang berminat dengan cara yang sah dan mudah diakses untuk memainkan katalog belakang mereka. Seperti yang telah kami katakan sebelum ini, Nintendo tidak perlu melakukan ini. Namun, ia terus melakukannya, menjadikannya lebih sukar untuk meraikan dan menikmati sejarah panjang penerbit dan francais yang digemari.

We wish to thank the author of this short article for this incredible web content

Nintendo Melancarkan Pengacara Pada Sampul Metroid Pemuzik YouTube


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/